Luettelo suomalaisista elokuvajulkaisuista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomessa ilmestyneistä elokuviin liittyvistä lehdistä ja verkkojulkaisuista.

Lehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Julkistamisvuosi Lopettamisvuosi Kommentti
Bio 1910 1910 Ensimmäinen elokuvalehti. Kaksikielinen. Ilmestyi vain kaksi näytenumero 17. ja 24. lokakuuta 1910.[1]
Biograafi 1915 1916 Ensimmäiset numerot 1910 kaksikielisinä. Seuraavana vuonna suomen- ja ruotsikieliset painokset yhdistettiin ja lehden nimi lyhennettiin muotoon Bio.[1]
Filmiaitta 1921 1931 Korkealaatuinen "filmitaiteellinen aikakauslehti".[1] Ilmestymistiheys noin kaksi kertaa kuukaudessa. Myöhemmin yhdistyi Elokuvan kanssa uudeksi Elokuva-Aitta lehdeksi.[2]
Elokuva 1927 1931 Suomi-Filmin perustama elokuvalehti, joka taisteli Filmiaitan "trustia" vastaan vuoteen 1928 asti. Myöhemmin yhdistyi Filmiaitan kanssa uudeksi Elokuva-Aitta lehdeksi.[2]
Kinolehti 1932 1987 Yrjö Rannikon perustama elokuvalehti Suomen Kinolehti, joka päätyi 1946 myynnin kautta Suomen Filmikamarille.[2] Vielä samana vuonna yhdistyi Elokuvateatteri -lehden kanssa ja syntyi Elokuvateatteri – Suomen Kinolehti.[3] Vuonna 1950 nimeksi tuli Elokuva – Kinolehti ja seuraavana vuonna Kinolehti – Elokuvateatteri. Loppuvuosina 1973–1987 nimenä oli pelkkä Kinolehti.[4][5]
Elokuva-Aitta 1932 1968 Aikoinaan Suomen suurin elokuva-aikakauslehti
Elokuvalukemisto 1937 1952 Myös nimellä Elokuva-lukemisto. Kannen alaotsikko Elokuvaystävien lukemisto.
Elokuvateatteri 1940 1950 Suomen elokuvateatterinomistajain liiton äänenkannattaja. Julkaisija Suomen Filmikamari. Yhdistyi Uusitalon mukaan Kinolehteen 1946,[3] mutta Fennican mukaan loppui vasta 1950.[6]
Elokuvat 1953 1954 Kannen alaotsikko: Koko kansan filmilehti. Julkaisija Mantere
Projektio[7][8] 1960 1989 Suomen elokuvakerhojen liiton 1960–1967 ja 1976–1989 julkaisema jäsenlehti, ilmestyi neljästi vuodessa.
Lähikuva[9] 1963–1965 & 1980– Audiovisuaalisen kulttuurin tieteellinen aikakauslehti [10]
Filmihullu 1968 Suomen vanhin yhä ilmestyvä elokuvalehti. Pitkäaikainen päätoimittaja Peter von Bagh.
Click 1969 1994 Helsinkiläisen Elokuvakerho Clickin jäsenlehti, ilmestyi kahdesti vuodessa.[11]
Facts about film Finland 1971 1977 Elokuvasäätiön englanninkielinen tiedotuslehti. Ilmestyi kolmasti vuodessa. Sulautui julkaisuun Finland Filmland.[12]
Monroe 1975 2004 Tamperelaisen elokuvakerho Monroen jäsenlehti. Myöhemmin julkaisijana Pirkanmaan elokuvakeskus.
La Strada 1975 1994 Ensimmäiset numerot (1,2/1975) ilmestyivät nimellä Elokuvalehti Prisma, jonka jälkeen nimeksi tuli Elokuvalehti Spektri. Vuonna 1986 lehden nimi vaihtui La Stradaksi[13][14]
Peili 1977 Peili on mediakasvatusta, erityisesti elokuvakasvatusta painottava lasten- ja nuorten mediakulttuurin erikoislehti. Ilmestyi aluksi nimellä Sinä minä me.
Lehtiset[15] 1978 Suomen elokuva- ja videotyöntekijäin liiton jäsenlehti, ilmestyy neljästi vuodessa.
Portti 1982 Portti on Tampereen Science Fiction Seuran lehti.
Tähtivaeltaja 1982 & 1984– Tähtivaeltaja on neljännesvuosittain ilmestyvä Helsingin Science Fiction Seuran lehti
Elokuvastin 1984 1998 Kuopion elokuvakerhon, Elokuvakerho Hyvien kuvien ja Itä-Suomen elokuvakeskuksen perustama lehti, myöhempinä julkaisijoina Kuopion yliopiston ylioppilaskunta, Kuopion kaupungin elokuvatoimisto ja Suomen elokuva-arkisto. Ilmestyi 1–2 kertaa vuodessa.[16]
Zoom 1987 Alun perin Kinokoplan, sittemmin muidenkin turkulaisten elokuvakerhojen jäsenlehti. Kahdesti vuodessa.[17]
Filmjournalen[18] 1989 Julkaisija Finlandssvenskt filmcentrum. Ilmestyi aluksi nimellä Biografbladet.[19] 4 numeroa vuodessa.[20]
Trailer 1999 2003 Helsinkiläinen ilmaisjakelulehti, aluksi 16 numeroa, sitten 9 numeroa vuodessa. Kustantaja Film Boom.[21]
Hohto[22] 2001 2004 Gorehoundin seuraaja.
DVDHohto[23] 2003 2006 Perustettiin ensin Hohdon rinnalle, mutta 2004 ne yhdistettiin. Vuonna 2007 DVDHohto yhdistyi Episodi-lehteen.
Episodi 2003 Valtavirtaelokuviin keskittynyt aikakauslehti. Yhdistyi vuoden 2007-alusta DVDHohto-lehden kanssa.

Pienlehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Ilmestynyt Numeroita (kpl) Kommentti
Ahnas ? – 1996 3 + 2 spesiaalia
Bloodline 1994–1997 12
Cineactive 1999–2000 2 Lehti Gorehoundin ja Hohto-magazinen teon välissä.
Fingoria 1990–1995 14
Freaks 1990–1993 3
Gorehound 1991–2000 34 Kauhu-, kultti- ja underground-elokuviin keskittynyt lehti, joka vastusti elokuvasensuuria. Lehden seuraaja oli Hohto
Lykantropia 1986–1990 4
X-Rated 1992–2000 11
Zoom 1986– Turun elokuvakerhojen yhteinen julkaisu. [10][24]
Nimi Ilmestynyt Numeroita (kpl) Kommentti

Internetsivustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Toiminnassa Arvio Nimiä/osoitteita Kommentti
AEY 2004 B Arveluttavien elokuvien ystävät Huonoihin, tahattoman koomisiin ja valtavirrasta huomattavasti poikkeaviin ("arveluttaviin") elokuviin keskittynyt arvostelu- ja uutissivusto.
ATTIC 2001? B Englanninkielinen sivusto suomalaisesta elokuvasensuurista ja sensuroiduista elokuvista.
COMO.FI Viihdeimperiumi 2007– B Viihdesivusto, joka käsittelee elokuvien lisäksi musiikkia.
DVD Plaza 2000– B Elokuva-alan ja kotiteatterilaitteiden uutisia, elokuva-arvosteluja (ensi-illat, DVD, BD, HD-DVD), artikkeleja, foorumeja, DVD-tietokanta
Elitisti 2003– A
Elonet 2003– A Elonet on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämä elokuvatietokanta.
Elokuvateatteri.com 1997/2002– A (elokuva.tk – ei toimi) Elokuva- ja DVD-arvosteluja sekä artikkeleita.
FilmGoer 1999– A filmgoer.fi,
leffa-arviot.com,
elokuva-arvostelut.fi,
elokuva-arvostelut.com,
Arvosteluja ja artikkeleita.
FilmiFIN 2004– A Elokuva-alan uutisia, arvosteluja (ensi-ilta, DVD, BD, HD DVD), artikkeleja, foorumi sekä Filmiranking-tietokanta.
Film-O-Holic.com 1998– A Ensi-ilta- ja dvd-arvosteluja, kotimaisten tekijöiden haastatteluja ja artikkeleita.
Findiepedia 2007–2009 A www Findiewiki. Alhaalla teknisten ongelmien takia.
Laajakuva 2013– A Arthouse-, klassikko-, kultti- ja uutuuselokuviin keskittyvä sivusto. Esseitä, artikkeleita, kritiikkejä, haastatteluita ja festivaaliraportteja. 2015 alkaen myös videopeliesseitä.
Leffatykki 2001– A Elokuva- ja televisiosarjatietokanta ja keskustelufoorumi. 6.10.2008 alkaen myös Podcast.
Mykkäelokuvasivusto 2005– A Nimensä mukaisesti pelkästään mykkäelokuviin erikoistunut sivusto.
The Incredible Cult Movie Home Pages... –1997 C
Nimi Toiminnassa Arvio Nimiä/osoitteita Kommentti

Arvio on summittainen näkemys sivuston vaikutuksesta.

  • A = Sivustolla on ollut merkittävä rooli omalla alueellaan (esimerkiksi Findieleffat oli pääasiallinen uutissivusto Findieleffoille)
  • B = Tavallinen sivusto
  • C = Kaveripiirin harrastussivusto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kari Uusitalo: Suomalaisen elokuvan vuosikymmenet : johdatus kotimaisen elokuvan ja elokuva-alan historiaan 1896–1963 , Helsinki : Otava, 1965

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Uusitalo (1965), s. 166
  2. a b c Uusitalo (1965), s. 167
  3. a b Uusitalo (1965), s. 168
  4. haku kinolehti Fennica-tietokanta. Viitattu 18.9.2017.
  5. Uusitalo, Kari: ”Värikkäät kuin elokuva-ala itse – Kinolehden viisi vuosikymmentä”, Studio 11 – Elokuvan vuosikirja 1981, s. 98–115. Suomen elokuvasäätiö, 1981.
  6. Elokuvateatteri, Fennica-haku 3.5.2015.
  7. Hakutulos Projektio, Fennica. Viitattu 4.3.2015.
  8. Astala, Erkki: Katkenneilla jäljillä, Projektio 1/1980 s. 21.
  9. http://media.utu.fi/lahikuva/l8.htm
  10. a b Turun Sanomat, 8.11.2002,Jo 50 vuotta täyttävä Turun elokuvakerho on maamme vanhin
  11. Click : elokuvalehti, Fennica-hakutulos. Viitattu 2.5.2015.
  12. Facts about film Finland : bulletin of the Finnish Film Foundation. Fennica-hakutulos 3.5.2015.
  13. Vallu.turku.fi: Elokuvalehti Spektri
  14. Vallu.turku.fi, La Strada
  15. Lehtiset, Fennica-hakutulos. Viitattu 2.5.2015.
  16. Elokuvastin, Fennica-hakutulos. Viitattu 2.5.2015.
  17. Info, Kinokopla. Viitattu 3.5.2015.
  18. Kultti ry, katsottu 18.9.2007, Filmjournalen
  19. Biografbladet, Fennica-hakutulos 2.5.2015.
  20. Filmjournalen, Finlandssvenskt filmcentrum. Viitattu 2.5.2015.
  21. Trailer, Fennica-hakutulos 3.5.2015.
  22. http://web.archive.org/web/*/http://www.hohto.to
  23. http://web.archive.org/web/*/www.hohto.to/
  24. Turun kaupunginkirjasto, Zoom 1997 -lehden teostiedot