The Addams Family – Perhe Addams

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Addams Family – Perhe Addams
The Addams Family
The Addams Family poster.jpg
Ohjaaja Barry Sonnenfeld
Käsikirjoittaja Caroline Thompson
Larry Wilson
Perustuu Charles Addamsin sarjakuvaan
Tuottaja Scott Rudin
Bonnie Arnold
Säveltäjä Marc Shaiman
Kuvaaja Owen Roizman
Leikkaaja Dede Allen
Pääosat Anjelica Huston
Raúl Juliá
Christopher Lloyd
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Orion Pictures
Paramount Pictures
Ensi-ilta 22. marraskuuta 1991
Kesto 99 min.
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 38 000 000 UDS
Tuotto 191 502 246 USD
Seuraaja Addams Family II
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Addams Family – Perhe Addams (The Addams Family) on Barry Sonnenfeldin ohjaama vuonna 1991 julkaistu musta komediaelokuva, joka perustuu samannimiseen sarjakuvaan. Elokuvan pääosia esittävät Anjelica Huston, Raúl Juliá ja Christopher Lloyd.

Elokuva oli taloudellinen menestys, ja sai kaksi vuotta myöhemmin jatko-osan Addams Family II.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fester Addams katosi 25 vuotta sitten riidan päätteeksi ja hänen veljensä Gomez tuntee vieläkin syyllisyyttä tapahtuneesta. Gomezin asianajaja Tully Alford on velkaa koronkiskurille Abigail Cravenille, ja huomaa Cravenin pojan Gordonin muistuttavan hätkähdyttävästi Festeriä. Alford ehdottaa Gordonin esittävän kadonnutta veljeä, jotta Addamsin perhe johdattaisi heidät aarrekammioonsa, ja näin velka saataisiin kuitatuksi. Alford ja hänen vaimonsa Margaret osallistuvat Addamsien järjestämään spiritismi-istuntoon, jossa he yrittävät ottaa yhteyttä Festerin henkeen. Gordon saapuukin Festerinä, ja Abigail tekeytyneenä psykiatri Pinder-Schlossiksi kertoo Festerin olleen kadoksissa Bermudan kolmiossa 25 vuoden ajan.

Gomez on aluksi innoissaan veljensä paluusta, mutta pian hänen epäilynsä heräävät, sillä ”Fester” ei näytä muistavan tärkeitä yksityiskohtia lapsuudesta. Myös Gomezin vaimolla Morticialla on omat epäilyksensä lankonsa suhteen. Jotta heidän huijauksensa ei tulisi ilmi, Abigail vakuuttaa Gomezin epäilyksien johtuvan psykologisesta puolustusmekanismista, kohteen siirrosta.

Addamsit järjestävät Festerin paluun kunniaksi juhlat, joiden aikana Tully kuulee Festerin olevan Addamsin omaisuuden toimeenpanija ja käytännössä tontin virallinen omistaja. Addamsin naapurin tuomari Womackin avulla Tully saa järjestettyä lähestymiskiellon perheelle siten pakottaen heidät muuttamaan pois talostaan ja jättämään koko omaisuutensa Festerille.

Abigailin, Tullyn ja Gordonin yritykset päästä aarrekammioon epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen. Addamsit muuttavat motelliin ja joutuvat etsimään töitä. Morticia hankkii töitä lastentarhanopettajana, lapset Wednesday ja Pugsley myyvät itse tehtyä sitruunasoodaa ja Thing toimii kuriirina. Masentunut Gomez viettää päivänsä televisiota katsellen. Perheensä hyvinvoinnista huolestunut Morticia päättää mennä puhumaan Festerille, mutta joutuu kolmikon vangiksi. Gomez rientää pelastamaan vaimoaan, mutta Abigail pakottaa hänet luovuttamaan aarrekammion sisällön vastineeksi Mortician hengestä. Äitinsä halveksivaan käytökseen kyllästynyt Gordon kääntyy äitiään vastaan, ja aiheuttaa tornadon talon sisälle. Tornado sinkoaa Abigailin ja Tullyn talosta, mutta Gordon saa salamaniskun päähänsä.

Käy ilmi, että Gordon on oikea Fester. Bermudan kolmio aiheutti hänelle muistinmenetyksen, ja Abigail oli ottanut hänet hoiviinsa Miamissa. Salamanisku palautti hänen muistinsa, ja perhe hyväksyi hänet heti perheeseen takaisin. Tullyn vaimo Margaret on avioitunut Serkku Sen kanssa heidän rakastuttuaan toisiinsa Festerin juhlien aikana.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tuotti kotimaassaan 113 502 426 dollaria ja maailmanlaajuisesti 191 502 426 dollaria. Se osoittautui taloudelliseksi menestykseksi ollen seitsemänneksi katsotuin elokuva vuonna 1991.[1]

Horror Hall of Fame valitsi The Addams Family – Perhe Addamsin vuoden 1991 parhaaksi kauhuelokuvaksi.[2] Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaasta puvustuksesta. MC Hammerin esittämä ”Addams Groove” voitti huonoimman laulun Razzie-palkinnon.[3][4]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anjelica Huston  … Morticia Addams  
 Raúl Juliá  … Gomez Addams  
 Christopher Lloyd  … Fester Addams / Gordon Craven  
 Dan Hedaya  … Tully Alford  
 Elizabeth Wilson  … Abigail Craven / Tri Greta Pinder-Schloss  
 Christina Ricci  … Wednesday Addams  
 Jimmy Workman  … Pugsley Addams  
 Judith Malina  … Isoäiti Addams  
 Carel Struycken  … Lurch  
 Christopher Hart  … Thing  
 Paul Benedict  … Tuomari George Womack  
 Dana Ivey  … Margaret Alford  
 John Franklin  … Serkku Se  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Addams Family Box Office Mojo. Viitattu 22.2.2015.
  2. 1991 Horror Hall of Fame TV Special x-entertainment.com. Viitattu 22.2.2015.
  3. The Addams Family Awards IMDb. Viitattu 22.2.2015.
  4. Wilson, John: 1991 Archive 23.8.2000. Golden Raspberry Award Foundation and John Wilson. Viitattu 4.10.2015. (englanniksi)