Luontokuvaus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Luontovalokuvaus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kettu luontokuvassa

Luontokuvaus on valo- tai videokuvausta, jossa kuvattavana kohteena on luonto tavalla tai toisella. Vuonna 2020 Suomessa on noin 3 000 johonkin luontovalokuvausyhdistykseen kuuluvaa harrastajaa. Järjestäytymättömiä harrastajia on huomattavasti enemmän.

Luontoa on kuvattu tavalla tai toisella jo 1800-luvun lopulla. Luonnonkuvaamisen nousukausi alkoi 1960–1970-luvuilla, jolloin kuvaaminen alkoi tekniikan kehittyessä ammattimaistua ja muutamat luontokuvaajat ryhtyivät täysipäiväisiksi ammattilaisiksi.[1]

Luontovalokuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontovalokuvaus on luontokuvauksen muoto, jossa luontoa valokuvataan. Valokuvien ottaminen luonnosta on yleisempää kuin videokuvaus.

Luontovideokuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontovideokuvaus on luontokuvauksen muoto, jossa luontoa kuvataan valokuvien sijasta videolle. Monet luontokuvaajat tekevät videoita vaihtelun vuoksi esimerkiksi ruskasta.

Luontokuvaus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tykkylumisia kuusia.
Luontokuvaaja Hannu Hautala.

Ensimmäisenä suomalaisena luontokuvaajana voidaan pitää Yrjö Kokkoa (1950-luku), jonka kuvat ja kirjoitukset ovat inspiroineet Eero Murtomäkeä (1960–1970-luvut) ja Hannu Hautalaa[1] (1970–1980). Kokon ja Murtomäen kirjat ovat viitoittaneet suuntaa Hannu Hautalalle, joka puolestaan on ollut suuri esikuva monelle suomalaiselle luontovalokuvaajalle. Suomalaisen luontovalokuvauksen uranuurtaja Hannu Hautala[1] aloitti teoksellaan Kololinnut ja muut pökkelöpesijät (1978) luontovalokuvauksen nousukauden Suomessa. Hautalan esimerkin innoittamana tuhannet suomalaiset luontoharrastajat saivat kuviaan julkaistuksi. Muita tunnettuja suomalaisia luontokuvaajia ovat esimerkiksi Jorma Luhta ja Mika Honkalinna.

Toinen rynnistys luontokuvauksen pariin tapahtui 2000-luvun alussa digikameroiden yleistyttyä.

Luontokuvaus harrastuksena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontokuvaajana oppii tuntemaan luontoa ja näkee monia asioita, joita monet eivät näe. Aamu-usvassa esimerkiksi ketun näkeminen on jokaiselle upea kokemus. Osa luontokuvaajista kuuluu johonkin luontokuvausyhdistykseen, mutta suurin osa ei. Heille luontokuvausryhmät ovat tärkeitä. Kuvausryhmiä on nykyään monia. Niissä keskustellaan luontokuvauksesta ja neuvotaan toisia.

Suomen Luonnonvalokuvaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry on vuonna 1977 perustettu Suomessa toimiva luontokuvaajien yhdistys, jonka tarkoituksena on valvoa luontokuvaajien etuja, sekä edistää suomalaista luonnonvalokuvausta.[2] Se on Suomen suurin luontokuvausyhdistys. Tarkoituksena on, että yhdistys antaisi mahdollisimman monipuolisen kuvan suomalaisesta luonnosta ja sen muutoksista, sekä edistäisi ympäristösuojelua. Yhdistyksessä on yli 3 000 jäsentä.

Vuoden Luontokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Luonnonvalokuvaajat ry järjestää vuosittain Vuoden Luontokuva -kilpailun, jossa yksi Suomessa edellisen kahden vuoden aikana otettu kuva valitaan vuoden parhaimmaksi. Tapahtuma on järjestetty jo vuosikaudet lokakuussa Finlandia-talossa Helsingissä. Kilpailu on Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu.[3]

Luontokuvausryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on monia luontokuvausryhmiä. Etenkin viime vuosina niistä on tullut suosittuja. Ryhmiä on kymmeniä ja niissä kymmeniä tuhansia jäseniä. Monille luontokuvausryhmät ovat tärkeitä, koska suuri osa luontokuvaajista ei kuulu mihinkään luontokuvausyhdistykseen. Niissä jutellaan luontokuvauksesta, autetaan sekä annetaan lajintunnistusapua ja vinkkejä. Yksi tunnetuimmista luontokuvausryhmistä on LUONTOKUVAUS-ryhmä Facebookissa, jolla on yli 30 tuhatta jäsentä. Moniin ryhmiin on liittynyt myös luonnosta kiinnostuneita, jotka eivät itse kuvaa. Heitä kiinnostavat ryhmissä olevat hienot kuvat.

Tunnettuja suomalaisia luontokuvaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saarinen Ossi: Luontokuvia. Gummerus Kustannus Oy, 2019.
  • Suomen Luonnonvalokuvaajat: Luontokuvaukse käsikirja. Docendo Oy, 2012.
  • Varesvuo Markus, Peltomäki Jari, Bence Mate: Lintukuvauksen käsikirja. Docendo Oy, 2011.
  • Suonpää Juha: Petokuvan raadollisuus. Luontokuvan yhteiskunnallisten merkitysten metsästys. Väitöskirja. Helsinki: Taideteollinen korkeakoulu: Tampere: Vastapaino, 2002. ISBN ISBN 951-768-115-1.
  • Leinonen Antti: Eläinkuvaajan matkassa. Kirjayhtymä Oy, 1995.
  • Willamo Heikki: Eläinvalokuvaus. Forssan kustannus, 1988.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hannu Hautala: Hannu Hautala Hannun jäljet. Hannu Hautalan luontokuvakeskus. Viitattu 1.4.2020.
  2. Suomen Luonnonvalokuvaajat Suomen Luonnonvalokuvaajat. Viitattu 3.1.2020.
  3. Vuoden Luontokuva-kilpailu Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Viitattu 1.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luontokuvaus.