Luettelo mikrokontrollereista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo mikrokontrollereista.

Altera[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Analog Devices[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atmel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cypress Semiconductor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: PSoC
Cypress PsoC chips

Maxim Integrated[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELAN Microelectronics Corp.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ELAN Microelectronics Corporation is an IC designer and provider of 8-bit microcontrollers and PC Peripheral ICs. Headquartered in Hsinchu Science Park, the Silicon Valley of Taiwan, ELAN's microcontroller product range includes the following:

  • EM78PXXX Low Pin-Count MCU Family
  • EM78PXXX GPIO Type MCU Family
  • EM78PXXXN ADC Type MCU Family

These are clones of the 12- and 14-bit Microchip PIC line of processors, but with a 13-bit instruction word.

EPSON Semiconductor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 4-bit
    • S1C6x family
  • 8-bit
    • S1C88 family
  • 16-bit
    • S1C17 family
  • 32-bit
    • S1C33 family

Freescale Semiconductor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Motorola MC68HC11

Until 2004, these µCs were developed and marketed by Motorola, whose semiconductor division was spun off to establish Freescale.

Fujitsu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

See Spansion

Holtek[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • HT32FXX 32-bit ARM core microcontroller series
  • HT85FXX 8051 Core based microcontroller series
  • HT48FXX Flash I/O type series
  • HT48RXX I/O type series
  • HT46RXX A/D type series
  • HT49RXX LCD type series
  • HT82XX Computer Peripheral series
  • HT95XX Telecom Peripheral series
  • HT68FXX I/O Type Flash series
  • HT66FXX A/D Type Flash series
  • HT32XX 32-bit ARM core series

Hyperstone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 32-bit Hyperstone RISC-microprocessor

Infineon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Infineon offers microcontrollers for the automotive, industrial and multimarket industry. DAVE3, a component based auto code generation free tool, provides faster development of complex embedded projects.

  • 8-bit
    • XC800 family Based on the 8051 architecture the XC800 is divided into the A-(Automotive) and I-(Industrial) Family, providing low cost mircos, for example applied in applications like body, safety, motor control, intelligent lighting and electro mobility
  • 16-bit
  • 32-bit
    • Infineon XMC4000 [1] is an ARM Cortex M4F based microcontroller family for industrial applications.
    • TriCore™ family is based on a unified RISC/MCU/DSP processor core. Infineon launched the first generation of AUDO (Automotive unified processor) in 1999. The TC1782 is the first member of the AUDO MAX family designed for automotive applications
    • Infineon XMC1000 [2] is a 32-bit Industrial Microcontroller ARM® Cortex™-M0, 32 MHz.

Intel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

See main article

X On-chip code memory
0 No on-chip memory
3 OTP
7 EEPROM
9 Flash

Lattice Semiconductor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microchip Technology[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PIC microcontrollers
PIC24 microcontroller

Microchip produces microcontrollers with three very different architectures:

8-bit (8-bit data bus) PICmicro, with a single accumulator (8 bits):

  • PIC10 and PIC12: 12-bit instruction words
  • PIC16 series: 14-bit instruction words, one address pointer ("indirect register pair")
    • PIC16F628 (Replacement for very popular but discontinued PIC16F84) – PIC16F84A is still in production as of May 17, 2014.
  • PIC18 series: 16-bit instruction words, three address pointers ("indirect register pairs")

16-bit (16-bit data bus) microcontrollers, with 16 general-purpose registers (each 16-bit)

32-bit (32-bit data bus) microcontrollers:

National Semiconductor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NEC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NXP Semiconductors[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NXP LPC1114 and LPC1343

Nuvoton Technology[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 8-bit
    • 8051 MCUs
  • 32-bit
    • ARM Cortex-M0 MCUs
    • ARM Cortex-M4 MCUs

Panasonic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parallax[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rabbit Semiconductor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rabbit 2000
  • Rabbit 3000
  • Rabbit 4000
  • Rabbit 5000
  • Rabbit 6000

Renesas Electronics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renesas is a joint venture comprising the semiconductor businesses of Hitachi, Mitsubishi Electric and NEC Electronics, creating the largest microcontroller manufacturer in the world.

  • 4-bit microcontrollers
    • 720
  • 8-bit microcontrollers
    • 78K
    • H8/SLP
    • 740
  • 16-bit microcontrollers
  • 32-bit microcontrollers

Rockwell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockwell semiconductors (now called Conexant) created a line of 6502 based microcontrollers that were used with their telecom (modem) chips. Most of their microcontrollers were packaged in a QIP package.

  • R6501
  • R6511
  • R8070

Silicon Laboratories[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manufactures a line of 8-bit 8051-compatible microcontrollers, notable for high speeds (50–100 MIPS) and large memories in relatively small package sizes. A free IDE is available that supports the USB-connected ToolStick line of modular prototyping boards. These microcontrollers were originally developed by Cygnal. In 2012, the company introduced ARM-based mixed-signal MCUs with very low power and USB options, supported by free Eclipse-based tools. The company acquired Energy Micro in 2013 and now offers a number of ARM-based 32-bit microcontrollers.

Silicon Motion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • SM2XX – Flash memory card controllers
  • SM321 – USB 2.0
  • SM323 – USB 2.0
  • SM323E – USB 2.0
  • SM324 – USB 2.0
  • SM325 – USB 2.0
  • SM330 – USB 2.0
  • SM501, SM502 – Mobile Graphics
  • SM712 – Mobile Graphics
  • SM722 – Mobile Graphics
  • SM340 – MP3/JPEG
  • SM350 – MP3/JPEG
  • SM370 – Image processing

Sony[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • SPC700 series
  • SPC900 series
  • SPC970 series
  • SR110 series

Spansion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microcontrollers acquired from Fujitsu:

  • F²MC Family (8/16-bit)
  • FR Family (32-bit RISC)
  • FR-V Family (32-bit RISC VLIW/Vector processor)
  • FM3 (Cortex M3)
  • FM4 (Cortex M4)
  • FCR4 (Cortex R4 with 90 nm Spansion Flash)

STMicroelectronics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

STM32F103VGT6 die
STM32F100C4T6B die

Texas Instruments[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toshiba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubicom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • IP2022
  • IP3022

Xemics[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • XE8000 8-bit microcontroller family

Xilinx[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XMOS[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZiLOG[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zilog's (primary) microcontroller families, in chronological order:

  • Older:
  • Newer:
    • Zilog eZ8 – Better pipelined Z8 (2–3 times as clock cycle efficient as original Z8) with on-chip flash memory and SRAM.
    • Zilog eZ80 – Fast 8/16/24-bit Z80 (3–4 times as cycle efficient as original Z80) with flash, SRAM, peripherals; linear addressing of 16 MB.
    • Zilog Z16 – Fast 8/16/32-bit CPU with compact object code; 16 MB (4 GB possible) addressing range; flash, SRAM, peripherals, on chip.

Sortable table[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Company name Name CPU Bits Status Max. MHz Flash KB RAM KB Price @1K USD Active power Sleep power External mem. UARTs SPI I2C CAN Ethernet USB ADCs DACs Features
Energy Micro EFM32TG110 ARM Cortex-M3 32 Production 32 32 4 $2.47 157 μA/MHz @ 32 MHz 1μA 2 2 1 0 0 1 1 2× 16-bit timers. 12-bit 1 Msps ADC. 12-bit 500 ksps DAC.
Zilog eZ80 Fast Z80 8/16 Production 50 256 16 $7.79 1 1 1 0 0 0 0 Linear addressing up to 16 MB. 3–4× faster than traditional Z80.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.st.com/en/automotive-microcontrollers/spc5-32-bit-automotive-mcus.html?querycriteria=productId=SC963
  2. http://www.st.com/web/en/catalog/mmc/FM141/SC1169?sc=stm32
  3. http://www.ti.com/msp432
  4. http://www.ti.com/lsds/ti/microcontroller/32-bit_c2000/overview.page
  5. http://www.ti.com/lsds/ti/microcontroller/tiva_arm_cortex/c_series/tm4c_arm_cortex-m4/overview.page
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of common microcontrollers