Luettelo Nigerian kaupungeista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nigerian kartta.

Tämä on luettelo Nigeriassa sijaitsevista kaupungeista. Taulukon ensimmäisen osan muodostaa maan suurimpien kaupunkien luettelo. Artikkelin toisessa osassa on Nigerian kaupunkeja aakkosjärjestyksessä.

Kaupunkien ryhmittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nigerian kaupungit voidaan ryhmitellä maan hallintoaluejaon mukaan kolmeen eri suuruusluokkaan. Suurkaupungit kattavat enemmän kuin yhden paikallishallintoalueen (LGA, Local Government Areas). Suurkaupunki on tyypillisesti muodostunut, kun suuret asutuskeskittymät on jaettu useaksi LGA:ksi, jotta hallintoa ja toimintojen johtamista voitaisiin tehostaa. Vaihtoehtoisesti ne ovat voineet muodostua, kun useampi pienempi kaupunki tai paikallishallintoalue on kasvanut ja liitetty suurempiin kaupunkeihin tai toisiin kaupunkimaisiin paikallishallintoalueisiin. Keskikokoiset ja jotkut suuremmat kaupungit kattavat puolestaan yhden paikallishallintoalueen. Lisäksi on paikallishallintoalueita, joissa sijaitsee useampia pienempiä kaupunkeja tai kyliä.

Nigerian suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lagos sijaitsee Atlantin valtameren rannalla ja on Nigerian väkirikkain kaupunki.
Kano on Nigerian 2. suurin kaupunki.
Ibadan on 3. suurin kaupunki.

Luettelo pohjautuu vuoden 2006 väestönlaskentaan. Taulukossa esitetään vähintään 200 000 asukkaan kaupungit. Mikäli kaupunki muodostuu useasta paikallishallintoalueesta (LGA), on nämä listattu viitteenä.

Nigerian suurimmat kaupungit
Sija Nimi Osavaltio Väkiluku
(VL2006)[1]
1 Lagos[2] Lagos &&&&&&&&08048430.&&&&008 048 430
2 Kano[3] Kano &&&&&&&&02828861.&&&&002 828 861
3 Ibadan[4] Oyo &&&&&&&&02559853.&&&&002 559 853
4 Benin City[5] Edo &&&&&&&&01147188.&&&&001 147 188
5 Port Harcourt[6] Rivers &&&&&&&&01005904.&&&&001 005 904
6 Jos[7] Plateau &&&&&&&&&0821618.&&&&00821 618
7 Ilorin[8] Kwara &&&&&&&&&0777667.&&&&00777 667
8 Abuja[9] Pääkaupunkiterritorio &&&&&&&&&0776298.&&&&00776 298
9 Kaduna[10] Kaduna &&&&&&&&&0760084.&&&&00760 084
10 Enugu[11] Enugu &&&&&&&&&0722664.&&&&00722 664
11 Zaria[12] Kaduna &&&&&&&&&0695089.&&&&00695 089
12 Warri[13] Delta &&&&&&&&&0557398.&&&&00557 398
13 Ikorodu Lagos &&&&&&&&&0535619.&&&&00535 619
14 Maiduguri Borno &&&&&&&&&0543016.&&&&00543 016
15 Aba[14] Abia &&&&&&&&&0534265.&&&&00534 265
16 Ife Osun &&&&&&&&&0509035.&&&&00509 035
17 Bauchi Bauchi &&&&&&&&&0493810.&&&&00493 810
18 Akure Ondo &&&&&&&&&0484798.&&&&00484 798
19 Abeokuta Ogun &&&&&&&&&0451607.&&&&00451 607
20 Oyo[15] Oyo &&&&&&&&&0428798.&&&&00428 798
21 Uyo Akwa Ibom &&&&&&&&&0427873.&&&&00427 873
22 Sokoto Sokoto &&&&&&&&&0427760.&&&&00427 760
23 Osogbo Osun &&&&&&&&&0421000.&&&&00421 000
24 Owerri Imo &&&&&&&&&0401873.&&&&00401 873
25 Yola Adamawa &&&&&&&&&0392854.&&&&00392 854
26 Calabar Cross River &&&&&&&&&0371022.&&&&00371 022
27 Umuahia[16] Abia &&&&&&&&&0359230.&&&&00359 230
28 Ondo Ondo &&&&&&&&&0358430.&&&&00358 430
29 Minna[17] Niger &&&&&&&&&0348788.&&&&00348 788
30 Lafia Nasarawa &&&&&&&&&0330712.&&&&00330 712
31 Okene Kogi &&&&&&&&&0320260.&&&&00320 260
32 Katsina Katsina &&&&&&&&&0318459.&&&&00318 459
- Ikeja Lagos &&&&&&&&&0313196.&&&&00313 196
33 Nsukka Enugu &&&&&&&&&0309633.&&&&00309 633
34 Ado Ekiti Ekiti &&&&&&&&&0308621.&&&&00308 621
35 Awka Anambra &&&&&&&&&0301657.&&&&00301 657
36 Ogbomosho Oyo &&&&&&&&&0299535.&&&&00299 535
37 Iseyin Oyo &&&&&&&&&0286700.&&&&00286 700
38 Mubi[18] Adamawa &&&&&&&&&0280009.&&&&00280 009
39 Onitsha[19] Anambra &&&&&&&&&0261604.&&&&00261 604
40 Sagamu Ogun &&&&&&&&&0253412.&&&&00253 412
41 Makurdi Benue &&&&&&&&&0249000.&&&&00249 000
42 Badagry Lagos &&&&&&&&&0241093.&&&&00241 093
43 Ilesa Osun &&&&&&&&&0233900.&&&&00233 900
44 Gombe Gombe &&&&&&&&&0230900.&&&&00230 900
45 Obafemi Owode Ogun &&&&&&&&&0228851.&&&&00228 851
46 Owo Ondo &&&&&&&&&0218886.&&&&00218 886
47 Jimeta Adamawa &&&&&&&&&0218400.&&&&00218 400
48 Suleja Niger &&&&&&&&&0216578.&&&&00216 578
49 Potiskum Yobe &&&&&&&&&0205876.&&&&00205 876
50 Kukawa Borno &&&&&&&&&0203864.&&&&00203 864
51 Gusau Zamfara &&&&&&&&&0201200.&&&&00201 200
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of Nigerian cities by population

Nigerian kaupunkeja aakkosjärjestyksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Brinkhoff: Nigeria: Administrative Division. States and Local Government Areas (Aineiston lähteeksi mainitaan National Population Commission of Nigeria / National Bureau of Statistics) citypopulation.de. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  2. Lagosin suurkaupunki koostuu 16:sta Lagosin osavaltion yhteensä 20 paikallishallintoalueesta (LGA). Mukana eivät ole Badagry, Epe, Ibeju-Lekki eikä Ikorodu.
  3. Kanon suurkaupunki koostuu seuraavista 8:sta Kanon osavaltion paikallishallintoalueesta: Kano Municipal, Fagge, Dala, Gwale, Tarauni, Nasarawa, Ungogo ja Kumbotso.
  4. Ibadanin suurkaupunki koostuu 11:sta Oyo:n osavaltion paikallishallintoalueesta.
  5. Beninin suurkaupunki koostuu kolmesta paikallishallintoalueesta: Egor, Oredo ja Ikpoba-Okha.
  6. suurkaupunki koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Obio-Akpor ja Port Harcourt.
  7. Josin suurkaupunki koostuu kolmesta paikallishallintoalueesta: Jos North, Jos South ja Jos East.
  8. Ilorinin suurkaupunki koostuu kolmesta paikallishallintoalueesta: Ilorin East, Ilorin South ja Ilorin West.
  9. Abujan käsittää Federal Capital Territory -paikallishallintoalueen.
  10. Kadunan suurkaupunki koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Kaduna North ja Kaduna South.
  11. Enugun suurkaupunki koostuu kolmesta paikallishallintoalueesta: Enugu East, Enugu North ja Enugu South.
  12. Zarian suurkaupunki koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Zaria ja Sabon Gari.
  13. Warrin suurkaupunki koostuu kolmesta paikallishallintoalueesta: Warri North, Warri South ja Warri South West.
  14. Aban suurkaupunki koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Aba North ja Aba South.
  15. Oyon suurkaupunki koostuu kolmesta paikallishallintoalueesta: Atiba, Oyo East ja Oyo West.
  16. Umuahia koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Umuahia North ja Umuahia South.
  17. Minnan kaupunki koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Bosso ja Chanchaga.
  18. Mubi koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Mubi North ja Mubi South.
  19. Mubi koostuu kahdesta paikallishallintoalueesta: Onitsha North ja Onitsha South.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]