Paino

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee fysiikan suuretta. Painolla voidaan viitata myös painotaloon.

Paino on voima (vektorisuure), jonka yksikkönä SI-järjestelmässä on newton.[1]

Kappaleen paino G saadaan kaavasta G = mg, jossa m on kappaleen massa ja g gravitaatiokentän aiheuttama putoamiskiihtyvyys.

Arkikielessä painolla tarkoitetaan yleensä kappaleen massaa[1]. Kappale, jolla on massaa yksi kilogramma, painaa maapallon vetovoimakentässä noin 9,81 newtonia.

Vanhassa kirjallisuudessa painoa ja muitakin voimia mitattiin massayksiköissä. Siten yhden kilogramman voima (kgf) tarkoittaa 9,81 N. Vielä nykyisinkin näkee paineen yksikkönä kg/cm2.

Fysikaalisissa tieteissä massa ja paino ovat kappaleen eri ominaisuuksia. Massa kuvaa aineen määrää kappaleessa, mutta paino kuvaa gravitaation kappaleeseen aiheuttamaa voimaa.

Muuttumattoman kappaleen massa on vakio riippumatta siitä, missä se sijaitsee esimerkiksi Maan pinnalla (olettaen, että kappale ei liiku suhteessa tarkkailijaan − katso tarkemmin suhteellisuusteoria). Jos kappale siirretään päiväntasaajalta pohjoisnavalle, sen paino kasvaa noin 0,5 % maan gravitaatiokentän ja Maan pyörimisliikkeestä aiheutuvan nopeusvektorikomponentin erojen vuoksi. Saman kappaleen paino eri puolilla maapallon pintaa vaihtelee jonkin verran myös Maan sisäosien paikallisten tiheysvaihtelujen myötä sekä sen mukaan, millä korkeudella maanpinta on (mitä korkeammalla, sitä vähäisempi painovoima).

Astronautit voivat kellua avaruusaluksessa ja ovat lähes painottomia. Koska kappaleet kuitenkin säilyttävät massan ja inertian, astronautin on käytettävä kymmenkertainen voima, jos hän haluaa siirtää 10 kg massaista kappaletta 1 kg massaisen kappaleen sijaan.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomen Standardoimisliitto: SI-opas (myös painettuna, ISBN 952-5420-93-0) (PDF) (Sivu 15.) SFS-oppaat. 04.11.2002. Suomen Standardoimisliitto. Viitattu 18.12.2011.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.