Minna (Nigeria)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Minna

Minna

Koordinaatit: 9°36′50″N, 6°33′25″E

Valtio Nigeria
Osavaltio Niger
Väkiluku (2015) 335 000


Minna on kaupunki Keski-Nigeriassa. Se on Nigerin osavaltion pääkaupunki, jossa vuonna 2015 arvioitiin olevan 335 000 asukasta.[1]

Tiet yhdistävät Minnan naapurikaupunkeihin. Nigerian pääkaupunki Abuja on vain 150 kilometrin päässä. Rautatie yhdistää Minnan pohjoisessa olevaan Kanoon ja etelässä oleviin Ibadaniin ja Lagosiin. Minnan kaupungissa on myös lentokenttä.

Puuvilla, durra ja inkivääri ovat kaupungin pääasialliset maataloustuotteet. Taloudellisesti tärkeitä ovat myös karjakauppa, oluenpano, voipuun pähkinöiden (Butyrospermum parkii) käsittely ja kultakaivostoiminta. Perinteisiä teollisuus- ja käsityöaloja Minnassa ovat nahkatyöt, metallityöt ja kankaiden kutominen.

Arkeologiset todisteet antavat viitteitä asutuksesta noin 47 000–37 000 vuotta sitten. Muslimikulttuuri tuli Minnaan Saharan muinaisten kauppareittien mukana ja kaupungissa onkin monta moskeijaa ja muslimijärjestöä. Minna on entisen presidentin, kenraali Ibrahim B. Babangidan ja entisen valtionpäämiehen, kenraali Abdulsalami Abubakarin kotikaupunki.

  1. Thomas Brinkhoff: Nigeria: Provinces and Agglomerations Citypopulation. Viitattu 3.7.2016.