Luminainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luminainen
Kirjailija Leena Lehtolainen
Kieli suomi
Genre jännitys
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1996
Sarja: Maria Kallio
Edeltävä Kuparisydän
Seuraava Kuolemanspiraali
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Luminainen on Leena Lehtolaisen vuonna 1996 ilmestynyt rikosromaani, jonka päähenkilö on monien muiden Lehtolaisen teosten tapaan Maria Kallio. Romaani palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla 1997.[1] Teoksen kustansi Tammi.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan päähenkilö on poliisi Maria Kallio, jonka tehtävä on selvittää Espoon Nuuksiossa tapaninpäivän yönä sattunutta hämärää kuolemantapausta. Surmatuksi on tullut naisille terapiaryhmää pitävä feministi Elina Rosberg, jonka todetaan olleen kuolinhetkellä sekä alkoholin että midatsolaamin (Dormicum) vaikutuksen alaisena. Ruumis löydetään hangesta kuoliaaksi paleltuneena.

Epäiltyjen joukko koostuu lähinnä naisista, jotka viettivät teon tapahtuessa aikaa Rosbergan kartanossa, Nuuksiossa. Kuvioihin sotketaan myös yhden potilaan, Johanna Säntin, aviomies, ankaran uskonnollinen lestadiolaissaarnaaja Leevi Säntti. Hänellä ei kuitenkaan ole tekemistä henkirikostapauksen kanssa. Leevi Säntin mahdolliseksi motiiviksi Kallio epäili sitä, että Elina Rosberg oli yllyttänyt Johannaa aborttiin, jota Leevi piti murhana.

Kallio kollegoineen kuulustelee muun muassa seksiravintolassa stripparina toimivaa, lapsena insestin uhriksi joutunutta Milla Marttilaa, ennen kuin todellinen syyllinen keksitään. Yksi Rosbergassa olleista naisista, 25-vuotias Niina Kuusinen, oli sekoittanut Elina Rosbergin viskiin Dormicum-lääkettä. Kuusinen oli Rosbergin 16-vuotiaana synnyttämä tytär, mutta tietoa pyrittiin salaamaan. Asiasta kuitenkin tiesi Elinan täti Aira Rosberg, joka pyrki viimeiseen asti suojelemaan Niina Kuusista.

Kuusisen tarkoitus ei ollut tappaa ketään, vaan ainoastaan pelotella. Alkoholin ja midatsolaamin vaikutuksen alla olleen Rosbergin voimat olivat loppuneet ulkona, ja hän oli sammunut lumihankeen. Kirjan lopussa Maria Kallio epäilee, että astrologi ja Niina Kuusisen terapeutti Kari Hanninen olisi tappanut Rosbergin löydettyään tämän tajuttomana. Kirjasta ei kuitenkaan käy ilmi, että teon takana olisi muita henkilöitä kuin Kuusinen. Hän oli lisäksi jonkin aikaa Elina Rosbergin kuoleman jälkeen pahoinpidellyt tai yrittänyt tappaa Aira Rosbergin.

Alun perin Kallio keksi epäillä Rosbergin synnyttäneen joskus lapsen, koska oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa hänen kohdunsuunsa oli todettu olevan rakomainen. Kävi ilmi, että synnytyksestä oli jo melko kauan, kenties vajaat 20 vuotta. Alun perin Aira Rosberg oli yrittänyt selittää kohdunsuun arpia pelkästään Intiassa 1970-luvulla suoritetulla kasvaimen poistoleikkauksella. Kirjan sivujuonena surmansa saavat lähellä Rosbergaa sattuneessa panttivankidraamassa sekä Markku Halttunen että tämän panttivangiksi ottama poliisimies Juhani Palo. Palo oli ollut Kallion pitkäaikainen yhteistyötoveri.

Rosbergan kartanoon asettuu lopuksi asumaan Johanna Säntti yhdeksän lapsensa kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. DekkariNetti - Dekkaripalkintoja (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 22.7.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]