Luettelo musiikkitermeistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alla on lista musiikkiterminologiaan liittyvistä sanoista, joita esiintyy nuottikirjoituksessa. Suurella osalla termeistä on italiankielinen alkuperä. Erikielisiä merkintöjä voidaan käyttää riippuen siitä minkä maalaisille irtonuotit on suunnattu.

Italiankielisistä termeistä on myös erillinen, aihepiireittäin jaoteltu luettelo artikkelissa italiankielinen musiikkitermistö.

Sisällysluettelo

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • a bocca chiusa – sanaton laulutapa suljetuin huulin, hyräillen
  • a capella – laulaen ilman säestystä
  • accelerando – kiihdyttäen
  • adagietto – tavallista adagio-osaa nopeatempoisempi tai lyhyempi sävellyksen osa
  • adagio – hitaasti
  • ad libitum – mielen mukaan
  • affettuoso – tunteikkaasti
  • agitato – kiihtyneesti
  • alla marcia – marssin tapaan
  • alla polacca – poloneesin tapaan
  • alla russa – venäläiseen tapaan
  • alla turca – turkkilaiseen tapaan
  • allegretto – allegrosta hieman hitaampi
  • allegro – nopeasti
  • al segno – merkkiin saakka
  • a mezza voce – puolella äänellä
  • amoroso – rakastuneesti
  • andante – "käyntivauhdilla"; rauhallinen keskivertotempo
  • andantino – hieman andantea liikkuvampi tempo
  • animato – eloisasti
  • apassionato – intohimoisesti
  • aperto – reippaasti, estottomasti
  • a prima vista – ensi näkemältä, suoraan nuoteista
  • arpeggio – sointujen säveliä ei soiteta yhtäaikaisesti vaan nopeasti perätysten
  • assai – sangen, kyllin
  • attacca (tai attacca subito) – esittäjän on aloitettava teoksen seuraava osa tai jakso välittömästi ilman taukoa edellisen päättymisen jälkeen
  • a una corda – yhdellä kielellä, pianon vasen pedaali alas painettuna

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • cantabile – laulavasti, laulullinen
  • coda - "loppusoitto", sävellyksen tai sen osan päätösjakso
  • col legno – "puulla", jousen varrella
  • coll' arco – jousella soittaen; vastakohta pizzicato
  • comodo – leppoisasti, verkkaisesti
  • con – (jonkun) kanssa
  • con anima – sielukkaasti
  • con brio – leikkisästi, eloisasti
  • con fuoco – tulisesti
  • con moto – liikkuvasti
  • con ped. – pedaalin kanssa
  • con sordino – sordinon kanssa
  • con spirito – henkevästi
  • crescendo – voimistaen

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • da capo – alusta uudestaan
  • dal segno – merkistä lähtien
  • diminuendo – hiljentäen
  • dolce – suloisesti, vienosti

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • espressivo – ilmeikkäästi

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • festivo – juhlavasti
  • forte – voimakkaasti
  • forte fortissimo – erittäin voimakkaasti

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • giocoso – iloisesti
  • glissando – soittaen tai liu'uttaen alemmasta sävelestä ylemmälle niin että välillä ei ole mitään hyppäyksiä tai käyttäen jotain asteikkoa sellaisen vaikutelman saamiseksi
  • grave – hyvin hitaasti ja juhlallisesti
  • grazioso – viehkeästi

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • lacrimoso – itkien
  • larghetto – vähän largoa nopeampi
  • largo – hitaasti
  • legato – sitoen, soittamalla niin että sävelten välissä ei ole taukoja
  • lento – hidas, hitaasti

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • maestoso – majesteettisesti, juhlallisesti
  • mano destra - oikealla kädellä
  • mano sinistra - vasemmalla kädellä
  • ma non tanto – mutta ei liikaa
  • ma non troppo – mutta ei liian
  • mezzoforte – puolivoimakkaasti
  • mezzopiano – puolihiljaa
  • moderato – kohtuullinen
  • molto – paljon, erittäin
  • mosso – liikkuvasti

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • opus – teos

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • pianissimo – hyvin hiljaa
  • piano – hiljaa
  • più – enemmän, (komparatiivi)
  • pizzicato – näppäillen
  • poco – hieman
  • portamento – siirtyä (laulun) sävelestä toiseen liukuen; soittimen portamentoa nimitetään tavallisesti glissandoksi
  • prestissimo – äärimmäisen nopeasti
  • presto – nopeasti
  • prima volta – ensimmäisellä kerralla

Q[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • quasi – miltei, melkein kuin

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • rallentando – hidastaen
  • ritardando – hidastaen
  • ritenuto – hidastaen
  • rubato – sävelten aika-arvoja lyhentäen ja pidentäen

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • scherzo – "pila"; vilkas ja iloinen sävellys tai sävellyksen osa
  • scordatura – jousisoittimen normaalista virityksestä poikkeava viritys
  • seconda volta – toisella kerralla
  • senza replica – ilman kertausta
  • senza sordino – ilman sordinoa
  • sforzando – voimakkaasti korostaen
  • soave – pehmeästi, lempeästi
  • sostenuto – pidättäen
  • sotto voce – puolella äänellä, hiljaa
  • spiccato – erottaen
  • spiritoso – henkevästi
  • staccato – terävästi
  • sul ponticello – jousta on kuljetettava niin lähellä jousisoittimen tallaa kuin mahdollista

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • tempo – musiikin nopeus
  • tempo di marcia – marssitempossa
  • tempo giusto – tarkasti tempossa
  • tempo primo – ensimmäinen tempo
  • tranquillo – rauhallisesti
  • trilli – musiikillinen koriste, joka yleisimmin on sellainen, että kahta sävelasteikon vierekkäistä ääntä toistetaan nopeasti peräkkäin.
  • tutti – kaikki

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • vivace – elävästi


Nuottikirjoitus
Nuotit: Etumerkit | Nuotti | Sävel | Tauko Bachs1a.gif
Nuottiviivasto: Al fine | Da capo | Dal segno | Dynamiikka | Kooda | Klaavi | Sävellaji | Tahti | Tahtilaji | Tempo
Keskeistä teoriaa: Harmonia | Intervalli | Isku | Melodia | Sävelasteikko | Sointu | Teema | Transponointi
Muuta: Mensuraalinotaatio | Musiikkitermejä | Nuotinnus | Partituuri | Tabulatuuri