Lusitano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lusitano
Tyyppi: lämminverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Portugali
Polveutuminen: andalusianhevonen, arabianhevonen
Rodun syntyaika: 1500- ja 1600-luvut [1]
Muita nimityksiä: Lusitanianhevonen
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ratsu, ajohevonen
Ominaisuudet
Korkeus: noin 150–160 cm
Värit: kaikki paitsi kirjava; yleensä kimo

Lusitano (Puro Sangue Lusitano, myös lusitanianhevonen) on Portugalista kotoisin oleva lämminverinen hevosrotu. Lusitanon historia ulottuu kauas menneisyyteen. Iberian niemimaan arkeologisissa kaivauksissa lusitanon edeltäjästä sorraianponista on löytynyt merkkejä, jotka juontavat juurensa aikaan 25 000 eaa. Sorraianponeja esiintyy muun muassa luolamaalauksissa.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lusitanot ovat useimmiten ruunikkoja, rautiaita tai kimoja ja säkäkorkeudeltaan noin 150–160 senttimetriä. Ulkonäöltään ne ovat jykevän majesteettisia, ja niiden pään profiili on kyömy. Rakenteen perusteella lusitanon voi helposti sekoittaa andalusianhevoseen, jolle rotu onkin läheistä sukua. Hevosen lavat ja takaosa ovat hyvin vahvat ja liikkeet näyttävät ja ilmavat. Lusitanon harja ja häntä näyttävät silkkisiltä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lusitanorodun tärkeimpiin jalostusvaikutteisiin lukeutuvat arabianhevonen ja andalusianhevonen. Entisaikoina lusitano oli armeijan ratsu ja maatilallisten työhevonen. Sotaväen ja konkistadorien sotaratsuna rotu levisi myös Amerikan mantereille.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyky-Portugalissa yksi rodun merkittävimmistä jalostusperusteista on hevosen menestyminen härkätaisteluissa. Lusitano on myös erinomainen harrasteratsu, työ- ja ajohevonen. Härkätaisteluareenoilla vaaditut ominaisuudet – notkeus, nopeus ja kuuliaisuus – ovat muutenkin arvostettuja piirteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähkämö, S.: Lusitano 16.4.2006. Hevosmaailma.net. Arkistoitu 14.11.2009. Viitattu 17.10.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]