Sorraianponi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sorraianponi niityllä.

Sorraianponi on kotoisin Portugalista, Sor- ja Raia-jokien seudulta. Sorraian arvellaan olevan hyvin vanha rotu, joka on saattanut elää jo ennen jääkautta. Tämän puolesta puhuisivat La Piletasta Espanjasta löydetyt luolamaalaukset, joissa esiintyy kovasti sorraiaa muistuttava hevonen. Sorraianponi polveutunee tarpaanista, ja perimästä löytyy merkkejä myös przewalskinhevosesta. Poni eli pitkään villinä, joskus paikalliset vangitsivat tarvitessaan yksilöitä työkäyttöön. Sorraianponi on erittäin merkittävä hevosmaailmassa, sillä se on vaikuttanut sekä andalusianhevosten että lusitanojen kehitykseen.

Sorraianponi on sitkeänä ja ketteränä toiminut menestyksekkäästi karjanajossa, vaikka tämä työ onkin nykyään vähentynyt. Varmajalkaista rotua on kautta aikojen arvostettu sekä ratsuna että taakkojen kantajana.

Poni on perimästään johtuen hyvin alkukantaisen ja ”karkean” näköinen. Se muistuttaa rakenteeltaan niin paljon hevosta, että sitä voidaan pitää myös pienikokoisena hevosena. Jotkut itse asiassa pitävät poni-nimitystä virheellisenä. Tunnusomaisia piirteitä ovat kyömy profiili ja korkea säkä. Väriltään ponit ovat yleensä hiirakkoja tai hallakkoja. Siimat ovat yleisiä. Säkäkorkeus on noin 122–132 cm.

Nykyään sorraianponeja on jäljellä niin vähän, että rotua uhkaa sukupuuttoon kuoleminen. Useimmat elävät vapaina villilaumoissaan kotiseudullaan, mutta muutamia on levinnyt kasvattajille myös Ranskaan, Saksaan ja Sveitsiin. Rodun pelastus saattaa olla se, että Yhdysvaltojen mustangilaumoista on löytynyt kovasti sorraianponia muistuttavia hevosia. Sitä kautta rodun kehitys ehkä nousee uuteen kukoistukseen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]