Lolita (pukeutuminen)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lolita-tyyliin pukeutunut tyttö Harajukussa, Tokiossa.

Lolita-tyyli on japanilainen katutyyli, joka on yleistynyt 2000-luvulla myös länsimaissa. Vaikka tyyli on suositumpaa nuorten tyttöjen ja naisten keskuudessa, Lolitaan pukeuvat myös yhtä lailla miehetkin inspiroituen useimmiten poikatyyleistä. Lolitan yleisin tunnuspiirre on nukkemainen ulkonäkö. Tyyli korostaa söpöyttä, eleganttisuutta ja sievyyttä eikä ole tarkoitettu erotisoivaksi. Yleisimmät Lolitan lukuisista alatyyleistä ovat Gothic Lolita, Sweet Lolita ja Classic Lolita.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Vladimir Nabokovin kirjoittama kirja Lolita ja japanilainen Lolita-tyylisuuntaus jakavat saman nimen, ei näiden yhteyteen ole konkreettista selitystä.

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lolita-tyyli perustuu hameisiin ja mekkoihin, joissa on lähes aina leveä helma ja pituus yleensä noin polvien kohdalle. Lolitan asusteisiin kuuluvat erilaiset päähineet, korut ja pitsikäsineet. Yleisimpiä kampauksia ovat korkkiruuvikiharat. Peruukit, joissa kiharat pysyvät omia hiuksia helpommin, ovat myös suosittuja. Ehostus on yleensä nukkemaisen hillitty. Mukanaan Lolita saattaa kuljettaa mukanaan esimerkiksi päivänvarjoa, käsilaukkua tai jopa nukkea.

Tyylin lähtökohtia ja tärkeimpiä vaikutteita ovat viktoriaanisen aikakauden ja rokokoon lastenvaatteet ja posliininuket. Japanissa tyyli on lähinnä nuorten sunnuntaihuvia, sillä koulupuku rajoittaa pukeutumista arkena.

Tyyliin pukeutujat nähdään usein japanilaisessa samanlaisuutta ja yhtenäisyyttä arvostavassa yhteisössä outoina lintuina. Tyylin arvellaan syntyneen vastareaktiona opiskelun ja työelämän vaatimille univormuille ja paineillekenen mukaan?.

Alatyylit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa lolita-alatyylien nimistä on länsimaalaisten keksintöjä. Japanilaiset harrastajat jakavat lolitatyylin yleensä vain Sweet ja Gothic lolitaan.

Sweet lolita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sweet lolitaa kutsuttiin vain lolita-tyyliksi. Sweet-etuliitteen (japaniksi amai, "makea") tyyli sai erotukseksi synkkään Gothic Lolita -tyyliin. Tyyli on suosituin noin 10–21-vuotiaiden tyttöjen keskuudessa.

Sweet Lolita -tyyliin kuuluvat yleensä polvimittaiset leveähelmaiset mekot ja hameet, pitsiröyhelöiset sukat, runsaat pitsikoristeet, suloiset pyöreäkärkiset kengät, keepit, rusetit, tyllistä tehdyt alushameet ja mamelukit. Niissä on vaikutteita historiallisista eurooppalaisista vaatetyyleistä rokokoosta aina 1950-luvulle asti. Vaatteet ovat pastellivärisiä tai värikkäitä erotuksena mustaan tai mustavalkoiseen gothic lolitaan, toisaalta sweet lolitaa näkee myös mustana. Yleisimpiä värejä ovat vaaleanpunainen tai -sininen. Asusteina suosittuja ovat muun muassa söpöt laukut, pitsikuorrutetut pääkoristeet sekä pitsisomisteiset päivänvarjot. Tyyli nostalgisoi sekä lapsuutta että menneitä aikakausia. Sweet lolitassa hameiden helmat ovat useimmiten polvimittaisia, mutta monet brändit tekevät myös lyhyempiä hameita. Helmat ovat leveitä ja pallomaisia, ja hameen alla käytetään pöyheää alushametta. Paljasta ihoa näkyy useimmiten vähän.

Sweet lolita on suosituin lolitatyyli, ja sillä on paljon alakategorioita. Hillitympi old school sweet lolita on menettänyt suosiotaan, kun taas esimerkiksi vaatebrändi Angelic Prettyn edustama ylikoristeltu OTT- eli over the top sweet lolita on saanut suuren suosion. OTT-lolitassa keskeisiä piirteitä ovat muun muassa printilliset mekot, yhteensopivien koristeiden paljous, värien kontrastit, peruukit tai hiuslisäkkeet, kimalle kasvomeikissä, irtoripset jne.

Tunnettuja Sweet Lolita -brändejä ovat muun muassa Angelic Pretty, Baby the Stars Shine Bright ja Metamorphose.

Classic lolita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Classic Lolita -tyyli on saanut eniten vaikutteita renessanssin, barokin, rokokoon ja viktoriaanisen ajan vaatteista, ja näin ollen on muista Lolitan alatyyleistä eleganteimmasta päästä. Vaikutelma on enemmän elegantin nuoren neidin kuin pikkutytön kuten joskus Sweet Lolitassa. Tyylissä suositaan usein hillittyjä värejä, kuten roosaa ja luonnonvalkoista, sekä ruskeaa, mustaa, viininpunaista, laivastonsinistä ja tummanvihreää. Printeissä yleisimpiä kuvioita ovat kukkakuviot ja muut ornamentit, mutta myös eläimet, vanhanaikaiset lelut, hedelmät ja marjat ovat tyypillisiä. Röyhelöä ja pitsiäkin on vähemmän, koska kyseisessä tyylissä vähempi on parempi.

Classic lolita on huomattavasti harvinaisempi tyyli kuin Gothic- tai Sweet Lolita, mutta tyylin harrastajia löytyy Suomestakin. Classic lolitan varustukseen kuuluvat lolita-asun perusteet, mekko/hame, paita/bolero ja yleensä Sweet- sekä Gothic Lolitaa hienostuneemmat hiuskoristeet, kuten vaikka kukat, hillityt rusettipannat, silinterit, bonnetit ja erilaiset hatut. Kengät ovat yleensä korolliset, mutta paljon siromman ja elegantimman näköiset kuin Sweet Lolitassa.

Classic lolita- mekkojen siluetti myötäilee perinteistä kaavaa, mutta usein pallohelman sijaan nähdään A-linjaisia mekkoja, tosin molemmat ovat nykyisin yhtä yleisiä. Mekkojen/hameiden helman mitta poikkeaa muista alatyyleistä siten, että se saattaa ulottua jopa yli polvien. Näkyviä ja räikeitä koruja, kenkiä ja laukkuja on vähän, sukat ovat useimmiten sukkahousut tai ylipolvensukat ja paitapusero voidaan korvata elegantilla bolerolla.

Toisinaan classic lolita yhdistelee vaikutteita sweet lolitasta. Tämän tyylin edustajia on muun muassa vaatemerkki Innocent World, joka voidaan tyylinsä perusteella kategorisoida sekä classiciin, että sweetiin. Printeissä perinteisen ruusukuvion lisäksi yleisiä teemoja ovat esimerkiksi nallet, peurat, nuket, marjat, koiran- ja kissanpennut, karusellihepat ja jopa jälkiruoat. Lisäksi he käyttävät paljon koristeellisia polvisukkia, jotka ovat perinteisessä classic lolitassa usein liian lapsellisia.

Tunnettuja classic lolita -brändejä ovat muun muassa Victorian Maiden, Mary Magdalene ja Innocent World.

Punk lolita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punk Lolitassa yhdistyvät punktyyli ja perinteinen lolitatyyli. Tyylissä useimmiten käytetään leveähelmaista hametta ja yksinkertaista cutsew-paitaa saaden tyylin näyttämään paljon kasuaalimmalta kuin miltä muut Lolitan alatyylit näyttävät. Punk Lolita -asuun kuuluu monesti pinssejä, kravatteja, hakaneuloja ja kauluspaitoja sekä skottiruudullisia vaatteita, mutta myös lolita-vaikutteiset rusetit ja pitsit kuuluvat asuun. Tyylissä saatetaan nähdä myös kissankorvia, vaikka monet Lolitaan pukeutuvat kokevat sen paheksuttavana asiana.selvennä

Käytetyimmät värit Punk Lolitassa ovat musta ja punainen, mutta myös mustaa yhdistettynä valkoiseen, pinkkiin, violettiin ja keltaiseen käytetään. Kankaat ovat useimmiten ruudullisia, pallokuvioisia, raidallisia ja salmiakkikuvioisia. Printeissä taas esiintyy yleensä ristejä, kruunuja, ruusuja, pääkalloja ja pelikortteja. Siinä missä rusetteja ja pitsiä on vähemmän kuin Sweet Lolitassa röyhelöä löytyy enemmän. Kenkinä käytetään platform- tai Mary Jane -kengät.

Muita lolita-alatyylejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casual Lolita on epämuodollisin versio Lolitasta, jota suositaan eniten arkipukeutumisessa esimerkiksi kouluun mentäessä.

Country Lolita on ”maalaistyyliin” pukeutuva lolita. Asuissa nähdään useasti esimerkiksi mansikoita ja gingham-ruutuja ja päässä voidaan käyttää vaikkapa olkihattuja. Countryvaikutteita on nähtävissä useimmiten sweet- ja classic lolitassa.

Ero Lolita asuissa nähdään eroottisempia vivahteita. Asun ei välttämättä tarvitse olla paljastavampi, mutta näin usein on. Eroottisempia vivahteita haetaan yleensä vain pienillä yksityiskohdilla, kuten värimaailmalla, helman pituudella, meikillä, kaulanauhoilla, ylipolvensukilla jne.

Guro Lolita on synkkä, halloween-sävytteinen tyyli. Gurololita yhdistelee perinteistä lolita-tyyliä kauhuelementteihin, kuten tekovereen, silmälappuihin tai revittyihin linjoihin. Sisältää usein vaikutteita erololitasta.

Hime Lolita eli prinsessalolita. Japanilaisesta himegyaru-tyylistä vaikutteita ottava tyyli. Katsotaan usein kuuluvaksi Sweet Lolitaan. Asusteina näkyy usein kruunuja, hansikkaat tms. Keskeisimpiä piirteitä tyylissä ovat kimalle, koristeellisuus ja muhkea kampaus, jota koristaa usein pieni tiara tai ruusuja.

Kodona, Ouji ja Dandy katsotaan usein kuuluvan lolitaan sen miespuolisina vastineina. Tyylit ovat tarkoitettu sekä mies- että naispuolisille harrastajille. Kodona-tyylille ominaista on lievä punkhenkisyys ja pikkupoikamaisuus ja dandy hakee vaikutteita viktoriaanisesta miesten pukeutumisesta. Ouji- eli prinssityyli katsotaan olevan himelolitan miespuolinen vastine, ja se on yleensä kodonaa röyhelöisempi.

Kuro/Shiro/jne. Lolita on kokonaan yhteen väriin pukeutuva lolita (kuro=musta, shiro=valkoinen).

Military Lolita ottaa nimensä mukaisesti vaikutteita armeijateemasta. Tyyli on edelleen vähän outolintu sen outouden takia, mutta siitä huolimatta esimerkiksi Metamorphose on tehnyt armeijateemaisen vaatemalliston.

Mori Lolita pohjautuu mori-girl (mori=metsä) muotiin ja tuo siihen lolitan vaikutteita, sen asukokonaisuudet ovat usein monivärisempiä, röyhelöisempiä ja pöhökkäämpiä kuin itse mori-girl:n.

OTT-Lolita on Sweet lolitan koristeellisin alalaji. Värit ovat usein kirkkaita, jopa räikeitä. Mekot ovat usein printillisiä, esimerkiksi leivos- ja karkkiteemat ovat yleisiä. Asua koristellaan usein suurilla hiusruseteilla, yhteensopivilla asusteilla, värikkäillä sukilla, runsailla koruilla ja pienemmillä hiuskoristeilla jne. Meikki on lolitamaisen hillitty, mutta värillinen luomiväri, strassit, tarrat ja irtoripset ovat suosittuja yksityiskohtia. Myös ( jopa värillisten ) peruukkien ja hiuslisäkkeiden käyttö on yleistä. OTT tulee sanoista "over the top", mikä viittaa itsessään tyylin koristeellisuuteen. Tunnetuimpana tyylin edustajana tunnetaan vaatemerkki Angelic Pretty.

Qi-Lolita on kiinalaisista qipao-vaatteista vaikutteita saava tyyli.

Retrololita Yleensä 1920-1960-lukujen muotia lolitaan yhdistelevä tyyli. Ominaista ovat yksinkertaiset linjat, kellohameet ja esimerkiksi polkadot-pallokuosi.

Sailor/Pirate Lolita ottaa vaikutteita merimies/-rosvo-vaatteista.

Wa-Lolita japanilaisista kimonoista vaikutteita saava tyyli. Hame on yleensä polvimittainen, mutta kaulus, hihat ja kangasvalinnat kimonotyyppisiä. Asu voi olla myös perinteinen lolita-asu, johon on yhdistetty kimonotyylisiä vaikutteita, kuten printti ja hiuskoristeet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johanna Lätti: Lolitassa on vain piiru prinsessaa. Turun Sanomien Treffi-liite, 12.9.2007, s. 12-13.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]