Maantiivistäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polttomoottorikäyttöinen maantiivistäjä, "lätkä".
Trilstamper.jpg

Maantiivistäjä - myös (täry)jyrä, tärytin tai tärylevy ("tärylätkä") - on yleisnimi joukolle koneita, jolla voi tiivistää maa-aineksia. Tiivistäjien toiminta perustuu joko pelkkään massaan (jyrät) tai sen ohella myös iskuvoimaan (täryt). Tiivistäjien voimanlähteenä on lähes poikkeuksetta polttomoottori (bensiini tai diesel), harvoin sähkö tai paineilma. Käyttökohteet: Maa-ainesten tiivistys ennen rakentamista tai kaivantojen täytön jälkeen; tiivistys ennen maan pinnoittamista (asvaltti, pihakivetys, laatat) tai edellä mainittujen pinnoitteiden tiivistys, jolloin tiivistys perustuu lähinnä puhallushiekan tai vastaavan tiivistymiseen pihakivien tai –laattojen välissä. Laitteiden tiivistysteho vaihtelee maa-aineksesta ja laitteen ominaisuuksista riippuen noin 10 cm:stä jopa 60 cm:iin. Suurimpia tärylevyjä lukuun ottamatta nykyisten laitteiden äänenpainetaso jää yleensä alle 100 dB:iin.[1]

Tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttötarkoituksen mukaan markkinoilla on useita erilaisia laitteita:

  • Tärylevy on pohjapinnaltaan nelikulmion muotoinen tiivistäjä. Kevyempiä (”yhteen suuntaan kulkevia”) malleja (noin 50–150 kg) ohjataan laitetta työntämällä/vetämällä; raskaampia (”kahteen suuntaan kulkevia”) malleja (noin 150–800 kg) mekaanisella suunnanvaihtajalla. Yli 800 kg laitteet ovat lähes poikkeuksetta kauko-ohjattavia.
  • Pyöreä tärylevy on suhteellisen pieni (noin 50–100 kg), erityisesti ahtaisiin paikkoihin suunniteltu käsikäyttöinen tiivistäjä. Käynnissä olevaa laitetta ohjataan kallistamalla sitä haluttua kulkusuuntaa vastaan.
  • Täryjuntta on suhteellisen pieni (noin 50–100 kg), erityisesti ahtaisiin paikkoihin suunniteltu käsikäyttöinen tiivistäjä. Pienestä pohjalevystä ja suuresta iskutehosta johtuen täryjuntta omaa suuren paikallisen tiivistyskyvyn. Laitetta ohjataan sitä kallistamalla.
  • (Täry)jyrä on raskasta (noin 2000-20 000 kg) tiivistyskalustoa suurten työalojen, kuten teiden pohjien tiivistykseen. Tämän luokan kevyimmät mallit ovat usein joko aisa- tai kauko-ohjattavia, raskaammat mallit lähes poikkeuksetta päältä ajettavia. Jyrä voi olla myös perässä vedettävä. Sileärumpuisia jyriä kutsutaan valssijyriksi, hammastettuja rumpuja sorkkajyriksi.[2] Laitetta saatetaan tarkentavasti kutsua myös 1- tai 2-valssiseksi jyrärumpujen lukumäärän mukaan.

Täryttävien tiivistäjien ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkeimmät ominaisuudet

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]