Mariendorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mariendorfin sijainti Tempelhof-Schönebergissä (iso kuva) ja Tempelhof-Schönebergin sijainti Berliinissä (pieni kuva)

Mariendorf on kaupunginosa (saks. Ortsteil) Saksan pääkaupungissa Berliinissä. Se kuuluu Tempelhof-Schönebergin hallintoalueeseen (Bezirk). Mariendorfin pinta-ala on 9,38 neliökilometriä ja sen asukasluku vuoden 2011 lopussa oli 49 917.[1] Asukastiheys on 5322 as./km².

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisin kirjallinen maininta Mariendorfista on peräisin vuodelta 1373. Vuonna 1435 sen hallinta siirtyi yhdessä Tempelhofin ja Marienfelden kanssa Berliinille ja sen sisarkaupungille Cöllnille Johanniittain ritarikunnalta. Berliini osti Cöllnin hallitsemat Tempelhofin, Marienfelden ja Mariendorfin alueet itselleen vuonna 1590.

Uskonpuhdistus Mariendorfiin saapui vuosina 1539–40. 1600-luvun ensimmäisellä puoliskolla alueella riehui rutto ja kolmikymmenvuotinen sota aiheutti myös vaurioita. Vuoden 1748 tienoilla tulipalo vaurioitti Mariendorfin kirkon eteläpäätyä.

Mariendorfin läpi kulkeva Berliinin ja Dresdenin välinen tieyhteys valmistui vuonna 1838. Vuonna 1872 Mariendorfin alueelle perustettiin Südenden huvilayhdyskunta. Vuonna 1920 Berliinin seudulla toteutettiin laaja kuntaliitos, jonka myötä myös Mariendorfista, Tempelhofista, Marienfeldestä ja Lichtenradesta tuli Berliinin kaupunginosia. Nämä kaupunginosat muodostivat yhdessä Berliinin 13. hallintoalueen, jolle annettiin nimi Tempelhof. Südenden alue siirtyi Steglitzille.

Vuonna 1966 Mariendorfiin valmistui Berliinin U-Bahnin linjan U6:n kaksi asemaa.

Mariendorfissa sijaitsee vuonna 1913 perustettu Saksan suurin ravirata Trabrennbahn Mariendorf, joka on Karlshorstin lisäksi toinen Berliinin kahdesta raviradasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Einwohnerinnen und Einwohner am Ort der Hauptwohnung in Berlin am 31.12.2011 nach Ortsteilen und Altersgruppen (PDF) Amt für Statistik Berlin-Brandenburg. Viitattu 4.6.2012. (saksaksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mariendorf.
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.