Luettelo metallimusiikin termeistä
Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
Luettelo metallimusiikin termeistä sisältää erilaisia metallimusiikkiin liittyviä termejä ja käsitteitä.
0–9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö |
Bay Area thrash metal
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Bay Area thrash metal on yleisnimitys thrash metalille, joka on lähtöisin San Francisco Bayn eli Bay Areaksi kutsutulta alueelta. Se on muodostunut käsitteeksi jo 1980-luvulla. Bay Area thrash -yhtyeitä ovat esimerkiksi Exodus, Megadeth, Metallica ja Testament.
Cock rock
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Myöhäisellä 1960-luvulla syntynyt rock-musiikin genre, joka korostaa miehistä seksuaalisuutta. Ei tule sekoittaa termiin "kikkelihevi", jolla viitataan vasta 1980-luvulla syntyneeseen power metaliin.
Extreme metal
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Extreme metal suom. äärimetalli on yleisnimitys metallimusiikin raskaimmille tyylisuunnille. Se ei siis ole varsinaisesti oma tyylilajinsa, vaan niputtaa yhteen monta metallin alagenreä yhteen. Merkittäviä extreme metal -tyylilajeja ovat thrash metal, death metal, black metal ja doom metal.
Hevari
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Hevarit ovat metallimusiikin kuuntelijoita. Yleensä hevareihin liitetään tummiin pukeutuminen, pitkät hiukset sekä nahkavaatteiden käyttö. Tyypillisin stereotypia hevarista löytyy ehkäpä Kummelin Speedy ja Saku -sketsistä.
New Wave of British Heavy Metal
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]New Wave of British Heavy Metal (lyh. NWOBHM) on 1970-luvulla Isossa-Britanniassa punkin aikakaudella syntynyt heavy metal -musiikin tyylilaji, jonka keulakuvia olivat Iron Maiden, Judas Priest, Praying Mantis ja Samson. Nykyään tunnetuin tyylin edustaja lienee Iron Maiden.
Power metal
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Power metal on nopeaa ja melodista metallimusiikkia, jossa yleisiä elementtejä ovat muun muassa tuplabasarin käyttö ja laulajan korkea lauluääni. Useat tyylilajin eturivin yhtyeistä ovat eurooppalaisia. Power metal on suosittua myös Japanissa ja Etelä-Amerikassa.
Tilutus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tilutus viittaa sähkökitaran hyvin nopeaan soittamiseen.
Underground metal
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Underground metal ei ole oma tyylilajinsa, vaan termiä käytetään kuvaamaan metallimusiikkia, joka ei ole ns. "noussut pinnalle" eli tullut suuren yleisön tietoisuuteen. Lähes jokainen uraansa aloitteleva yhtye on tietyssä mielessä "underground", mutta yleisesti termiä underground metal käytetään kuvaamaan vain erityisen perehtyneiden musiikinkuuntelijoiden suosikkiyhtyeitä, jotka eivät ole nousseet valtavirran suosioon.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Sharpe-Young, Garry: A-Z of Thrash Metal (Rockdetector). Cherry Red Books, 2002. ISBN 190144709X
- Nikula, Jone: Rauta-aika: Suomimetallin historia 1988-2002. Johnny Kniga Kustannus, 2002. ISBN 9510273678
- Christe, Ian: Pedon meteli - Heavy metallin Vanha ja Uusi testamentti. Johnny Kniga Publishing, 2006. ISBN 951031126X
- Mudrian, Albert; Peel, John: Choosing Death: deathmetallin ja grindcoren hämmentävä historia. LIKE, 2006. ISBN 9524716860