Marguerite de France

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Margaret of France (1197).jpg

Marguerite de France (1158-1197) oli Ranskan kuninkaan Ludvig VII:n ja hänen toisen vaimonsa Kastilian Constancen vanhin tytär. Hän oli avioliittojensa kautta sekä Englannin että Unkarin kuningatar.

Marquerite kihlattiin vain 2-vuotiaana 2. marraskuutavuonna 1160 isänsä ensimmäisen puolion Aliénora Akvitanialaisen toisesta avioliitosta Henrik II Plantagenên kanssa syntyneelle Henrik Nuorelle, myöhemmälle Englannin kuninkalle, joka oli kihlaantumisen aikoihin vain viiden vuoden ikäinen.

Marguerite ja Henrik vihittiin 27. elokuuta 1172 Winchesterin katedraalissa. Henrikistä oli Ranskasta opitun tavan mukaisesti tullut isänsä kanssahallitsija jo pari vuotta aiemmin. Marguerite tuli välittömästi raskaaksi ja synnytti nuoren avioparin ainoa poikalapsen Wilhelmin 18. kesäkuuta 1177. Lapsi kuitenkin synty keskosena ja eli väin kolme vuorokautta.

Margueriteä syytettiin salavuoteudesta Pembroken ensimmäisen jaarlin William Marshalin kanssa. Jo aikalaiskronikat epäilivät tämän syytöksen todenperäisyyttä. On todennäköistä, että Henrik oli aloittanut toimenpiteet avioliittonsa mitätöimiseksi näennäisesti uskottomuudesta syyttäen, mutta todennäköisemmin syynä kuitenkin Margueriten kyvyttömyys synnyttää perillistä kruunulle. Eräiden historioitsijoiden näkemysten mukaan välitön syy Margueriten lähettämiselle takaisin Ranskaan oli hänen turvallisuutensa Henrikin ja tämän nuoremman veljen Rikhardin välillä käyty sisällissota. Joka tapauksessa ulkoiset syyt peittivät erinomaisesti ne todelliset syyt, joiden kautta avioliitto päättyi.

Saatuaan kohtuulliset korvaukset myötäjäisinään luovuttamista Gisorsin ja Vexin'in läänitykstä avioitui Marguerite Hollannin kuninkaan Béla II:n kanssa, tämän kolmanteen avioliittoon. Bélalla oli aiemmista avioliitoistaan runsaasti lapsia ja valtaistuimen perillisiä, joten lapsettomaksi jäänyt avioliitto Margueriten ja Bélan välillä ei ollut ongelma. On hyvin todennäköistä, että ensimmäisen, keskosena syntyneen, lapsensa hyvin vaikean synnytyksen myötä Margueritesta olisi tullut steriili.

Marguerite jäi leskeksi vuonna 1196 ja lähti seuraavana vuonna pyhiinvaellukselle Pyhälle maalle. Saavuttuaan Akran vuonna 1197 hän muutaman kaupungissa oleskelupäivän jälkeen kuoli. Aikalaiskronikan mukaan hänet haudattiin Tyrean katedraaliin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]