Marmaduke Tunstall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marmaduke Cuthbert Tunstall (1743 Burton Constable, Yorkshire11. lokakuuta 1790 Wycliffe-on-Tees) oli englantilainen ornitologi ja keräilijä.

Katolisena Tunstall opiskeli Ranskassa, Douai'ssa. Opintonsa päätettyään hän muutti Welbeck Streetille Lontooseen, minne hän perusti museon, sekä laajan elävien lintujen ja muiden eläinten kokoelman. Avioiduttuaan 1776 hän siirrätti museon Wycliffeen. Museo oli aikansa hienoimpia Englannissa.

21-vuotiaana hänet valittiin jäseneksi Society of Antiquaries of London järjestöön, ja 1771 hänet äänestettiin Royal Societyn jäseneksi.

Tunstallin kuoltua hänen jäämistönsä peri hänen velipuolensa William Constable, joka kutsui taiteilija ja ornitologi Thomas Bewickin tallentamaan museon eläinkokoelmaa. Bewick vietti 2 kuukautta Wycliffessä piirtäen ja maalaten lintuja. 1791 kokoelman osti George Allan of Darlington. Taidekokoelma päätyi viimein vuonna 1823 Newcastle Societyn huostaan, ja se sijoitettiin Newcastlen museoon 1834. Museo on nykyisin osa suurempaa museota Great North Museum.[1][2]

Tunstall julkaisi 1771 Ornithologica Britannican, joka lienee ollut ensimmäinen brittiläinen teos, jossa lajien nimeämisessä käytettiin Linnén luomaa binomijärjestelmää.

Tunstall kuvaili ja nimesi tieteelle muun muassa muuttohaukan ja virtavästäräkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hancock Museum; 1884-present Tekijä = The Natural History Museum.. Viitattu 5.12.2014.
  2. Our history Tyne & Wear Museums. Viitattu 5.12.2014. [vanhentunut linkki]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Marmaduke Tunstall
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.