Martial Arts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martial Arts (suom. kamppailulajit) on nimitys itsepuolustuslajeihin keskittyville toimintaelokuville.[1] Usein elokuvien juonet ovat melko yksinkertaisia ja keskittyvät taistelukohtauksiin, jotka realismin sijaan painottavat näyttävää ja vauhdikasta kamppailua. Kamppailulajielokuvien suosio ja tuotantoluvut olivat suurimmillaan 1970-luvulla. Suurin osa lajityypin elokuvista tehdään Yhdysvalloissa ja Itä-Aasiassa, erityisesti Kiinassa ja Hongkongissa.lähde?

Vanhan koulukunnan kung fu -elokuvat ovat muita realistisempia ja keskittyvät nimenomaan klassisiin kung fu -kamppailuihin. Taistelukohtaukset on tyypillisesti kuvattu pitkillä otoilla nopeiden leikkausten hyödyntämisen sijaan. Nämä elokuvat olivat nimensä mukaisesti taistelulajielokuvien ensimmäisiä edustajia ja niiden kulta-aika oli vuosien 1965-1985 aikoihin, jolloin niitä tehtiin paljon Hongkongissa ja Taiwanissa.[2] Ns. vaijeri- kung fu on uudenaikaisempi lajityyppi, jonka nimi tulee näyttelijöihin kiinnitetyistä, kuvan ulkopuolelle rajatuista vaijereista. Niiden avulla hyppimisestä ja erilaisista tempuista saadaan paljon tosielämää näyttävämpiä. Juonikuviot sijoittuvat usein muinaiseen Kiinaan ja hyödyntävät fantasiaelementtejä.[3] Wuxia-tyylilajissa otellaan miekalla ja muilla aseilla paljaiden käsien sijaan.[4]

Tunnetuimpia kung fu -elokuvien tähtiä ovat olleet Bruce Lee, Jackie Chan ja Jet Li.lähde? Leen kuoltua ilmestyi useita kamppailulajielokuvia, jotka joko käsittelivät Leetä tai joiden pääosanesittäjän annettiin ymmärtää olevan Lee. Lajityypistä käytetään nimitystä bruceploitaatio.[5] Japanilaisista kamppailuelokuvien tähdistä tunnetuin lienee Sonny Chiba. Nykyisin menestyneitä lajityypin näyttelijöitä tulee myös länsimaista: heistä mainittakoon Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Mark Dacascos ja Steven Seagal.lähde?

Dramaattisten taistelukohtauksien ja vauhdikkaiden juonikuvioiden lisäksi myös camp-arvojen on nähty lisäävän joidenkin taisteluelokuvien viihdearvoa. Julkisuuden henkilöistä Alice Cooper on tunnustautunut kung fu -elokuvien, varsinkin todella huonojen sellaisten, faniksi.[6]

  1. Genresanasto - M. Elitisti. Viitattu 30.8.2021.
  2. Genresanasto - Old School Kung Fu. Elitisti. Viitattu 27.10.2009.
  3. Genresanasto - Wire-fu. Elitisti. Viitattu 27.10.2009.
  4. Genresanasto - Wuxia. Elitisti. Viitattu 27.10.2009.
  5. Genresanasto - Bruceploitaatio. Elitisti. Viitattu 30.8.2021.
  6. Cooper, Alice & Zimmerman, Keith & Zimmerman, Kent: Alice Cooper, golfhirviö, s. 244. LIKE kustannus, 2008. ISBN 978-952-01-0101-5.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Yip, Man-Fung: Martial Arts Cinema and Hong Kong Modernity : Aesthetic, Representation, Circulation. Hong Kong University Press, 2017. ISBN 978-988-8390-71-7.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.