Ljudmila Rudenko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ljudmila Vladimirovna Rudenko
Lyudmila Rudenko.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt27. heinäkuuta 1904
Kuollut4. maaliskuuta 1986 (81 vuotta)
Kansalaisuus Venäjä venäläinen
Shakinpelaaja
Titteli FIDE-mestari, NKvM
Naisten maailmanmestari 1950–1953

Ljudmila Vladimirovna Rudenko (ven. Людмила Владимировна Руденко; 27. heinäkuuta 1904 Lubny, Ukraina4. maaliskuuta 1986) oli venäläinen shakinpelaaja ja järjestyksessä toinen naisten maailmanmestari vuosina 1950-53.

Paitsi shakista, Rudenko oli nuoresta asti kiinnostunut uimisesta. Muutettuaan Odessaan opiskelemaan taloustiedettä, hän saavutti Odessan mestaruuden 400 m rintauinnissa. Taloustieteestä myös tuli Rudenkon ammatti ja hän toimi Neuvostoliiton valtion palveluksessa taloussuunnittelijana. Shakki pysyi harrastuksena.

Toisessa maailmansodassa Rudenko järjesti junan lasten evakuointiin piiritetystä Leningradista ja piti sitä elämänsä tärkeimpänä tekona.

Shakkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutettuaam Moskovaan 20-luvun puolivälissä, hän alkoi pelata turnauksissa ja muutettuaan kohta 1929 Leningradiin hän alkoi harjoitella shakkimestari Pjotr Romanovskin kanssa. Siellä hän myös tapasi ja avioitui tieteilijä Lev Davidovitš Goldsteinin kanssa, jonka kanssa sai 1931 pojan.

Englantilaisen naisten maailmanmestarin Vera Menchikin kuoltua ilmapommituksessa 1944, Maailman shakkiliitto FIDE järjesti talvella 1949-50 Moskovassa turnauksen uuden maailmanmestarin selvittämiseksi. Kuusitoista naista kahdestatoista maasta osallistui, mutta neljä kärkisijaa ottivat neuvostoliittolaiset ja näistä Rudenko kruunattin uudeksi maailmanmestariksi. Hän menetti mestaruuden seuraavalla MM-kierroksella 1953 Jelizaveta Bykovalle.

Sodan jälkeisellä ajalla ajalla Rudenkon valmentajina toimivat Aleksandr Toluš ja Grigori Levenfiš. Uransa aikana Rudenko sai FIDE-mestarin ja naisten kansainvälisen mestarin arvot.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Graham, John: Women in Chess, Players of the Modern Age. McFarland & Company, 1987.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lyudmila Rudenko