Henrik Nuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henrik Nuori

Henrik Nuori (28. helmikuuta 1155 - 11. kesäkuuta 1183) oli nimellisesti Englannin kuningas, Anjoun kreivi ja Normandian herttua. Hän oli toinen kuningas Henrik II:n ja Eleanoora Akvitanialaisen lapsista ja ensimmäinen ehdokas kruununperijäksi ensimmäisen lapsen Vilhelmin kuoltua lapsena.

Lisänimen "Nuori" uskotaan johtuvan hänen ennenaikaisesta kuolemasta 28-vuotiaana vuonna 1183 tai asemasta Henrikin ensimmäisenä lapsena ja mahdollisena kruununperijänä, joka eli aikuisikään asti. Aikalaiset käyttivät sitä kuitenkin vain erottaakseen vallassa olevan Henrikin ja Henrik Nuoren, kuninkaan pojan.

Englannin kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henrik II:n valtakausi oli kamppailua kruunusta isän ja poikien välillä. Henrik Nuori kruunattiin Englannin kuninkaaksi 15-vuotiaana 14. kesäkuuta vuonna 1170, mutta käytännössä hän ei juuri hallinnut. Henrik Nuori meni naimisiin Marguerite de Francen (1158–1197) kanssa lapsena jo 1160 ja hänet kruunattiin toisen kerran kuninkaaksi elokuussa 1172 menetettyään sitä ennen kruunun isälleen. Marguerite oli Ludvig VII:n tytär tämän toisesta avioliitosta Constance de Castillen kanssa, joten heillä oli yhteisiä sisaruspuolia, Marie de France ja Alix de France.

Pian Henrik menetti kruunun uudelleen. Huhtikuussa 1173 Henrik II:n pojat Henrik Nuori, Rikhard ja Geoffrey nousivat isäänsä vastaan kapinassa, joka kesti noin 18 kuukautta ja päättyi lopulta poikien antautumiseen. Juhana, pojista nuorin, oli tuolloin vasta noin kymmenvuotias. Juhana oli Henrik II:n suosikki kruununperijäksi, Rikhard oli taas äitinsä Eleanooran vaihtoehto. Geoffrey kuoli 27-vuotiaana jouduttuaan turnajaisissa hevosen tallomaksi elokuussa vuonna 1186.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henrik Nuori kuoli 11. kesäkuuta vuonna 1183, 28 vuoden iässä ilmeisesti punatautiin.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.