Abeokuta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abeokuta

Abeokuta

Koordinaatit: 7°9′39″N, 3°20′54″E

Valtio Nigeria
Osavaltio Ogun
Väkiluku (2016) 595 000


Abeokuta on kaupunki Nigeriassa. Se sijaitsee Ogun-joen rannikolla, Nigerian lounaisosissa. Kaupunki on Ogunin osavaltion pääkaupunki. Vuoden 2016 väkiluvuksi on arvioitu noin 595 000.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abeokutan perustivat Jorubapakolaiset 1800-luvulla. Kaupungin nimi tarkoittaa “turvapaikka kallioiden välissä”. Abeokutan perustettiin vuonna 1830 savannialueen kalliokielekkeille Ogun-joen varrella.

Metsästäjä Sodeke liittoutui egba-pakolaisten kanssa luhistuvassa Oyo-imperiumissa ja perusti Abeokutan uudeksi Egban pääkaupungiksi. Alussa Abeokutassa oli neljä egbogen alaryhmää: Ake, Gbagura, Oke-Ona ja Owu kansat. Niiden kasvaessa ne muodostivat liittouman, josta tuli Abeokuta. Vaikka kaupunkia hallitsivat jorubojen perinteiden tapaan obaksi kutsutut kuninkaat, kaupungin sotapäälliköillä oli lopullinen sana sen hallinnassa.

Brittien The British Church Missionary Society perusti joruba-lähetysaseman kaupunkin 10 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Se oli pyrkimys vastata vapautettujen orjien pyyntöihin, jotka olivat palanneet jorubojen maahan Sierra Leonesta. Lähetysaseman perustivat englantilainen Henry Townsend (1815–1886), ja entinen orja Samuel Ajayi Crowther (1808–1891). Ennen heidän saapumistaan Abeokuta oli pääasiassa maanviljelysyhteiskunta.

Lähtystysaseman myötä Abeokutasta tuli tärkeä kaupan keskus kauppareittien varrella, jotka yhdistivät Lagosin Ibadaniin. 1800-luvun lopulla palmuöljy oli Abeokutan arvokkain kaupankäynnin tuote.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brinkhoff, Thomas: Nigeria: Provinces and Agglomerations citypopulation.de. Viitattu 8.4.2019. (englanniksi)
  2. Page, Willie F., toim: Encyclopedia of African history and culture Volume III from conquest to colonization (1500 to 1850), s. 1. Facts on File Inc., 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.