Ludvig XVII

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ranskan monarkia (Kapeting-dynastia, Bourbon-haara)
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg
Louis-Charles Alexander Kucharkyn maalauksessa vuodelta 1792.

Ludvig (XVII) (27. maaliskuuta 1785 Versailles - 8. kesäkuuta 1795) oli Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n ja Marie-Antoinetten poika. Hän ei koskaan hallinnut Ranskaa kuninkaana.

Syntymästään vuoteen 1789 Ludvig tunnettiin nimellä Louis-Charles, Normandian herttua, sitten vuodet 1789–1791 Louis-Charles, Viennois'n dauphin ja 1791–1793 Louis-Charles, Ranskan kruununprinssi.

Vallankumouksen 1789 jälkeen hänet vangittiin vanhempiensa mukana Templeen ja erotettiin äidistään 3. heinäkuuta 1793 ollessaan kahdeksanvuotias. Hänet eristettiin kaikista perheenjäsenistään ja "uudelleenkoulutettiin" tasavaltalaismieliseksi Antoine Simonin toimiessa hänen käännyttäjänään. Koulutukseen kuului väkivaltaa ja henkistä painostusta, kiduttamista ja hakkaamista. Hänelle juotettiin alkoholia ja pakotettiin opettelemaan "La Marseillaise", kiroamaan vanhempansa sekä uskomaan ettei hänen äitinsä välittänyt hänen kohtalostaan. Ludvigia uhkailtiin usein giljotiinilla, minkä seurauksena hän pyörtyili. Antoine Simonin erottamisen jälkeen Louis eristettiin kuudeksi kuukaudeksi salaiseen kammioon ilman ihmiskontakteja. Ludvig kuoli kertomusten mukaan tuberkuloosiin ollessaan kymmenvuotias. Vankilassa ruumiille tehtiin ruumiinavaus ja hänen ruumissaan todettiin kasvaimia ja rupia, merkkejä piiskauksesta ja väkivallasta sekä aliravitsemuksesta. Kuninkaallisen perinteen mukaisesti hänen sydämensä säilöttiin. Kruununprinssiä tutkinut lääkäri Philippe-Jean Pelletan salakuljetti ja säilöi sydämen. Ludvigin ruumis heitettiin joukkohautaan.

Hänen muistoaan kunnioittaen Ludvig XVI:n veli Louis-Stanislas-Xavier eli Ludvig XVIII otti kuninkaaksi päästyään 1814 järjestysluvun XVIII.

Myöhemmin kymmenet huijarit väittivät olevansa Ludvig XVII ja vaativat oikeuttaan Ranskan kruunuun tai Bourbonien omaisuuteen. Tunnetuin heistä oli saksalainen Karl Wilhelm Naundorff.

Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.