Maailman shakkiliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maailman shakkiliitto
Fédération Internationale des Échecs
Maailman shakkiliiton logo
Maailman shakkiliiton logo
Tunnuslause Gens una sumus (suom. Olemme yhtä perhettä)
Perustettu 20. heinäkuuta 1924
Tyyppi kansainvälinen järjestö
Kotipaikka Lausanne, Sveitsi
Jäsenet 195 shakkijärjestöä
Presidentti Arkadi Dvorkovitš
Aiheesta muualla
Sivusto

Maailman shakkiliitto eli Fédération Internationale des Échecs on kansainvälinen järjestö, joka yhdistää monia erilaisia shakkijärjestöjä ympäri maailmaa. Sen nimenä käytetään yleensä sen ranskankielisen nimen lyhennettä FIDE.

FIDE perustettiin Pariisissa 20. heinäkuuta 1924.[1] Sen latinankielinen motto on Gens una sumus, joka tavallisesti suomennetaan ”Olemme yhtä perhettä” tai ”Olemme yhtä kansaa”.[2] FIDEn presidenttinä on vuodesta 2018 ollut venäläinen Arkadi Dvorkovitš.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FIDEllä ei ollut alkuaikoinaan juurikaan vaikutusvaltaa.lähde? Tämä johtui suurimmaksi osaksi siitä, että Neuvostoliitto kieltäytyi liittymästä FIDEn jäseneksi, koska se katsoi shakin ja politiikan olevan vahvasti kytköksissä toisiinsa. Suuri muutos tapahtui, kun shakin maailmanmestari Aleksandr Alehin kuoli vuonna 1946. FIDE organisoi tällöin turnauksen, jonka piti selvittää kuka olisi seuraava shakin maailmanmestari. Neuvostoliitto liittyi tällöin FIDEn jäseneksi osallistuakseen tähän turnaukseen. Turnaus järjestettiin vuonna 1948, ja sen voitti Mihail Botvinnik.

Vuoden 1948 shakin maailmanmestaruusturnauksesta lähtien vuoteen 1993 asti FIDE oli ainoa keskusjärjestö, joka järjesti mestaruuskisoja.

FIDEn toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FIDEn tärkeimpiä tehtäviä on organisoida shakin maailmanmestaruusottelut ja shakkiolympialaiset. FIDE laskee myös pelaajien ELO-luvut, määrittelee shakin sääntöjä, julkaisee parhaita shakkipulmia (FIDE Albums) ja myöntää ansioituneille pelaajille eriarvoisia titteleitä (FIDE-mestari, kansainvälinen mestari, suurmestari).

Suurimmissa shakkiturnauksissa käytetään lähes poikkeuksetta FIDEn sääntöjä. FIDE järjestää kilpailuja miehille ja naisille sekä junioreille.

FIDEn presidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]