Luettelo Saksan kanslereista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Saksan kanslereista. Luettelo alkaa Pohjois-Saksan liitosta Saksan liittotasavaltaan. Luettelossa on otettu huomioon Saksan keisarikunnan, Weimarin tasavallan, kansallissosialistisen Saksan, Länsi-Saksan liittokanslerit sekä nykyisen yhdistyneen Saksan liittokanslerit. Luettelossa ei ole Saksan demokraattisen tasavallan pääministeriä.

Luettelo Saksan kanslereista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Saksan liitto (1866–1871)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittokanslerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittokansleri
(syntynyt–kuollut)[1]
Virka-kausi[1] puolue[1]
Otto von Bismarck portrait 1873.jpg ruhtinas Otto von Bismarck
(1815–1898)
1. heinäkuuta 1867 – 21. maaliskuuta 1871 sitoutumaton

Saksan keisarikunta (1871–1918)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnankanslerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnankansleri
(syntynyt–kuollut)[1]
Virka-kausi[1] puolue[1]
Otto von Bismarck portrait 1873.jpg ruhtinas Otto von Bismarck
(1815–1898)
21. maaliskuuta 1871 – 20. maaliskuuta 1890 sitoutumaton
Graf Leopold von Caprivi cropped2.jpg kreivi Leo von Caprivi
(1831–1899)
20. maaliskuuta 1890 – 26. lokakuuta 1894 sitoutumaton
Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst.png ruhtinas Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst
(1819–1901)
29. lokakuuta 1894 – 17. lokakuuta 1900 sitoutumaton
Bundesarchiv Bild 146-2004-0098A, Bernhard von Bülow.jpg ruhtinas Bernhard von Bülow
(1849–1929)
17. lokakuuta 1900 – 14. heinäkuuta 1909 sitoutumaton
Theobald von Bethmann-Hollweg.jpg Theobald von Bethmann Hollweg
(1856–1921)
14. heinäkuuta 1909 – 13. heinäkuuta 1917 sitoutumaton
Georg Michaelis.jpg Georg Michaelis
(1857–1936)
14. heinäkuuta – 1. marraskuuta 1917 sitoutumaton
Georg von Hertling.jpg kreivi Georg von Hertling
(1843–1919)
1. marraskuuta 1917 – 30. syyskuuta 1918 Keskusta
Bundesarchiv Bild 183-R04103, Prinz Max von Baden.jpg prinssi Maximilian von Baden
(1867–1929)
3. lokakuuta – 9. marraskuuta 1918 sitoutumaton

Weimarin tasavalta (1919–1933)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnankanslerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Valtakunnankansleri
(syntynyt–kuollut)[1]
Virka-aika[1] puolue[1]
Friedrich Ebert face.jpg Friedrich Ebert
(1871–1925)
9. marraskuuta 1918 – 11. helmikuuta 1919

(10.11.1918 alkaen kansanvaltuutettujen neuvoston puheenjohtajana)
sosiaalidemokraatti
Bundesarchiv Bild 146-1979-122-29A, Philipp Scheidemann.jpg Philipp Scheidemann
(1865–1939)
13. helmikuuta – 20. kesäkuuta 1919

(nimikkeellä ministeripresidentti, Ministerpräsident)
sosiaalidemokraatti
Bundesarchiv Bild 183-J0113-0500-001, Gustav Bauer.jpg Gustav Bauer
(1870–1944)
21. kesäkuuta 1919 – 26. maaliskuuta 1920 sosiaalidemokraatti
Bundesarchiv Bild 146-1979-122-28A, Hermann Müller.jpg Hermann Müller (1. kausi)
(1876–1931)
27. maaliskuuta – 8. kesäkuuta 1920 sosiaalidemokraatti
Bundesarchiv Bild 183-R18733, Constantin Fehrenbach.jpg Konstantin Fehrenbach
(1852–1926)
25. kesäkuuta 1920 – 4. toukokuuta 1921 keskustalainen
Bundesarchiv Bild 146III-105, Joseph Wirth.jpg Joseph Wirth
(1879–1956)
10. toukokuuta 1921 – 14. marraskuuta 1922 keskustalainen
Bundesarchiv Bild 183-2002-0625-505, Dr. Wilhelm Cuno.jpg Wilhelm Cuno
(1876–1933)
22. marraskuuta 1922 – 12. elokuuta 1923 sitoutumaton
Bundesarchiv Bild 146-1982-092-11, Gustav Stresemann.jpg Gustav Stresemann
(1878–1929)
13. elokuuta – 30. marraskuuta 1923 liberaali
Reichskanzler Wilhelm Marx.jpg Wilhelm Marx (1. kausi)
(1863–1946)
30. marraskuuta 1923 – 15. tammikuuta 1925 keskustalainen
Bundesarchiv Bild 146-1969-008A-07, Hans Luther.jpg Hans Luther
(1879–1962)
15. tammikuuta 1925 – 12. toukokuuta 1926 liberaali
Reichskanzler Wilhelm Marx.jpg Wilhelm Marx (2. kausi)
(1863–1946)
17. toukokuuta 1926 – 12. kesäkuuta 1928 keskustalainen
Bundesarchiv Bild 146-1979-122-28A, Hermann Müller.jpg Hermann Müller (2. kausi)
(1876–1931)
28. kesäkuuta 1928 – 27. maaliskuuta 1930 sosiaalidemokraatti
Bundesarchiv Bild 183-1989-0630-504, Heinrich Brüning.jpg Heinrich Brüning
(1885–1970)
27. maaliskuuta 1930 – 30. toukokuuta 1932 keskustalainen
Bundesarchiv Bild 183-S00017, Franz von Papen crop.jpg Franz von Papen
(1879–1969)
1. kesäkuuta – 17. marraskuuta 1932 keskustalainen vuoteen 1932
sitoutumaton vuodesta 1932
Bundesarchiv Bild 183-B0527-0001-020, Kurt von Schleicher.jpg Kurt von Schleicher
(1882–1934)
2. joulukuuta 1932 – 28. tammikuuta 1933 sitoutumaton

Natsi-Saksa (1933–1945)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnankanslerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnankansleri
(syntynyt–kuollut)[1]
Virka-aika[1] Puolue[1]
Bundesarchiv Bild 183-S62600, Adolf Hitler.jpg Adolf Hitler
(1889–1945)
30. tammikuuta 1933 – 30. huhtikuuta 1945

(2.8.1934 alkaen ”johtaja ja valtakunnankansleri”, Führer und Reichskanzler)
kansallissosialisti
Bundesarchiv Bild 146-1968-101-20A, Joseph Goebbels.jpg Joseph Goebbels
(1897–1945)
30. huhtikuuta – 1. toukokuuta 1945 kansallissosialisti
Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk.JPG Lutz Graf Schwerin von Krosigk
(1887–1977)
2.–23. toukokuuta 1945

(nimikkeellä johtava ministeri, Leitende minister)
sitoutumaton konservatiivi

Saksan liittotasavalta (1949–1990)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittokanslerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittokansleri[2] Virkakausi [2] Puoluekanta[2]
Bundesarchiv B 145 Bild-F078072-0004, Konrad Adenauer.jpg Konrad Adenauer
(1876–1967)
20. syyskuuta 1949 – 11. lokakuuta 1963 kristillisdemokraatti
Bundesarchiv B 145 Bild-F041449-0007, Hamburg, CDU-Bundesparteitag, Ludwig Erhard.jpg Ludwig Erhard
(1897–1977)
17. lokakuuta 1963 – 1. joulukuuta 1966 kristillisdemokraatti
Bundesarchiv B 145 Bild-F024017-0001, Oberhausen, CDU-Parteitag Rheinland, Kiesinger.jpg (cropped).jpg Kurt Georg Kiesinger
(1904–1988)
1. joulukuuta 1966 – 21. lokakuuta 1969 kristillisdemokraatti
Bundesarchiv B 145 Bild-F057884-0009, Willy Brandt.jpg Willy Brandt
(1913–1992)
22. lokakuuta 1969 – 7. toukokuuta 1974 sosiaalidemokraatti
Helmut Schmidt (13.07.1977).jpg Helmut Schmidt
(1918-2015)
16. toukokuuta 1974 – 1. lokakuuta 1982 sosiaalidemokraatti
Bundesarchiv B 145 Bild-F074398-0021 Kohl (cropped).jpg Helmut Kohl
(1930-2017)
1. lokakuuta 1982 – 2. lokakuuta 1990 kristillisdemokraatti

Saksa (1990–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittokanslerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittokansleri[2] Virkakausi [2] Puoluekanta[2]
Bundesarchiv B 145 Bild-F074398-0021 Kohl (cropped).jpg Helmut Kohl
(1930-2017)
2. lokakuuta 1990 – 27. lokakuuta 1998 kristillisdemokraatti
Gerhard Schröder (cropped).jpg Gerhard Schröder
(s. 1944)
27. lokakuuta 1998 – 22. marraskuuta 2005 sosiaalidemokraatti
Angela Merkel 24092007.jpg Angela Merkel
(s. 1954)
22. marraskuuta 2005 – kristillisdemokraatti

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l German Chancellors (The Eymology and History of First Names) Behind the names Namesakes. Behind the names. Viitattu 30.5.2015.
  2. a b c d e f Federal Chancellors since 1949 (Chancellery) Bundeskanzleramt. Office of the Federal Government of Germany. Viitattu 30.5.2015.