Mana (muusikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo japanilaisesta muusikosta, jota ei tule sekoittaa samannimiseen suomalaiseen muusikkoon.

Mana on japanilainen muusikko ja vaatesuunnittelija. Hänet tunnetaan parhaiten visual kei -tyylisen Malice Mizer -yhtyeen perustajajäsenenä ja keulakuvana sekä lolitatyylin levittäjänä ja kehittäjänä oman vaatemerkkinsä Moi-même-Moitién kanssa.

Julkinen käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manan kerrotaan olevan erittäin epäsosiaalinen ja ujo, eikä hän tiettävästi pidä suurista ihmisjoukoista. Hänen tapoihinsa kuuluu olla hymyilemättä julkisuudessa. Hänen on julkisesti kuultu puhuvan vain muutaman sanan parissa haastattelussa sanoen: "Guitar no Mana desu", "Olen Mana, kitaristi", mutta lehtihaastatteluissa hänen väitetään kuitenkin puhuvan ja jopa nauravan, sillä silloin paikalla ei ole TV-kameroita. Uransa alkupuolella hän usein myös keksi vastaukset haastatteluihinlähde?, joten niiden paikkansapitävyydestä ei voinut olla täysin varma.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mana on herättänyt runsaasti huomiota pukeutumisellaan ja ulkonäöllään, sillä hän pukeutuu naisellisiin vaatteisiin niiden monimuotoisuuden ja kauniimman siluetin takia. Hän myös meikkaa, mikä on Manan omien sanojen mukaan hänelle enemminkin taidemuoto. Tyyli kuuluu visual kei -musiikkityyliin. Gothic lolita -tyylin kannattajat mainitsevat usein Manan tyyli-ikonikseen. Manan väitetään keksineen kyseisen tyylin, ja hän on pitkälti vaikuttanut sen leviämiseen ja kehittymiseen. Mana omistaa gothic lolita -vaatebrändin nimeltä Moi-même-Moitié. Mana ja muut Moi dix Mois'n jäsenet ovat valokuvissa ja konserteissa pukeutuneet aina Moi-même-Moitién vaatteisiin.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mana on syntynyt 19. maaliskuuta, mutta hän ei ole paljastanut syntymävuottaan. Musiikinopettajina toimineet vanhemmat yrittivät saada hänet lapsena soittamaan pianoa, mutta pieni Mana piti sitä liian tyttömäisenä ja siksi vihasi sitä. Teini-iässä Mana viehättyi punk rock -musiikista ja näyttäytyikin usein irokeesissä. Ennen pienintäkään ajatusta musiikillisesta suuntautumisesta hän harjoitutti piirrostaitojaan, jotka toivat hänelle useita palkintoja kouluaikana. Piirroksiensa ja videopeliensä aiheena hän suosi scifiä. Nuoruudessa Mana kuunteli mm. 44MAGNUM , Slayer ja Mötley Crüe yhtyeitä, jotka klassisen musiikin, kauhuleffojen soundtrackien (mm. Dario Argento elokuvat) ja ranskalaisen popin (mm. Myléne Farmer ) vierellä ovat vaikuttaneet hänen tuottamaansa musiikkiin. Lukio ainakana Mana kiinnostui rummuista ja sähkökitarasta. Vanhemmat ostivat hänelle akustisen kitaran, jota hän ei suostunut soittamaan kertaakaan. Ajan myötä Mana hankki itse rahat ja taidot niin rumpuihin kuin sähkökitaraan. Lukion bändissä (Ves.tearge rumpalina) soittamisen jälkeen ennen Malice Mizeriä, Mana ehti soittaa bändeissä Girl'e 1989–1990 (kitaristina naisellisen nimen Serina alla) ja Matenrou (摩天楼?, "pilvenpiirtäjä") basistina 1990–1992.

Malice Mizer 1992–2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mana tapasi malice Mizerin toisen perustaja jäsenen Közin ollessaan töissä samassa baarissa. Kaksikon syvällisen keskustelun "mitä on ihminen?" myötä syntyi idea Malice Mizeristä (pahansuopa ja kurja) vastauksena tähän kysymykseen. Alku- ja loppuaikoinaan Malice Mizer levytti Manan edelleenkin ylläpitämän merkin Midi:Netten alla Bändin alkuperäiset jäsenet:

    • Mana (kitaristi)
    • Közi (Kitaristi)
    • Yu~ki (Basisti)
    • Gaz (Rumpali)
    • Tetsu (Vokalisti)

Pian kuitenkin Gaz vaihtoi Kamin kanssa rumpalin paikkojaan Kneuklid Romance- yhtyeen ja Malice Mizerin välillä. Myös Tetsuki lähti bändistä ja Manan korkean vaatimustason takia uuden vokalistin löytämiseen meni noin vuosi, kunnes syksyllä 1995 Gackt hyväksyttiin mukaan ja Malice Mizer nousi kulta-aikaansa. Tammikuussa 1999 Gackt erosi yhtyeestä ja siirtyi soolouralle. Rumpali Kami ei jättänyt bändiä, mutta maanantaina 21. kesäkuuta vuonna 1999 äkillinen aivoverenvuoto vei rumpalin hengen. Malice Mizer ei Kamin jälkeen suostunut ottamaan varsinaista Kamia korvaavaa rumpalia, vaan eli keikka-avustaja Suen avuin. Viimeiset vuodet ennen bändin tauolle siirtymistä Malice Mizerin vokalistina toimi Klaha.

Moi dix Mois 19.3.2002–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malice Mizerin jälkeen Mana ei jäänyt toimettomaksi vaan aloitti oman sooloprojektinsa Moi dix Moisin (minä 10 kuukautta) keikka-avustajien tukemana (itse hän kyllä kutsuu heitä bändi tovereikseen). Alkuperäiseen kokoonpanoon kuului mana lisäksi K (kitara), Juka (vokalisti), Tohru (rummut) ja Kazuno (basso). Nykyään laulusta vastaa Seth, bassosta Sugiya ja rummuista Hayato.

Moi-même-Moitié[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moi-même-Moitié on Manan vuonna 1999 luoma lolita tyylisiä vaatteita tuottava vaatemerkki. Se sisältää kaksi mallistoa E.G.L. Elegant Gothic Lolita ja E.G.A. Elegant Gothic Aristocrat, joista EGL koostuu lolitalle tyypillisistä kellohameista ja tyttömäisistä röyhelöistä kun EGA keskittyy aikuisenpaan ja sukupuolineutraalinpaan tyyliin. Mana toimii merkkinsä pääasiallisena mallina ja esittelee neljästi vuodessa ilmestyvässä Gothic&Lolita Bible -lehdessä uusimpia vaatteitaan.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.