MC Hammer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stanley Burrell
MC Hammer heinäkuussa 2008
MC Hammer heinäkuussa 2008
Henkilötiedot
Syntynyt30. maaliskuuta 1962 (ikä 62)
Oakland, Kalifornia
Ammatti muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi MC Hammer (1986-1990, 1996-)
Hammer (1991-1996)
Aktiivisena 1986-
Tyylilajit hip hop
Soittimet laulu
Levy-yhtiöt Bustin' Track (1987)
Capitol Records (1988-1995)
EMI (1996-)
Aiheesta muualla
www.mchammer.com

Stanley Kirk Burrell (s. 30. maaliskuuta, 1962, Oakland, Kalifornia), taiteilijanimeltään MC Hammer (myöhemmin Hammer) on yhdysvaltalainen rap-muusikko, joka oli suosittu 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa.[1] Hänet muistetaan dramaattisesta uransa noususta ja laskusta, "laskuvarjon kokoisista" housuistaan ja vaikutuksestaan hip hop -kulttuuriin ja musiikkiin. Hänestä tuli saarnaaja 1990-luvulla ja hänellä oli myös oma tositv-ohjelma 2000-luvulla.

MC Hammerin kakkosalbumi Please Hammer Don't Hurt 'Em sisälsi hänen tunnetuimman hittinsä "U Can't Touch This" (joka samplaa Rick Jamesin "Super Freakia"). Albumi oli ensimmäinen Yhdysvalloissa timanttilevyn saanut hip hop -äänite (yli 10 miljoonaa myytyä levyä).

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MC Hammer-hysteria levisi nuoriin todella nopeasti. Hammertime-sanasta tuli osa slangia, ja U Can't Touch This kappaleen rivin mukaisesti ("Stop! Hammertime") tähän on kirjoitettu kyseinen teksti.

Hammerin ensimmäinen levy oli Feel My Power (1987); levy myi yli 60 000 kappaletta ja Hammer sai sen johdosta useita tarjouksia isoilta levy-yhtiöiltä. Hän kieltäytyi aluksi tekemästä sopimusta Capitol Recordsin kanssa, mutta kun sopimustarjoukseen lisättiin huomattava bonussumma, Hammer suostui. Capitol julkaisi debyyttilevyn uudelleen nimellä Let's Get It Started, ja uudelleenjulkaisu myi triplaplatinaa (yli kolme miljoonaa myytyä levyä).

Toisen albumin jälkeen MC Hammer kiersi Eurooppaa PepsiCon sponsoroimana. Hänen musiikkityylinsä alkoi kuitenkin saada osakseen kritiikkiä, joka laajeni hänen imagoonsa ja lyriikkansa. Kritiikistä huolimatta Hammerin suosio kasvoi, ja hän myi muun muassa MC Hammer -leluja ja sai oman piirrossarjansa.

Vuoden 1991 albumia Too Legit to Quit varten MC Hammer pudotti nimestään ”MC”:n ja vastasi kriitikoilleen levyllä. Vaikka kriitikot eivät levyä hyväksyneet sen enempää kuin edellisiäkään, albumi myi vahvasti ja sen nimikappale oli menestys. The Addams Family – Perhe Addams -elokuvan soundtrackilla ollut kappale ”Addams Groove” oli myös menestys ja lisättiin Too Legit to Quitin vinyylijulkaisuun. Hammer vaihtoi 1990-luvun alussa levymerkkiä Giant Recordsille, ja hip-hopin muuttuvassa hengessä julkaisi aggressiivisemman albumin nimeltä The Funky Headhunter.

Vuonna 1995 Hammer julkaisi Inside Out -albumin, joka sai jälleen huonon vastaanoton kriitikoilta ja myi kehnosti. Giant Records pudotti Hammerin listoiltaan, ja laskevan levynmyynnin ja huolettoman rahankäytön vuoksi Hammer ajautui vararikkoon vuonna 1996. Hammer teki kuitenkin pikaisen paluun hittikokoelma Back 2 Back Hitsillä, joka nostatti Hammer-hysteriaa korkealle. 2000-luvun taitteessa julkaistiin Active Duty -studioalbumi, joka menestyi kohtalaisesti. Hammer jatkoi levytysuraansa ja vuonna 2009 kesällä hän esiintyi tositv-sarjassa Hammertime.

Vuonna 2012 Hammer esiintyi yhdessä eteläkorealaisen artistin PSY:n kanssa American Music Awards -palkintogaalassa. He esittivät mash-upin PSY:n hitistä ”Gangnam Style” ja Hammerin kappaleesta ”Too Legit to Quit”.[2]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MC Hammer Allmusic.com. Viitattu 31.7.2011.
  2. PSY & MC Hammer Explain How AMAs Dance Mash-Up Came To Be Yahoo.com. 20.11.2012. Arkistoitu 2.4.2015. Viitattu 21.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]