Nuotinnus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nuotinnus eli nuotintaminen tarkoittaa nuottikirjoituksen eli notaation tekemistä.

Suurin osa länsimaisesta taidemusiikista on säilynyt näihin päiviin ainoastaan nuotinnettuina dokumentteina. Vasta 1900-luvulta lähtien musiikkia on voitu tallentaa muullakin tavoin. Nuottikirjoituksen historia on monivaiheinen. Keskiajalta 1600-luvulle nuotinnustapa vaihtui monin tavoin (neumit, mensuraalinuottikirjoitus jne.), mutta viimeiset 300 vuotta notaatio on ollut suhteellisen samannäköistä.

Nuotinnuksen alkeita opiskellaan musiikinteorian tunneilla esimerkiksi konservatorioissa. Sibelius-Akatemiassa sävellyksen pääaineopiskelijat joutuvat opiskelemaan nuotinnusta hyvinkin paljon, koska heidän on osattava kirjoittaa nuotteja mille tahansa soittimelle niiden ominaispiirteet ja erilaiset soittotavat huomioon ottaen.

Nuotinnusta voi opiskella auttavasti myös itse esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia ja seuraamalla sitä samanaikaisesti nuottikuvasta. Nuottikirjoituksen alkeet on silloinkin silti hallittava.

Tietokoneiden nuotinkirjoitusohjelmilla (Finale, Sibelius ym.) on mahdollista nuotintaa soittamaansa musiikkia. Ammattimuusikko on kuitenkin tottunut siihen, että sävellaji, tahtiosoitus, kromaattiset merkit, rytmien kirjoitustapa ja monet muut seikat ovat nuotinnuksen perinteen mukaisia. Tämän takia on parasta, että nuotinnuksia tekevät ovat saaneet siihen koulutuksen tai ovat muulla tavoin omaksuneet nuotinkirjoitustaidon. Nuottigraafikot tekevät ammatikseen nuotinnusta esimerkiksi painettuihin sävellyksiin.

Nuottikirjoituksen "kielioppi" ja käytettävät symbolit ovat monimutkaisia, sillä niillä on oma historiansa. Helpompiakin tapoja on yritetty keksiä, mutta niiden leviäminen on aina kilpistynyt siihen, että maailmassa on miljardeittain nuotteja, jotka tulisi kirjoittaa uudestaan, jos nuottikirjoitusta päätettäisiin muuttaa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oksala, Yrjö: Musiikin perusteet I: Nuottikirjoitus. Helsinki: Musiikki Fazer, 1984. ISBN 951-757-006-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]