Maksutelevisio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maksutelevisio on palvelu, jossa katsoja maksaa saadakseen tv-kanavan tai yksittäisen ohjelman näkyviin. Maksu-tv-lähetyksiä voidaan vastaanottaa kaapelin, satelliitin ja digi-tv-antennin välityksellä. Maksu-tv:n katsominen vaatii operaattorin maksukortin ja maksukanavakortin lukulaitteen, joka on saatavissa useimpien digiboksin mukana tai palvelun tarjoajalta.

Maksu-tv-lähetyksiä saattoi alun perin vastaanottaa vain kaapeliverkossa ja satelliittilähetyksissä. Digi-tv:n myötä myös antennitaloudet ovat tulleet maksu-tv:n piiriin. Digi-tv-lähetysten myötä maksu-tv:n katselu on lisääntynyt suomalaisissa kodeissa. Jo neljäsosa suomalaisista kotitalouksista tilaa jotakin maksukanavaa. Maksukanavia katsoo arviolta yli miljoona suomalaista viikoittain. Digi-tv toi maksukanavat antennitalouksien piiriin ja antoi katsojille lisää vaihtoehtoja. Korttipaikalliset digiboksit ja yksi, monta sisältöä tarjoava maksukanavakortti ovat myös madaltaneet kynnystä maksukanavien tilaamiselle [1].

Yleisradion entisen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin mielestä maksu-tv:n tulo ei köyhdytä Ylen ja mainosrahoitteisia kanavia eikä vähennä tv-maksun oikeutusta. Maksu-tv vain lisää tarjontaa ja toisaalta näyttää kotimaisten ohjelmien vahvuuden. Kilpailu panee perinteiset kanavat tarjoamaan parastaan. Finnpanelin tv-mittaritutkimuksen mukaan mm. Formula 1- ja MM-ralli -sisältöjä tarjoava C More -kanava on Suomen eniten seurattu maksu-tv-kanava [2].

PlusTV:n maksukanavia tarjoavan yrityksen nimi oli Digi TV Plus Oy. Se aloitti lähetykset digi-tv:n myötä marraskuussa 2006. Yritystä johti toimitusjohtaja Vesa Mars ja hallituksen puheenjohtajana oli yleisradion entinen toimitusjohtaja Arne Wessberg, joka aikoinaan oli päättämässä digi-tv-lähetysten alkamisesta [3]

TV Viihde aloitti toimintansa maaliskuussa 2011. TV Viihteen palveluja tarjoavan yrityksen nimi oli TDF Entertainment Oy ja pääomistajana toimi TDF Nordic Oy.[4]

Maksu-tv:n jakelutiet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antennitaloudet tulivat maksu-tv:n piiriin digi-tv:n myötä. Antennikodeissa maksu-tv-palveluita voi vastaanottaa katselukortin avulla. Antennitalouksiin maksu-tv-palveluita tarjosi pitkään PlusTV yksinoikeudella, mutta vuonna 2011 markkinoille tuli uusi toimija, TV Viihde PlusTV:n kilpailijaksi. TV Viihteen toimitusjohtaja oli ennen PlusTV:llä vaikuttanut Vesa Mars. [5]

Kaapeliverkossa maksu-tv-palveluita on voinut tilata jo pidempään. Suomessa on useita kaapelioperaattoreita, jotka tarjoavat maksu-tv-palveluita, muun muassa Telia ja DNA Welho.

Satelliittiverkkoon maksu-tv-palveluita tarjoavat Suomessa Canal Digital ja Viasat. Satelliittilähetysten vastaanottaminen vaatii satelliittipeilin eli lautasantennin.

Uusin tapa vastaanottaa maksu-tv-palveluita ovat IPTV- eli laajakaista-tv-palvelut. Näitä ovat esimerkiksi Maxivision, Telia TV ja Elisa Viihde.

Maksu-tv-kanavat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C More Total -kanavapaketti sisältää 12 maksullista kanavaa (mm. C More Max, C More Juniori, C More Sport 1, C More Series , C More Max HD, C More Sport 1 HD ja C More Series HD)., jotka pitävät sisällään urheilua, elokuvia ja tv-sarjoja.

Nelonen Median tarjoama Nelonen Paketti -kanavapaketti sisältää maksu-tv-kanavat Ruutu+ Leffat ja Sarjat, Ruutu+ Urheilu 1, Ruutu+ Urheilu 2 sekä vuonna 2011 aloittaneet Ruutu+ Dokkarit [6] ja Ruutu+ Lapset.

Viasat tarjoaa 45 maksullista tv-kanavaa, joihin lukeutuvat TV1000-kanavaperhe sekä suuri joukko muita kanavia, mm. Disney Channel, VH1 ja FOX.

Lisäksi Suomessa toimii Veikkauksen omistama TotoTV.

Maksutelevisio-operaattoreita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]