Mark Lynas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mark Lynas puhumassa skeptikkojen QED -konfrenssissa (Question, Explore, Discover) vuonna 2013, Manchesterissa Englannissa.

Mark Lynas (s. 1973) on brittiläinen kirjailija, toimittaja ja ympäristöaktivisti, joka on keskittynyt ilmastonmuutokseen. Hän kirjoittaa New Statesmaniin, Ecologyyn, Grantaan ja Geographical-lehteen sekä brittiläisiin sanomalehtiin The Guardian ja The Observer Hän on myös työskennellyt elokuvan The Age of Stupid tekemisen parissa. Hän on suorittanut Edinburghin yliopistossa tutkinnon historiassa ja valtiotieteissä. Hän asuu Oxfordissa.lähde?

Teoksia ilmastonmuutoksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lynasin teos High Tide: The Truth About Our Climate Crisis ilmestyi 2004. Hän on myös kirjoittanut teokseen Fragile Earth: Views of a Changing World. Teoksessa on kuvia viime vuosina luonnossa tapahtuneista muutoksista ennen ja jälkeen muutoksen, esimerkiksi Intian valtameren tsunamista ja pyörremyrsky Katrinasta, ja lisäksi siinä tarkastellaan ihmisen toimien vaikutusta maapalloon.

Lynasin teos Gem Carbon Counter (2007) sisältää ohjeita, miten arvioidaan ihmisten omia hiilipäästöjä, ja suosituksia, miten niiden vaikutusta ilmakehään voi vähentää.

Lynasin teos Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet (2007) kuvaa maapallon lämpenemisen vaikutusta eräisiin maapallon ekosysteemeihin lähtökohtana yhden asteen keskimääräinen lämmännousu. Erityisesti huomiota on kiinnitetty itseään ruokkivaan prosessiin, joka voi huomattavasti kiihdyttää ilmastonmuutosta hallitsemattomaksi. Mahdollinen seuraus metaaniklatraatin vapautumisesta valtamerten pohjasta voisi olla permikauden joukkotuhoa muistuttava tapahtuma.

National Geographic teki Lynasin teokseen perustuvan 2008 esitetyn dokumenttielokuvan Six Degrees Could Change the World.[1]

Geenimuuntelu: vastustajasta kannattajaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lynas myönsi tammikuussa 2013 vandalisoineensa biotekniikan kenttäkokeita ja suhtautuneensa kielteisesti biotekniikkaan vielä vuonna 2008 muun muassa The Guardianin sivuilla, vaikka ei ollut sitä ennen lukenut yhtään tieteellistä artikkelia biotekniikasta tai kasvitieteestä. Mielenmuutoksensa syyksi Lynas kertoi sen, että hänen GM-tieteenvastaisuutensa alkoi tuntua yhä yhteensopimattomammalta hänen tiedemyönteisen ilmastonmuutosaktivisminsa kanssa, koska ihmisen merkitys ilmastonmuutoksessa on osoitettu tieteen keinoin. Lynas arvosteli aiempia järjestöjään, kuten Greenpeacea ja luomukauppajärjestöjä siitä, että nämä sivuuttivat täysin tieteelliset tosiasiat geenimuunneltujen organismien turvallisuudesta. Lynas myönsi olleensa "täysin väärässä vastustaessaan GMOita".[2][3][4][5]

Vsemmistolainen New Statesman -lehti julkaisi vuonna 2010 Lynasin artikkelin "Why We Greens Keep Getting It Wrong"[6]. Hän oli pääesiintyjä televisio-ohjelmassa "What the Green Movement Got Wrong."[7] Näissä hän otti kantaa samaan tapaan kuin Patrick Moore, Bjørn Lomborg, Stewart Brand ja Richard D. North ja sanoi olleensa aiemmin monessa suhteessa väärässä. Hänen mukaansa hänen ja muiden ympäristöaktivistien ydinvoimavastustus on nopeuttanut ilmastonmuutosta, DDT:n kielto johtanut miljoonien kuolemaan, ja GM-kasveja tarvitaan hänen mielestään elintarvikepulan ratkaisemiseen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Six Degrees, Nationalgeographic.com
  2. Mark Lynas, Lecture to Oxford Farming Conference, 3.1.2013.
  3. "I Was Wrong:' How One Activist's Apology Changes the GMO Debate" 17.1.2013, Forbes.com
  4. Torrie Bosch, Environmentalist who opposed GMOS admits he was wrong, Slate Magazine, 3.1.2013.
  5. Mark Lynas from Oxford Farming Conference on Vimeo
  6. Lynas, Mark (2010) Why We Greens Keep Getting It Wrong, The New Statesman, 28.1.2010
  7. Lynas, Mark (2010) What the Green Movement Got Wrong: A turncoat explains, The Daily Telegraph, 4.11.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]