Marsala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marsala
Kaupungin keskusaukio.
Kaupungin keskusaukio.

Marsala
Valtio Italia
Alue Sisilia
Maakunta Trapani
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 243,26[1] km²
Korkeus 0–262[1] m
Väkiluku (31.12.2015) 83 194[2]
 – Väestötiheys 342 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 91025
Suuntanumero(t) 0923

Marsala on satamakaupunki Italiassa Sisilian länsiosassa Trapanin maakunnassa. Kaupungissa on runsaat 80 000 asukasta ja sen pinta-ala on noin 243 neliökilometriä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin Lilybaionin roomalaisaikaisia mosaiikkeja.
La Chiesa del Purgatorio -kirkko.
Marsalan sijainti.

Antiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Antiikin Lilybaion

Antiikin aikana kaupunki tunnettiin kreikaksi nimellä Lilybaion ja roomalaisella kaudella latinaksi nimimuodossa Lilybaeum. Sen perustivat karthagolaiset vuonna 397/396 eaa. Motyen kaupungin korvaajaksi sen tuhouduttua. Lilybaion oli Karthagon tärkeimpiä ja viimeinen tukikohta saarella. Se hellenisoitui eli kreikkalaistui ajan kuluessa, vaikka ei koskaan ollutkaan kreikkalaisten hallussa. Roomalaiset valtasivat sen vuonna 241 eaa. Kaupunki kukoisti edelleen roomalaisella kaudella ollen yksi saaren keskuksista, ja nyt puolestaan roomalaisten tukikohtana näiden Afrikan sotaretkillä. Se oli myös tärkeä kauppa- ja satamapaikka lyhimmällä Italian ja Afrikan välisellä reitillä.[3][4]

Myöhempi historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooman kukistuttua Lilybaion säilyi yhtenä Sisilian tärkeimmistä kaupungeista. Se esiintyy sellaisena goottien ja vandaalien valtakausilla sekä edelleen sen jälkeen, kun arabit olivat vallanneet saaren. Nämä pitivät kaupunkia ja sen satamaa niin tärkeinä, että antoivat sille nimen Marsah Allah, ”Jumalan satama”, mistä kaupungin nykyinen nimi on peräisin. Toisaalta nimen alkuperäksi on selitetty myös Marsah Ali, ”Alin satama”.[4][5][6]

Marsala tunnetaan paikkana, jossa Giuseppe Garibaldi nousi maihin Sisiliassa vuoden 1860 toukokuussa syrjäyttääkseen Bourbon-suvun vallasta.[5] Marsala on ollut Sisilian viininviennin ja -kaupan keskuksia.[4] Kaupunki on tunnettu väkevästä viinistä nimeltään marsala, jolla on Denominazione di origine controllata -status ja jota tuotetaan vain tietyllä alueella kaupungin ympäristössä.[5]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin keskusta sijaitsee Piazza della Repubblica -aukion ympärillä. 1700-luvulla valmistunut katedraali ja Palazzo Senatorio sijaitsevat sen äärellä. Antiikin ajan jäänteisiin kuuluvat muun muassa roomalaisen kauden talojen jäänteet lattiamosaiikkeineen. Aukiolta lähtevä pääkatu Corso XI Maggio noudattaa roomalaisaikaisen kaupungin decumanus maximusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 10.5.2017. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 10.5.2017. (englanniksi)
  3. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”LILYBAION (Marsala) Trapani, Sicily”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  4. a b c Smith, William: ”Lilybaeum”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  5. a b c Marsala Sicilyweb. Viitattu 29.11.2008.
  6. Everett-Heath, J.: Place Names of the World - Europe: Historical Context, Meanings and Changes. Springer, 2000. ISBN 0230286739. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]