Makrillihai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Makrillihai
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Sillihaikalat Lamniformes
Heimo: Sillihait Lamnidae
Suku: Isurus
Laji: oxyrinchus
Kaksiosainen nimi

Isurus oxyrinchus
Rafinesque, 1810

Makrillihain levinneisyys
Makrillihain levinneisyys
Katso myös

  Makrillihai Wikispeciesissä
  Makrillihai Commonsissa

Makrillihain leuat.

Makrillihai (Isurus oxyrinchus) on noin 3–4 metriä pitkä hyvin vahva ja nopea hailaji. Sen ruumis on varsin solakka verrattuna esimerkiksi valkohain tukevarakenteiseen ruumiiseen. Selkäpuoli on tummansininen ja vatsapuoli valkoinen. Se on suosittu urheilukalastuksen kohde nopeutensa ja voimiensa takia. Lisäksi sillä on koukkuun jäädessään tapana hypätä ilmaan vapautuakseen. Se on aggressiivinen laji ja muutamia ihmisiin kohdistuneita hyökkäyksiä on raportoitu.

Makrillihaita on kutsuttu myös makohaiksi. Nykyisessä suomalaisessa kalannimistössä[2] makohai kuitenkin tarkoittaa saman suvun toista ja harvinaisempaa lajia Isurus paucus, joka on pitkä- ja kapeaeväisempi.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makrillihaita tavataan maailmanlaajuisesti valtamerten trooppisissa ja lauhkeissa osissa aina 150 metrin syvyyteen asti. Ne viihtyvät ulappavesillä.

Makrillihain kanta on hupenemessa kovaa vauhtia, ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto pitää sitä erittäin uhanalaisena lajina. Kanta oli vuoden 2019 arvioissa noin puolet pienempi kuin 1940-luvulla. Vain Tyynenemeren eteläosan kanta on kasvamassa.[1]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makrillihait syövät pääasiassa kaloja ja mustekaloja, mutta niiden tiedetään käyneen myös delfiinien, merikilpikonnien ja jopa pienempien hailajien kimppuun.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makrillihait synnyttävät eläviä poikasia, jotka ovat syntyessään 60–75 cm pitkiä. Laji on ovovivipaarinen, eli munat kehittyvät emon sisällä. Synnytysajankohta vaihtelee eri populaatioiden välillä. Esimerkiksi Atlantin pohjoisosassa elävät synnyttävät keväällä ja Australian vesillä elävät syksyllä.

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Nemoa etsimässä Poiju niminen makrillihai (”makohai”) on ”hyvä” ja kavereittensa valko- ja vasarahain kanssa hän on ryhtynyt kasvissyöjäksi. Tappajahai-elokuvan julisteessa on valkohai, jolle ”lainattiin” makrillihain hampaat pelottavuuden lisäämiseksi. Makrillihaiden leuat ovat hintavia keräilykohteita, isojen yksilöiden kidoista on pyydetty Ebay internet -kauppasivulla jopa 1500 dollarin hintoja kappaleelta. Renny Harlinin elokuvassa Deep Blue Sea esiintyvät hait ovat makrillihaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rigby, C.L., Barreto, R., Carlson, J., Fernando, D., Fordham, S., Francis, M.P., Jabado, R.W., Liu, K.M., Marshall, A., Pacoureau, N., Romanov, E., Sherley, R.B. & Winker, H: Isurus oxyrinchus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.3.2019. (englanniksi)
  2. Varjo, M., Koli, L., Dahlström, H. Maailman kalojen nimet. Suomen Biologian Seura Vanamo. Porvoo 2004. ISBN 951-9108-13-0

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]