Loviisan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loviisan vaakuna

Loviisan vaakuna on Loviisan kaupungin tunnus. Vaakunan aihe on peräisin sinetistä, joka annettiin 1756 uudelle rajakaupungille. Hamina oli menetetty Venäjälle 1743, ja tapulikaupungin oikeudet siirrettiin Degerbyn-kaupungille, joka nimettiin 1752 uudelleen kuningattaren mukaan Loviisaksi. Pian tämän jälkeen kaupunki sai vaakunansa, jonka aiheessa näkyvät rajalinnoituksen ja merenkulun tunnukset.

Vaakunan selitys on ”sini-kultakatkoinen kilpi. Sinisessä kentässä kaksi kultaista tykkiä ristikkäin ja kultaisessa kentässä musta ankkuri.” Vaakunan on piirtänyt uudelleen vanhan vaakunan pohjalta Ahti Hammar, ja Loviisan kaupunginvaltuusto hyväksyi sen kokouksissaan 12. syyskuuta 1968 ja 8. tammikuuta 1969. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 18. maaliskuuta 1969.

Loviisan, Liljendalin, Pernajan ja Ruotsinpyhtään vuoden 2010 kuntaliitossopimuksen yhteydessä sovitiin, että syntyvä kaupunki saa nimen Loviisa, mutta että vaakunasta järjestettäisiin suunnittelukilpailu. Kilpailun voitti mukana ollut Loviisan vanha vaakuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta venäjäksi
  • Бойко Дм. А. Геральдика Великого Княжества Финляндского. – Запорожье, 2013.
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.