Margianakulttuuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Margianakulttuurin eli BMAC:in laajuus.

Margianakulttuuri eli BMAC oli muinainen pronssikautinen kaupunkeja rakentanut kulttuuri Etelä-Turkmenistanissa. Kulttuuri vallitsi vain muutaman sadan vuoden ajan 2300–1800 eaa.

Margianakulttuurista käytetään myös nimiä BMAC (englannin kielen sanoista Bactria Margiana Archaeological Complex, suom. Baktrian ja Margianan arkeologinen kompleksi[1]), sillä Margianaan liittyy Baktrian kulttuuri noin 1800 eaa. Tunnetuin Margianakulttuurin löytöpaikka on Gonur Tepe (Gonur Depe), joka sijaitsee muinaisella Murgabjoen suistolla Maryn lähellä.[2] Arkkitehtuuri ja taide saivat vaikutteita erityisesti Elamista.[1].

Indoiranilaisten vaellusten aikaiset kulttuurit.

Asko Parpolan mukaan dasjat, pieni indoiranilainen heimo valtasi BMAC:n alueen noin 1900 eaa. ja otti sen hallintaansa.[3]. Samoihin aikoihin noin 1900 eaa. Bolansolan lähellä BMAC:n kulttuuri syrjäytti Indus-kulttuurin.[1]

Antiikin lähteissä mainitaan daha-nimisen heimon asuneen BMAC-kulttuurin alueella. Sekä sanojen daha että dāsa pohjana on ’miestä’ ja ’ihmistä’ tarkoittanut sana, mikä viittaisi siihen, että BMAC-kulttuuria olisivat ennen indoarjalaisia hallinneet iranilaiseen haaraan kuuluneet arjalaiset.[4] Arjalaiset puolestaan hyökkäsivät Margianakulttuurin alueelle noin 1700 eaa. ja valtasivat sen. Gonur Tepen pohjoinen osa paloi noin 1700-1600 eaa. ja eteläinen osa hylättiin samaan aikaan[5].

Arjalaiset perustivat noin 1700–1500 eaa. vallinneeen BMAC II -kulttuurin ja alkoivat levittää sitä Afganistaniin.[3] Pohjois-Pakistaniin syntyi noin 1600 eaa. Gandharan kulttuuri, kun arjalaisten johtama BMAC levisi sinne.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Parpola, s. 28
  2. Gonur, Mouru Zoroastrian Heritge. Viitattu 16.2.2013.
  3. a b 2. The coming of the Aryans Indus Script. Harappa. Viitattu 16.2.2013.
  4. Parpola, s. 33.
  5. The History of Central Asia: The Age of the Steppe Warriors, Christoph Baumer, I.B.Tauris 2012, s. 107
  6. Parpola, s. 32

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Margianakulttuuri.