Love (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Love
Love (1966).png
Tiedot
Toiminnassa 1966–1973
Tyylilaji folkrock, psykedeelinen rock, kamaripop, garage rock
Kotipaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Arthur Lee
Bryan MacLean
Johnny Echols
Ken Forssi
Michael Stuart
Alban Pfisterer

Levy-yhtiö

Elektra Records

Love oli yhdysvaltalainen rockyhtye, joka perustettiin Los Angelesissa 1960-luvun puolivälissä. Yhtyeen tunnetuin jäsen oli laulaja ja lauluntekijä Arthur Lee, jota on joskus kutsuttu ”ensimmäiseksi mustaihoiseksi hipiksi”.

Loven tunnetuimmat albumit ovat Da Capo (1966) ja Forever Changes (1967).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loven alkuaikojen tuotanto edusti garage rockia, minkä perusteella yhtyettä on pidetty eräänlaisena punk rockin edelläkävijänä. Forever Changesilla yhtye kuitenkin siirtyi kevytsointisiin psykedeelissävytteisiin lauluihin, joiden instrumentaatiota hallitsivat akustiset kitarat ja jousisoittimet.

Arthur Lee kiersi 2000-luvulla uuden Love-kokoonpanon kanssa ja esitti usein Forever Changes -albumin kokonaisuudessaan. Lee menehtyi leukemiaan 3. elokuuta 2006.

Suosio ja yhteistyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Love nousi suosioon kotikaupungissaan, mutta ei saavuttanut suurta maanlajuista mainetta. 1960-luvun musiikin harrastajien keskuudessa Love on kuitenkin eräänlainen kulttiyhtye vielä tänäkin päivänä. Love lukeutui esimerkiksi Jim Morrisonin suosikkiyhtyeisiin; The Doorsin aloitellessa uraansa yhtyeen tavoitteena oli ”tulla yhtä suosituksi kuin Love”. Loven suurena ystävänä tunnetaan myös Led Zeppelinin Robert Plant. Kun Loven nokkamiehellä Arthur Leellä havaittiin leukemia vuonna 2006, oli Plant yksi niistä esiintyjistä, jotka keräsivät tukikonserteilla rahaa Leen hoitokuluihin.

Jimi Hendrix teki Loven ja Leen kanssa paljon yhteistyötä. Loven singlen ”My Diary” B-puolella julkaistu instrumentaalikappale ”Utee” oli Hendrixin ensimmäinen levytetty sävellys.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]