Mädätys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mädätys on orgaanisen aineksen anaerobista eli hapettomissa olosuhteissa tapahtuvaa hajoamista. Hajotuksesta vastaavat anaerobiset mikro-organismit. Mädätyksen tuotteena syntyy pääasiassa humusta vastaavaa kiintoainetta, vettä, hiilidioksidia ja metaanikaasua, joka voidaan hyödyntää energiantuotannossa. Hyvin toimivassa mädätysprosessissa syntyvän biokaasun metaanipitoisuus on 65–70 %. Typpiyhdisteet pelkistyvät ammoniakiksi ja rikkiyhdisteet rikkivedyksi, joka aiheuttaa mädätysprosessissa syntyvän pahan hajun. Mädätystä sovelletaan muun muassa eloperäisten jätteiden ja jäteveden käsittelyssä.

Mädätysprosessi käsittää neljä päävaihetta.

  1. Ensimmäisessä vaiheessa tapahtuu mikrobien tuottamien entsyymien aikaansaama hydrolysaatio, jonka tuotteena syntyy monomeeriyhdisteitä, vetyä ja vettä.
  2. Seuraavassa vaiheessa, happokäymisessä, muodostuu rasvahappoja, alkoholeja, ketoneja, hiilidioksidia ja vettä.
  3. Kolmannessa vaiheessa tapahtuu reaktiotuotteiden hajoamista asetogeenisten mikrobien välityksellä asetaatiksi, etikkahapoksi, vedyksi ja hiilidioksidiksi.
  4. Neljännessä vaiheessa metanogeenit hajottavat kolmannen vaiheen hajoamistuotteita lopputuotteiksi, metaaniksi ja hiilidioksidiksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.