Lurcher
Lurcher on brittiläinen vinttikoiraristeytys. Se tunnetaan myös nimillä mustalaiskoira (didycoy dog) ja salametsästäjänkoira (poacher's dog), minkä lisäksi joissain maissa sitä kutsutaan "irlanninvinttikoiraksi"[1]. 5000 yksilön populaatiolla se on yksi yleisimmistä koirista Britannian maaseudulla. Siitä on olemassa myös pienempi muunnos.
Sisällysluettelo
Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Usein koirassa on vain yksi neljäsosa lammaskoiraa ja loput vinttikoiraa, koska moni risteyttää puolilammaskoiria puhtaiden vinttikoirien kanssa. Näin saadaan korostettua enemmän vinttikoiran ominaisuuksia. Näyttelytuomareiden silmissä lurcher näyttää sekarotuiselta eikä sillä näin ollen ole toivoakaan virallisen rodun asemasta. Toisaalta harrastajat haluavatkin pitää sen metsästyskoirana ja sen työominaisuudet ovat paljon ulkomuotoa tärkeämpiä.
Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Risteytykseltä toivotaan lammaskoiran sisua ja älyä ja vinttikoiran nopeutta. Se on ystävällinen, tyyni, rakastava ja omanarvontuntoinen.
Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lurcher on tunnettu 1600-luvulta lähtien. Sen nimitys tulee romanin kielen sanasta lur eli varas. Se jalostettiin pääsääntöisesti kaniini- ja jäniskoiraksi, mutta se pystyy metsästämään monenlaista riistaa. Aiempina vuosisatoina sitä pidettiin laittomana koirana. Vuonna 1790 Thomas Bewick kuvaili sitä: "Sen asenne on yrmeä, ja sen käytös josta se on saanut nimensä on synkkää ja kieroa." Kyseinen kirjoitus on kuitenkin kaukana nykyisestä koirasta.
Lurcher ei ole oikeastaan mikään koirarotu, koska nimitys voi viitata mihin tahansa koiraan, jonka toinen vanhemmista on vinttikoira ja toinen työkoira. Useimmiten risteytyksen emä on lammaskoira ja isä vinttikoira. Pienemmän muunnoksen takana voi olla joko bordercollie ja whippet tai shetlanninlammaskoira ja whippet. Vuonna 1971 harrastajat alkoivat järjestää epävirallisia lurcher-näyttelyitä, ja nykyisin niitä pidetään vuosittain jopa 50.
Joitain risteytyksiä:
- coney dog: pienikokoinen variaatio, jonka taustalla ovat whippet ja joko border- tai bedlingtoninterrieri, erityisen suosittu Englannin Midlands'ssa
- norfolkinlurcher: paikallisristeytys, jonka taustalla ovat collie ja vinttikoira
- pitkäkarvainen collie ja englanninvinttikoira: yksi suosituimmista
- kultainennoutaja ja englanninvinttikoira: erityisen suosittu Skotlannissa
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Morris, Desmond: Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds
Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Evangelos, G. (1.7.2013). Sighthound Dogs. Kritikos Ichnilatis. Haettu 13.8.2013.