Luettelo Venäjän pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Venäjän pääministereistä. Luettelossa ovat mukana Venäjän keisarikunnan pääministerit vuosilta 1905–1917, Venäjän neuvostotasavallan pääministerit vuosilta 1917–1991 sekä Venäjän federaation pääministerit vuodesta 1991 alkaen.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sulkeissa juliaanisen kalenterin mukaiset päivämäärät.

Venäjän keisarikunnan pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(Syntynyt-Kuollut)
virka-aika puolue
Sergei Yulyevich Witte 1905.jpeg Sergei Witte
(1849–1915)
6. marraskuuta (24. lokakuuta) 1905 – 5. toukokuuta (22. huhtikuuta) 1906 Sitoutumaton
Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg Ivan Goremykin
(1839–1917)
5. toukokuuta (22. huhtikuuta) 1906 – 21. (8.) heinäkuuta 1906 Sitoutumaton
Stolypin by Repin.jpg Pjotr Stolypin
(1862–1911)
21. (8.) heinäkuuta 1906 – 18. (5.) syyskuuta 1911 Sitoutumaton
Коковцев.jpg Vladimir Kokovtsov
(1853–1943)
22. (9.) syyskuuta 1911 – 12. helmikuuta (30. tammikuuta) 1914 Sitoutumaton
Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg Ivan Goremykin
(1839–1917)
12. helmikuuta (30. tammikuuta) 1914 – 2. helmikuuta (20. tammikuuta) 1916 Sitoutumaton
Boris V. Shturmer.jpeg Boris Stürmer
(1848–1917)
2. helmikuuta (20. tammikuuta) 1916 – 23. (10.) marraskuuta 1916 Sitoutumaton
Trepov.gif Aleksandr Trepov
(1862–1928)
23. (10.) marraskuuta 1916 – 9. tammikuuta 1917 (27. joulukuuta 1916) Sitoutumaton
Nikolai Dimitrievitch Golitsyn.jpg Nikolai Golitsyn
(1850-1925)
9. tammikuuta 1917 (27. joulukuuta 1916) – 12. maaliskuuta (27. helmikuuta) 1917 Sitoutumaton

Venäjän väliaikaisen hallituksen pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(Syntynyt-Kuollut)
virka-aika puolue
Georgy Lvov, 1919 LOC.jpg Georgi Lvov
(1861–1925)
15. (2.) maaliskuuta 1917 – 21. (8.) heinäkuuta 1917 Perustuslaillisdemokraattinen puolue
Alexander Kerensky LOC 24416.jpg Aleksandr Kerenski
(1881–1970)
21. (8.) heinäkuuta 1917 – 8. marraskuuta (26. lokakuuta) 1917 Sosialistivallankumouksellinen puolue

Venäjän sosialistisen federatiivisen neuvostotasavallan pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(Syntynyt-Kuollut
Virka-kausi Puolue
Lenin 1921.jpg Vladimir Lenin
(1870–1924)
9. marraskuuta (27. lokakuuta) 1917 – 21. tammikuuta 1924 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Alexejrykov.jpg Aleksei Rykov
(1881–1938)
2. helmikuuta 1924 – 18. toukokuuta 1929 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Sergei Syrtsov
(1893–1937)
18. toukokuuta 1929 – 3. marraskuuta 1930 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Daniil Sulimov
(1890–1937)
3. marraskuuta 1930 – 22. heinäkuuta 1937 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Bundesarchiv Bild 183-29921-0001, Bulganin, Nikolai Alexandrowitsch.jpg Nikolai Bulganin
(1895–1975)
22. heinäkuuta 1937 – 17. syyskuuta 1938 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Vasili Vahrušev
(1902–1947)
29. heinäkuuta 1939 – 2. kesäkuuta 1940 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Ivan Hohlov
(1895–1973)
2. kesäkuuta 1940 23. kesäkuuta 1943 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Kossygin Glassboro.jpg Aleksei Kosygin
(1904–1980)
23. kesäkuuta 1943 – 23. maaliskuuta 1946 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Mihail Rodionov
(1907–1950)
23. maaliskuuta 1946 – 9. maaliskuuta 1949 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Boris Tšernousov
(1908–1978)
9. maaliskuuta 1949 – 20. lokakuuta 1952 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Aleksander Puzanov
(1906–1998)
20. lokakuuta 1952 – 24. tammikuuta 1956 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Mihail Jasnov
(1906–1991)
24. tammikuuta 1956 – 19. joulukuuta 1957 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Frol Kozlov
(1908–1965)
19. joulukuuta 1957 – 31. maaliskuuta 1958 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Dimitri Poljanski
(1917–2001)
31. maaliskuuta 1958 – 23. marraskuuta 1962 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Gennadi Voronov
(1910–1994)
23. marraskuuta 1962 – 23. heinäkuuta 1971 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Mihail Solomentsev
(1913–2008)
28. heinäkuuta 1971 – 24. kesäkuuta 1983 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Vitali Vorotnikov
(1926–2012)
24. kesäkuuta 1983 – 3. lokakuuta 1988 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Aleksandr Vlasov
(1932–2002)
3. lokakuuta 1988 – 15. kesäkuuta 1990 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Ivan Silajev
(s. 1930)
16. kesäkuuta 1990 – 26. syyskuuta 1991 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Oleg Lobov
(s. 1937)
26. syyskuuta 1991 – 6. marraskuuta 1991 Neuvostoliiton kommunistinen puolue
Борис Николаевич Ельцин.jpg Boris Jeltsin
(1931–2007)
6. marraskuuta 1991 – 25. joulukuuta 1991 sitoutumaton

Venäjän federaation pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri virka-aika puolue
Борис Николаевич Ельцин.jpg Boris Jeltsin
(1931–2007)
25. joulukuuta 1991 – 15. kesäkuuta 1992 sitoutumaton
Gaidar in 2008 - crop.jpg Jegor Gaidar
(1956–2009)
15. kesäkuuta 1992 – 14. joulukuuta 1992 sitoutumaton
Viktor Chernomyrdin-1.jpg Viktor Tšernomyrdin
(1938–2010)
14. joulukuuta 1992 – 23. maaliskuuta 1998 Kotimme Venäjä
Sergei Kirienko - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2000.jpg Sergei Kirijenko
(s. 1962)
23. maaliskuuta 1998 – 23. elokuuta 1998 sitoutumaton
Viktor Chernomyrdin-1.jpg Viktor Tšernomyrdin
(1938–2010)
23. elokuuta 1998 – 11. syyskuuta 1998 Kotimme Venäjä
E Primakov 03.jpg Jevgeni Primakov
(1929–2015)
11. syyskuuta 1998 – 12. toukokuuta 1999 sitoutumaton
Krievijas Revīzijas palātas priekšsēdētājs (4187361112).jpg Sergei Stepašin
(s. 1952)
12. toukokuuta 1999 – 9. elokuuta 1999 sitoutumaton
Vladimir Putin-5 edit.jpg Vladimir Putin
(s. 1952)
9. elokuuta 1999 – 7. toukokuuta 2000 sitoutumaton
Mikhail Kasyanov, February 2000.jpg Mihail Kasjanov
(s. 1957)
7. toukokuuta 2000 – 24. helmikuuta 2004 sitoutumaton
Mikhail Fradkov (Brasília, 04 April 2006).jpeg Mihail Fradkov
(s. 1950)
5. maaliskuuta 2004 – 14. syyskuuta 2008 sitoutumaton
Viktor Zoebkov.jpg Viktor Zubkov
(s. 1941)
14. syyskuuta 2007 – 8. syyskuuta 2008 sitoutumaton
Vladimir Putin-5 edit.jpg Vladimir Putin
(s. 1952)
8. toukokuuta 2008 – 7. toukokuuta 2012 Yhtenäinen Venäjä
Medvedev at Davos.jpg Dmitri Medvedev
(s. 1965)
8. toukokuuta 2012 – Yhtenäinen Venäjä

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dmitri MedvedevViktor ZubkovVladimir PutinViktor ZubkovMihail FradkovViktor HristenkoMihail KasjanovVladimir PutinSergei StepašinJevgeni PrimakovViktor TšernomyrdinSergei KirijenkoBoris JeltsinViktor TšernomyrdinJegor GaidarBoris JeltsinOleg LobovIvan SilajevAleksandr VlasovVitali VorotnikovMihail SolomentsevGennadi VoronovDmitri PoljanskiFrol KozlovMihail JasnovAleksandr PuzanovBoris TšernousovMihail RodionovAleksei KosyginKonstantin PamfilovIvan HohlovVasili VahruševNikolai BulganinDaniil SulimovSergei SyrtsovAleksei RykovVladimir LeninAleksandr KerenskiGeorgi LvovNikolai GolitsynAleksandr TrepovBoris StürmerIvan GoremykinVladimir KokovtsovPjotr StolypinIvan GoremykinSergei Witte