Lurcher

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lurcher (iiriksi Luirsire) on brittiläinen vinttikoiraristeytys. Se tunnetaan myös nimillä mustalaiskoira (didycoy dog) ja salametsästäjänkoira (poacher's dog), minkä lisäksi joissain maissa sitä kutsutaan "irlanninvinttikoiraksi"[1]. Tieteelliseksi nimeksi on aikoinaan esitetty Canis vertagus[2], millä kuitenkin alun perin viitattiin kelttienvinttikoiraan.

3/4 skotlanninhirvikoira, 1/4 collie

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usein koirassa on vain yksi neljäsosa lammaskoiraa ja loput vinttikoiraa, koska moni risteyttää puolilammaskoiria puhtaiden vinttikoirien kanssa. Näin saadaan korostettua enemmän vinttikoiran ominaisuuksia. Näyttelytuomareiden silmissä lurcher näyttää sekarotuiselta eikä sillä näin ollen ole toivoakaan virallisen rodun asemasta. Toisaalta harrastajat haluavatkin pitää sen metsästyskoirana ja sen työominaisuudet ovat paljon ulkomuotoa tärkeämpiä.

Lurcherista on olemassa myös pienempi muunnos.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Risteytykseltä toivotaan lammaskoiran sisua ja älyä ja vinttikoiran nopeutta. Se on ystävällinen, tyyni, rakastava ja omanarvontuntoinen.

Lurcher, jolla on paljon englanninvinttikoiran piirteitä

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lurcher on tunnettu 1600-luvulta lähtien. Sen nimitys tulee romanin kielen sanasta lur eli varas. Se jalostettiin pääsääntöisesti kaniini- ja jäniskoiraksi, mutta se pystyy metsästämään monenlaista riistaa. Aiempina vuosisatoina sitä pidettiin laittomana koirana. Vuonna 1790 Thomas Bewick kuvaili sitä: "Sen asenne on yrmeä, ja sen käytös josta se on saanut nimensä on synkkää ja kieroa." Kyseinen kirjoitus on kuitenkin kaukana nykyisestä koirasta.

Lurcher ei ole oikeastaan mikään koirarotu, koska nimitys voi viitata mihin tahansa koiraan, jonka toinen vanhemmista on vinttikoira ja toinen työkoira. Useimmiten risteytyksen emä on lammaskoira ja isä vinttikoira. Pienemmän muunnoksen takana voi olla joko bordercollie ja whippet tai shetlanninlammaskoira ja whippet.

Vuonna 1971 harrastajat alkoivat järjestää epävirallisia lurcher-näyttelyitä, ja nykyisin niitä pidetään vuosittain jopa 50. 5000 yksilön populaatiolla lurcher on yksi yleisimmistä koirista Britannian maaseudulla.

Joitain risteytyksiä:

Englanninvinttikoira/ skotlanninhirvikoira/ bordercollie -lurcher

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Morris, Desmond: Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds
Lurcher, jolla on paljon skotlanninhirvikoiran piirteitä

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Evangelos, G. (1.7.2013). Sighthound Dogs. Kritikos Ichnilatis. Haettu 13.8.2013.
  2. Hamilton Smith, Charles. The Naturalist’s Library: Vol. XIX, Mammalia: Dogs, Vol. II, s. 178. Chatto & Windus: Piccadilly.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]