Madalyn Murray O’Hair

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madalyn Murray O’Hair vuonna 1983.

Madalyn Murray O’Hair (alk. Madalyn Mays; 13. huhtikuuta 1919 Pittsburgh, Pennsylvania29. syyskuuta 1995 San Antonio, Texas) oli yhdysvaltalainen ateistinen ajattelija. Hän oli elinaikanaan hyvin kiistelty hahmo ja kuolikin henkirikoksen uhrina 76-vuotiaana. Murray O’Hair arvosteli kirkkoa, ja hänet tunnettiin karkeana ja kovasanaisena ihmisenä.

Murray O’Hair tuli tunnetuksi Marylandissa vuonna 1960 nostamastaan oikeusjutusta, joka liittyi uskonnon harjoittamiseen koulussa. Myöhemmin saman vuosikymmenen aikana Murray O’Hair perusti American Atheists -järjestön, jota hän itse johti pitkään. Hän oli koulujen seksivalistuksen kannattaja.

Murray O’Hair oli tiiviissä yhteistyössä poikansa Jon Garth Murrayn ja pojantyttärensä Robinin kanssa. Kaikki kolme katosivat elokuussa 1995; ruumiit löydettiin vasta vuonna 2001, kun heidän murhaajansa David R. Waters tunnusti tekonsa sopimuksen nojalla. Waters kuoli sittemmin keuhkosyöpään vankilassa. Murhissa avustanut Gary Paul Karr istuu elinkautista.

Murray O’Hairin välit vanhempaan poikaansa William J. Murrayyn olivat viileät tämän käännyttyä kristinuskoon vuonna 1980. Sekä äiti että poika kritisoivat julkisuudessa toisiaan.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Murray O’Hair, Madalyn: Ateistit ja agnostikot. Suomentanut ja toimittanut Kimmo Sundström. Helsinki: Oy Vapaa Ajattelija, 1986.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]