Madalyn Murray O’Hair

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Madalyn Murray O'Hair)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Madalyn Murray O'Hair.

Madalyn Murray O'Hair (13. huhtikuuta 191929. syyskuuta 1995) oli ateistinen ajattelija Yhdysvalloissa. Hän oli elinaikanaan hyvin kiistelty hahmo ja kuolikin henkirikoksen uhrina.

Murray O'Hair tuli tunnetuksi Marylandissa vuonna 1960 nostamastaan oikeusjutusta, joka liittyi uskonnon harjoittamiseen koulussa. Myöhemmin saman vuosikymmenen aikana Murray O'Hair perusti American Atheists -järjestön, jota hän itse johti pitkään. Hän oli koulujen seksivalistuksen kannattaja.

Murray O'Hair oli tiiviissä yhteistyössä poikansa Garthin ja tyttärensä Robinin kanssa. Kaikki kolme katosivat vuonna 1995; ruumiit löydettiin vasta vuonna 2001 murhaajan, David R. Watersin avulla. Waters kuoli sittemmin keuhkosyöpään vankilassa.

Murray O'Hairin välit William-poikaan olivat viileät tämän käännyttyä kristinuskoon vuonna 1980. Sekä äiti että poika kritisoivat julkisuudessa toisiaan.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Murray O’Hair, Madalyn: Ateistit ja agnostikot. Suomentanut ja toimittanut Kimmo Sundström. Helsinki: Oy Vapaa Ajattelija, 1986.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]