Sergei Kirijenko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Kirijenko
Серге́й Кирие́нко
Kirijenko vuonna 2013.
Kirijenko vuonna 2013.
Venäjän pääministeri
Edeltäjä Viktor Tšernomyrdin
Seuraaja Viktor Tšernomyrdin
Henkilötiedot
Koko nimi Sergei Vladilenovitš Kirijenko
Syntynyt26. heinäkuuta 1962
Suhumi, Abhasian SNTL
Puoliso Maria V. Kirijenko
Tiedot
Puolue Oikeistovoimien liitto
Muut puolueet Kommunistit (1980–1991)
Itsenäinen (1991–1998)

Sergei Vladilenovitš Kirijenko (ven. Серге́й Владиле́нович Кирие́нко, s. 26. heinäkuuta 1962) on venäjänjuutalainen[1] poliitikko ja liikemies.

Hän on toiminut presidentinhallinnon varajohtajana vuodesta 2016[2].

Hän oli Venäjän pääministeri Boris Jeltsinin aikana 23. maaliskuuta – 23. elokuuta 1998. Duuma vahvisti hänen nimityksensä vasta 24. huhtikuuta. Ennen pääministerikauttaan Kirijenko oli 1997–1998 energiaministeri, marraskuusta 2005 atomienergiatoimiston (Rosatom) johtaja, ja oikeistovoimien liiton johtaja.

Kirijenko on asetettu EU:n pakotelistalle Aleksei Navalnyin myrkytyksen takia[3].

Kirijenko on kotoisin Suhumista, Abhasiasta ja kasvoi Sotšissa. Koulun jälkeen hän muutti Nižni Novgorodiin, jossa hänen isänsä opetti. Näihin aikoihin hän otti käyttöön äitinsä ukrainalaisen sukunimen juutalaisen Israitelin tilalle, mikä oli puolestaan hänen georgianjuutalaisen isänsä nimi[1]. 1980-luvulla hän ryhtyi liikemieheksi ja Komsomolin AMK-yhtiön johdossa ja järjesti arpajaisia. Vuonna 1993 hän sai taloustieteen arvosanan ja oli pian perustamassa Garantija-pankkia. Hän suostutteli kuvernööri Boris Nemtsovin ottamaan haltuunsa konkurssikypsän Norsi-öljy-yhtiön, jonka johtoon tuli 1996. Nemtsov siirtyi 1997 Moskovaan varapääministeriksi ja otti Kirijenkon mukaansa.

Kirijenkosta tuli varaenergiaministeri 1997 ja marraskuussa täysi ministeri. Maaliskuussa 1998 tuntematon ja kokematon Kirijenko nousi pääministeriksi kesken talouskriisin, esitteli kriisintorjuntapakettinsa, mutta hänen pääministerikautensa jäi viiden kuukauden mittaiseksi, kun rupla päästettiin kellumaan 17. elokuuta. Syytä eroon ei annettu. Jeltsin nimitti uudeksi pääministeriksi Viktor Tšernomyrdinin, jota duuma ei hyväksynyt. Hallituskriisin jälkeen pääministeriksi tuli Jevgeni Primakov.

Kirijenko johti oikeistovoimien liiton kohtuulliseen menestykseen duuman vaaleissa. Putin nimitti Kirijenkon toukokuussa 2000 presidentin täysivaltaiseksi edustajaksi Volgan federaatiopiiriin ja 2001 kemiallisten aseiden hävityksestä vastaavaan komissioon.

Kirijenko on esittänyt kunnianhimoisen suunnitelman nostaa ydinvoimalla tuotettavan energian osuutta nykyisestä 16–17% neljännekseen vuoteen 2030 mennessä. Tähän tarvitaan 40 uutta reaktoria, joiden hinnaksi tulee 60 miljardia dollaria. Venäjän nostamiseksi "energiasupervallaksi" Kirijenko on ehdottanut kaiken ydinvoimatoiminnan ja tutkimuksen keskittämistä yhteen valtion yhtiöön.

Kirijenko toimi Rosatomin pääjohtajana joulukuusta 2007 lokakuuhun 2016, jolloin Putin nimitti hänet presidentinhallinnon varajohtajaksi[2].

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]