Radio-ohjaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo laitteiden radio-ohjauksesta. Radio-ohjaus ja kauko-ohjaus ovat myös rautatieliikenteen ohjaukseen liittyviä termejä.


Radio-ohjaus (engl. Radio Control, RC) on termi, jota käytetään jonkin laitteen kaukokäytöstä, radioteitse kulkevien ohjaussignaalien välityksellä. Radio-ohjausta käyttäviä laitteita on laaja skaala, sähköisesti ohjattavista pistotulpista lentäviin pienoislentokoneisiin. Yleensä "radio-ohjattava"-termillä viitataan radio-ohjattaviin pienoismalleihin.

Radio-ohjauslaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio-ohjauslaitteisiin kuuluu lähetin, vastaanotin ja itse toiminnon suorittavat laitteet kuten servomoottorit ja nopeudensäätimet.

Tavallisille kuluttajille harrastekäyttöön suunnatut radio-ohjauslaitteet toimivat yleensä 27 MHz, 35 MHz, 40 MHz tai 2,4 GHz taajuusalueilla. Jokaisella taajuusalueella on useita kanavia, joten radio-ohjattavia laitteita voi olla kullakin taajuudella useita yhtä aikaa. Käyttöpaikoilla kuten lennokkikentällä tai pienoismalliautoradalla, on kuitenkin radiokanavien varauskäytäntö, jottei kahta täsmälleen saman taajuista laitetta käytettäisi samaan aikaan. Jos kaksi samalla taajuudella toimivaa laitetta olisi päällä samaan aikaan, ne häiritsisivät toisiaan, ja seurauksena olisi luultavasti toimintahäiriö.

Radio-ohjauslaitteet käyttävät AM-, FM- ja PCM-tekniikoita. AM-laitteiden ollessa häiriöherkimpiä, ne alkavat väistyä FM- ja PCM-laitteiden tieltä.

Toimilaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähetin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2.4GHz radiolähetin lennokkikäyttöön

Radio-ohjauslähetin on esim. kädessä pidettävä laite, joka muuntaa mekaanisen liikkeen, esim. ohjausvivun liikkeen radio-signaaliksi, joka lähetetään ohjattavassa laitteessa olevalle vastaanottimelle. Harrastekäytössä olevia pienoismallien radio-ohjauslähettimiä on olemassa kahta päämallia: ns. tikkuradio ja rattiradio. Tikkuradiossa on kaksi x-y akselin suuntiin liikkuvaa ohjaussauvaa, joilla ohjataan esim. lennokin ohjainpintoja. Rattiradiossa on liipasinkahva, jota käytetään auton tai veneen kiihdyttämiseen/jarruttamiseen/peruuttamiseen ja ratti, jolla ohjataan laitteen suuntaa.

Lähettimessä voi edellisten lisäksi olla erilainen määrä katkaisijoita, liukukytikimiä jne. joilla voidaan ohjata muita toimintoja, sekä erilaisia säätömahdollisuuksia, joiden avulla ohjauksen toimintaa voidaan muuttaa.

Vastaanotin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjattavassa laitteessa on vastaanotin, joka ottaa vastaan radio-signaalin ja välittää sen servoille. Vastaanottimessa on tekniikasta riippuen 2-100 cm:n pituinen antennijohto sekä liitännät virtalähteelle (akulle) ja servoille. Vastaanotin voi mallista riippuen ohjata kahdesta jopa kymmeneen servoa tai muuta toimilaitetta yhtäaikaisesti, jolloin kaikki toimilaitteet toimivat samanlaisella ohjaussignaalilla ja ohjaimella (lähettimellä).

Servo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: servo

Yleisin toimilaite on servo, joka muuttaa vastaaottimelta saadun sähköisen signaalin mekaaniseksi liikkeeksi, eli liikuttaa esim. servopyörää (servossa olevaa pyöreää levyä) lähettimen käskyjen mukaan. Yleensä servopyörä kääntyy 120–180 astetta. Servopyörään voidaan kiinnittää työntötankoja, jotka on nivelöity niin, että ne liikuttavat esimerkiksi auton eturenkaita tai lentokoneen ohjauspintoja. Servolla voidaan myös esim. nostaa ja laskea radio-ohjattavan purjeveneen purjeita.

Nopeudensäädin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nopeudensäädin

Monissa laitteissa on sähkömoottoreita, joita voidaan ohjata nopeudensäätimellä. Näitä on portaallisia mekaanisia ja portaattomia, nykyaikaisia elektronisia nopeudensäätimiä(eng. Electronic speed controller eli ESC). Nopeudensäädin säätää portaattomasti tai portaallisesti sähkömoottorille annettavaa tehoa.

Mekaanista nopeudensäädintä ohjaa servo. Samoin ohjattavan laitteen nopeuteen vaikuttavaa polttomoottoreiden kierroslukua säädetään servolla tehtävällä mekaanisella liikkeellä.

Radio-ohjattavat pienoismallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio-ohjattavia pienoismalleja on useanlaisia: autoja, veneitä, lentokoneita, helikoptereita, amfibio-aluksia, tankkeja, moottoripyöriä jne.

Harrastekäyttöön tarkoitetut pienoismallit rakennetaan usein itse joko rakennussarjan tai piirustusten perusteella ja/tai niitä voi muuttaa, korjata, virittää itse. Jotkut harrastajat (erityisesti laivamallien ja mallilennokkien harrastajat) myös suunnittelevat koko pienoismallin alusta alken kokonaan itse. Erilaisille radio-ohjatuille pienoismalleille on olemassa lukuisia erilaisia kilpailuluokkia Suomessa ja maailmalla ja toiminta on organisoitu kerhoihin, yhdistyksiin ja lajiliittoihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.