MGP Nordic

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MGP Nordic (Melodi Grand Prix Nordic) on laulukilpailu 8–15-vuotiaille lapsille. Neljä pohjoismaata, Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska lähettävät kilpailuun kaksi kappaletta, joiden tekijät ja esittäjät ovat lapsia. Voittaja valitaan maiden välisellä puhelinäänestyksellä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MGP Nordic sai alkunsa Tanskassa, jossa järjestettiin vuosina 2000 ja 2001 lasten versio maan euroviisukarsinnasta. Kilpailu kantoi nimeä Melodi Grand Prix Junior. Seuraavana vuonna kilpailu laajeni kolmen maan väliseksi, kun mukaan otettiin lauluja myös Ruotsista ja Norjasta, kolme kustakin maasta. Samalla kisa sai nykyisen nimensä.

Suuren suosion saanut ohjelma-idea päätettiin laajentaa koko Euroopan laajuiseksi lasten laulukilpailuksi. Vuonna 2003 käytiin ensimmäisen kerran Lasten Eurovision laulukilpailu kuudentoista maan kesken. Kilpailu on jatkunut vaihtelevalla menestyksellä. Välillä osanottajamaiden määrä on laskenut, mutta vuoden 2007 kilpailuun se jälleen kasvoi.

Vuonna 2006 pohjoismaiset yleisradioyhtiöt päättivät yllättäen erkaantua Lasten Eurovision laulukilpailusta. Syynä oli se, että tv-yhtiöiden mielestä nuorien esiintyjien harteille kerääntyi tuon tyylisessä kilpailussa liikaa paineita. Kolme alkuperäisen Melodi Grand Prix Juniorin järjestäjämaata päättivät pitää eurooppalaisen laulukilpailun sijaan jälleen yhteispohjoismaisen mittelön. Kilpailun formaatti ja nimi olivat samat kuin kolme vuotta aiemmin, vaikkakin nimessä suosittiin lyhyttä muotoa MGP Nordic. Ruotsi osallistui kuitenkin myös Lasten Eurovision laulukilpailuun kaupallisen tv-yhtiön kautta.

Vuonna 2007 MGP Nordic laajeni yhden maan verran, kun Suomi osallistui kisaan ensimmäistä kertaa. Karsinnan järjestää Yleisradion kanava FST5, ja kilpailukappaleiksi Suomen karsintaan hyväksyttiin vain ruotsinkielisiä kappaleita, mutta vuodesta 2010 eteenpäin hyväksytään myös suomenkielisiä ja saamenkielisiä kappaleita, kunhan artisti/yhtye osaa ruotsin kieltä. Suomen tultua mukaan jokaisen maan kappaleiden määrä putosi kolmesta kahteen.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen karsinnan voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2007

Voittaja: Sister Twister - Fröken Perfekt

Hopea: Linn Nygård - En liten önskan (lopullinen sijoitus kilpailussa 4.)

2008

Voittaja: Footboys - Fotboll

Hopea: Big Bang! - Här är vi

2009

Voittaja: Amanda Sjöholm - Jag vill leva

Hopea: The Black White Boys - Kommer du ihåg mig?

2010

Voittaja: IzaBella - Ett dunkande hjärta

2011

Voittaja: Petter - En framtid

2012

Voittaja: Linnéa - Ängeln

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]