Love (yhtye)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Love

Tiedot
Toiminnassa 19661973
Tyylilaji folkrock, psykedeelinen rock, kamaripop, garage rock
Kotipaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Arthur Lee
Bryan MacLean
Johnny Echols
Ken Forssi
Michael Stuart
Alban Pfisterer

Levy-yhtiö

Elektra Records

Love oli yhdysvaltalainen rockyhtye, joka perustettiin Los Angelesissa 1960-luvun puolivälissä. Yhtyeen tunnetuin jäsen oli laulaja ja lauluntekijä Arthur Lee, jota on joskus kutsuttu "ensimmäiseksi mustaihoiseksi hipiksi".

Love nousi suosioon kotikaupungissaan, mutta ei saavuttanut suurta maanlajuista mainetta. 1960-luvun musiikin harrastajien keskuudessa Love on kuitenkin eräänlainen kulttiyhtye vielä tänäkin päivänä. Loven tunnetuimmat albumit ovat Da Capo (1966) ja Forever Changes (1967). Varsinkin jälkimmäistä monet pitävät yhtenä historian parhaista pop/rock-levyistä.

Loven alkuaikojen tuotanto edusti garage rockia, minkä perusteella yhtyettä on pidetty eräänlaisena punk rockin edelläkävijänä. Forever Changesilla yhtye kuitenkin siirtyi kevytsointisiin psykedeelissävytteisiin lauluihin, joiden instrumentaatiota hallitsivat akustiset kitarat ja jousisoittimet.

Arthur Lee kiersi 2000-luvulla uuden Love-kokoonpanon kanssa ja esitti usein Forever Changes -albumin kokonaisuudessaan. Lee menehtyi leukemiaan 3. elokuuta 2006.

Love ja Jimi Hendrix[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1965 Arthur Lee ystävystyi Los Angelesissa tuolloin vielä täysin tuntemattoman Jimi Hendrixin kanssa. Hendrix säesti yhdessä Loven kanssa Rosa Lee Brooks -nimistä laulajatarta singlellä nimeltä "My Diary". Arthur Leen säveltämästä laulusta ei kuitenkaan tullut suurta menestystä. Singlen B-puolella julkaistu instrumentaalikappale "Utee" oli Hendrixin ensimmäinen levytetty sävellys. Viisi vuotta myöhemmin supertähdeksi kohonnut Hendrix soitti kitaraa Arthur Leen kappaleella "Everlasting First", joka julkaistiin Loven levyllä False Start vuonna 1970. Kappaletta ei kuitenkaan pidetä sen enempää Hendrixin kuin Arthur Leen uran parhaisiin kuuluvana. Samalta levyltä löytyvät myös kappaleet "Ride That Vibration" ja "Slick Dick", joilla kuuluvaa Gary Rowlesin kitarointia on usein luultu Hendrixin soitoksi.

Loven ihailijoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Love lukeutui myös Jim Morrisonin suosikkiyhtyeisiin. The Doorsin aloitellessa uraansa yhtyeen tavoitteena oli "tulla yhtä suosituksi kuin Love". Loven suurena ystävänä tunnetaan myös Led Zeppelinin Robert Plant. Kun Loven nokkamiehellä Arthur Leellä havaittiin leukemia vuonna 2006, oli Plant yksi niistä esiintyjistä, jotka keräsivät tukikonserteilla rahaa Leen hoitokuluihin.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]