Marguerite de France

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Henrik Nuoren puolisoa. Margareeta Ranskalainen käsittelee Edvard I:n puolisoa
Marguerite de France
Englannin kuningatar
Valtakausi 27. elokuuta 117211. kesäkuuta 1183
Kruunajaiset 27. elokuuta 1172
Unkarin kuningatar
Valtakausi 11861196
Syntynyt 1158
Kuollut 18. syyskuuta 1197
Akko, Israel
Puoliso Henrik Nuori (1172-1183)
Béla III (1186–1196)
Lapset Wilhelm
Suku Capet
Isä Ludvig VII
Äiti Constance

Marguerite de France (11581197) oli Ranskan kuninkaan Ludvig VII:n ja hänen toisen vaimonsa Kastilian Constancen vanhin tytär, josta tuli avioliittojensa kautta sekä Englannin että Unkarin kuningatar.

Avioliitto Henrik Nuoren kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marguerite kihlattiin vain kaksivuotiaana 2. marraskuuta 1160 tulevan Englannin kuninkaan kanssa. Margueriten isän entinen puoliso Eleonoora Akvitanialainen oli mennyt uudestaan naimisiin Englannin kuninkaan Henrik II:n kanssa. Heille oli syntynyt poika Henrik Nuori, joka oli kihlaantumisen aikoihin vain viiden vuoden ikäinen.

Marguerite ja Henrik vihittiin 27. elokuuta 1172 Winchesterin katedraalissa. Henrikistä oli Ranskasta opitun tavan mukaisesti tullut isänsä kanssahallitsija jo muutamaa vuotta aiemmin. Marguerite tuli välittömästi raskaaksi ja synnytti nuoren avioparin ainoan poikalapsen Wilhelmin 18. kesäkuuta 1177. Lapsi syntyi kuitenkin keskosena ja eli vain kolme vuorokautta.

Avioliiton purkaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margueriteä syytettiin salavuoteudesta Pembroken ensimmäisen jaarlin William Marshalin kanssa. Jo aikalaiskronikat epäilivät syytöksen todenperäisyyttä. Vaikka Henrik haki avioliittonsa mitätöimistä uskottomuuden perusteella, todellinen syy oli todennäköisesti Margueriten kyvyttömyys synnyttää kruunulle perillistä. Eräiden historioitsijoiden näkemysten mukaan Marguerite saatettiin lähettää Ranskaan myös oman turvallisuutensa vuoksi, sillä Henrikin ja hänen nuoremman veljensä Rikhardin välillä oli käynnissä sisällissota.

Avioliitto Béla III:n kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marguerite luovutti myötäjäisinä Gisorsin ja Vexinin läänitykset ja avioitui Unkarin kuninkaan Béla III:n kanssa. Avioliitto oli Bélan kolmas. Hänellä oli aiemmista liitoistaan runsaasti perillisiä, joten lapsettomuus ei ollut ongelma. On hyvin todennäköistä, että Margueritesta oli tullut steriili keskosena syntyneen esikoisensa hyvin vaikeassa synnytyksessä.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marguerite jäi leskeksi vuonna 1196 ja lähti seuraavana vuonna pyhiinvaellukselle Pyhälle maalle. Saavuttuaan Akkoon vuonna 1197 hän kuoli oleskeltuaan kaupungissa joitakin päiviä. Aikalaiskronikan mukaan hänet haudattiin Tyrean katedraaliin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Margaret of France, Queen of England and Hungary

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]