Lonttinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puutaloja Lonttistentien varrella.

Lonttinen on alue Turussa. Se sijaitsee Aurajoen läheisyydessä kilometrin päässä Turun ydinkeskustasta. Aluetta halkoo Lonttistentie. Sen joenpuoleinen alue on uudempaa kerrostaloaluetta ja junaradan puoleinen alue vanhempaa suojeltua puutaloaluetta.

Puutaloalue on kuulunut Maarian kuntaan ja liitetty Turkuun 1940-luvulla. Pääosa alueen taloista on 1900-luvun alusta. Arkkitehtuuriltaan rakennukset ovat yksinkertaisia, osassa on vaikutteita funktionalismista ja jugendista. Allinkatu 5:ssä sijaitseva 12-asuntoinen Rauhalan talo on aikanaan siirretty Helsingistä. Uudempi kerrostaloalue vuosilta 1989–2011 on pääosin Casagrande & Haroma -arkkitehtitoimiston suunnittelemaa.[1]

Asuinaluetta halkovan Lonttistentien päästä jatkuu ulkoilureitti Aurajoki-vartta pitkin Barkerin tehtaan ja Koroisten ohi Halistenkoskelle. Vaihtoehtoisesti Lonttistentien päästä voi myös lähteä junaradan viereistä kevyenliikenteenväylää pitkin Aurajoen yli Nummenrannan asuinalueelle Turun Ylioppilaskylän viereen. Reittiä pitkin pääsee myös keskustasta kylpylähotelli Caribiaan varsinkin silloin, kun saapuu linja-autoasemalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juri Nummelin ja Mikko Laaksonen: Turun seudun arkkitehtuuriopas, s. 144. Kustantaja Laaksonen, 2013. ISBN 978-952-5805-35-2.