Ludwig Jekels

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludwig Jekels Wienin psykoanalyyttisella poliklinikalla vuonna 1922 (kolmantena vasemmalta).

Ludwig Jekels (vuoteen 1903 Jekeles; 15. elokuuta 1867 Lemberg, Itävalta-Unkari [nyk. Lviv, Ukraina] — 13. huhtikuuta 1954 New York, Yhdysvallat) oli itävaltalainen lääkäri ja psykoanalyytikko.

Ludwig Jekels oli sukutaustaltaan puolalainen. Hän syntyi Lembergissä (nyk. Lviv) ja opiskeli lääketiedettä Wienin yliopistossa, jossa hän suoritti tohtorintutkinnon vuonna 1892. Hän työskenteli viisi vuotta Wienin yliopistollisessa keskussairaalassa ja perusti vuonna 1897 Sleesiaan vesihoitolaitoksen. Sen jälkeen hän työskenteli psykiatrina Varsovassa. Hän kiinnostui Sigmund Freudin teorioista, meni Freudin potilaaksi vuonna 1905 ja alkoi osallistua Wienin psykoanalyyttisen yhdistyksen toimintaan. Hän esitteli psykoanalyysia Puolassa.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Jekels työskenteli Wienissä koulutusanalyytikkona. Vuonna 1934 hän matkusti Otto Fenichelin kanssa Tukholmaan ja auttoi Ruotsalais-suomalaisen Psykoanalyyttisen Yhdistyksen perustamisessa. Hän palasi Wieniin vuonna 1937, mutta seuraavana vuonna hän joutui lähtemään maanpakoon, kun Itävalta liitettiin natsi-Saksaan. Jekels siirtyi Australian kautta Yhdysvaltoihin ja työskenteli New Yorkissa psykoanalyytikkona.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jekels, Ludwig (1952). Selected Papers. London: Imago Publishing Co.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bergler, E.: "Ludwig Jekels 1867–1954." International Journal of Psycho-Analysis 1955, 36. vsk., s. 71–73.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]