Mark Lynas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Lynas speaking at QED 2013 in Manchester, England.

Mark Lynas (s. 1973) on brittiläinen kirjailija, toimittaja ja ympäristöaktivisti, joka on keskittynyt ilmastonmuutokseen. Hän kirjoittaa New Statesmaniin, Ecologyyn, Grantaan ja Geographical-lehteen, sekä brittiläisiin sanomalehtiin The Guardian ja The Observer Hän on myös työskennellyt elokuvassa The Age of Stupid tekemisen parissa. Hän on suorittanut tutkinnon historiassa ja valtiotieteissä Edinburghin yliopistossa. Hän asuu Oxfordissa.

Teoksia ilmastonmuutoksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lynasin teos High Tide: The Truth About Our Climate Crisis ilmestyi 2004 Macmillan Publishersin omistaman Picadorin nimissä. Hän on myös kirjoittanut teokseen Fragile Earth: Views of a Changing World, jonka on julkaissut Collins. Teoksessa on kuvia viime vuosina luonnossa tapahtuneista muutoksista sekä ennen että jälkeen, esimerkiksi Intian valtameren tsunamista ja pyörremyrsky Katrinasta, ja lisäksi siinä tarkastellaan ihmisen toimien vaikutusta maapalloon.

Lynasin teos Gem Carbon Counter (2007) sisältää ohjeita, miten arvioidaan ihmisten omia hiilipäästöjä, ja suosituksia, miten niiden vaikutusta ilmakehään voi vähentää.

Lynasin teos Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet (2007) kuvaa maapallon lämpenemisen vaikutusta eräisiin maapallon ekosysteemeihin, lähtien yhden asteen keskimääräisestä noususta. Erityisesti huomiota on kiinnitetty siihen itseään ruokkivaan prosessiin, joka voisi huomattavasti kiihdyttää ilmastonmuutosta täysin hallitsemattomiin. Mahdollinen seuraus metaaniklatraatin vapautumisesta valtamerten pohjasta voisi olla permikauden joukkotuhoa muistuttava tapahtuma.

National Geographic teki 2008 esitetyn dokumenttielokuvan Six Degrees Could Change the World, joka perustuu Lynasin teokseen.[1]

Geenimuuntelu: vastustajasta kannattajaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mark Lynas speaks about how he changed his mind on GMOs at the European Skeptics Congress 2017.

Lynas myönsi tammikuussa 2013 vandalisoineensa biotekniikan kenttäkokeita ja suhtautuneensa kielteisesti biotekniikkaan vielä vuonna 2008 muun muassa The Guardianin sivuilla, vaikka ei ollut sitä ennen lukenut yhtään tieteellistä artikkelia biotekniikasta tai kasvitieteestä. Mielenmuutoksensa syyksi Lynas kertoi sen, että hänen GM-tieteenvastaisuutensa alkoi tuntua yhä yhteensopimattomammalta hänen tiedemyönteisen ilmastonmuutosaktivisminsa kanssa, koska ihmisen merkitys ilmastonmuutoksessa on osoitettu tieteen keinoin. Lynas arvosteli aiempia järjestöjään, kuten Greenpeacea ja luomukauppajärjestöjä siitä, että nämä sivuuttivat täysin tieteelliset tosiasiat geenimuunneltujen organismien turvallisuudesta. Lynas myönsi olleensa "täysin väärässä vastustaessaan GMOita." [2][3][4][5]

vasemmistolainen New Statesman -lehti julkaisi vuonna 2010 Lynasin artikkelin "Why We Greens Keep Getting It Wrong"[6]. Hän oli pääesiintyjä televisio-ohjelmassa "What the Green Movement Got Wrong."[7] Näissä hän otti kantaa samaan tapaan kuin Patrick Moore, Bjørn Lomborg, Stewart Brand ja Richard D. North ja sanoi olleensa aiemmin monessa suhteessa väärässä. Hänen mukaansa hänen ja muiden ympäristöaktivistien ydinvoimavastustus on nopeuttanut ilmastonmuutosta, DDT:n kielto johtanut miljoonien kuolemaan, ja GM-kasveja tarvitaan hänen mielestään elintarvikepulan ratkaisemiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]