Friðrik Ólafsson

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fridrik Olafsson)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Friðrik Ólafsson Bobby Fischerin kunniaksi järjestetyssä muistoturnauksessa vuonna 2008.

Friðrik Ólafsson (s. 26. tammikuuta 1935 Reykjavík) on islantilainen lakimies ja šakinpelaaja. Hän toimi kansainvälisen šakkiliiton FIDE:n presidenttinä 1978–1982.

Pelaajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Friðrik voitti Islannin-mestaruuden shakissa 1952 ja vuotta myöhemmin Pohjoismaiden-mestaruuden ja vakiinnutti asemansa sukupolvensa vahvimpana islantilaispelaajana.

Hän jakoi voiton Viktor Kortšnoin kanssa Hastingsin turnauksessa 1955–1956 ja saavutti 5.–6.-sijan Portorozin alueidenvälisessä turnauksessa 1958. Siitä hän sai suurmestarin arvon ja paikan 1959 ehdokasturnaukseen. Friðrik osallistui myös 1962 Tukholman AV-turnaukseen, muttei sijoittunut tarpeeksi hyvin päästäkseen seuraavaan ehdokasturnaukseen.

Vuonna 1976 Friðrik jakoi voiton Ljubomir Ljubojevićin kanssa Wijk aan Zeen turnauksessa jättäen taakseen muun muassa Mihail Talin.

FIDE:n presidenttinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1978 Friðrik valittiin hollantilaisen Max Euwen seuraajaksi FIDE:n johdossa. Friðrik toimi presidenttinä yhden kauden, minkä jälkeen hänen seuraajakseen tuli filippiiniläinen Florencio Campomanes vuonna 1982.

Muu elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen siirtymistään shakkiammattilaiseksi 1974 Friðrik työskenteli lakimiehenä Islannin oikeusministeriössä. Myöhemmin hän toimi Islannin parlamentin sihteerinä. Hänellä on vaimonsa kanssa kaksi tytärtä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]