Luettelo naisten maailmanmestareista shakissa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hou Yifan - Humpy Koneru, Tirana 2011

Shakin naisten maailmanmestaruudesta alettiin pelata virallisesti 1927, jolloin Maailman shakkiliitto FIDE otti naisten maailmanmestaruuden suojelukseensa. Ennen toista maailmansotaa 1927-37 pelattiin seitsemän kertaa mestaruudesta, englanninvenäläisen Vera Menchikin voittaessa niistä jokaisen. Menchikin kuoltua 1944 järjestettiin Moskovassa vuonna 1950 turnaus, jonka voittajaksi selviytyi Ljudmila Rudenko.[1] Neuvostopelaajien Rudenkon, Bykovan ja Rubtsovan jälkeen georgialainen Nona Gaprindašvili otti ja piti mestaruutta 16 vuotta 1962–1978. Hänen jälkeensä koitti toisen georgialaisen, Maia Tšiburdanidzen 13-vuotinen valtakausi 1978–1991. Vuonna 1991 naisten shakin valtaistuimelle nousi ensimmäinen kiinalainen, Xie Jun, murtaen neuvostopelaajien 41 vuotta kestäneen hegemonian.

Xien jälkeisistä maailmanmestareista yksikään ei pystynyt menestyksellä uusimaan mestaruuttaan, kunnes 2011 vasta 17-vuotias kiinatar Hou Yifan menestyksellisesti puolusti mestaruuttaan intialaista Humpy Konerua vastaan. Tämän jälkeen Hou on voittanut mestaruuden vielä kaksi kertaa 2013 ja 2016. 2010-luvulla Kiina on vakiinnuttanut hallintansa naisten shakissa ja ainoastaan ukrainalaiset Hanna Ušenina ja Marija Muzytšuk ovat kyenneet kerran murtamaan kiinalaisten rintaman.

Yleisen maailmanmestaruuden osalta maailmanmestaruuden yhdistymisen myötä palattiin 2008 pitkiin kaksinotteluihin, mutta naiset pelasivat vuosina 2000–2010 cup-muotoisia turnauksia. Vuodesta 2011 eteenpäin naisten maailmanmestaruudesta on pelattu vuorovuosittain cup- ja ottelumuodossa[2].

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro nimi mestaruusvuodet kansallisuus
1 Vera Menchik 1927–1944 Venäjä/Yhdistynyt kuningaskunta
2 Ljudmila Rudenko 1950–1953 Neuvostoliitto
3 Jelizaveta Bykova 1953–1956 Neuvostoliitto
4 Olga Rubtsova 1956–1958 Neuvostoliitto
3 Jelizaveta Bykova 1958–1962 Neuvostoliitto
5 Nona Gaprindašvili 1962–1978 Georgia
6 Maia Tšiburdanidze 1978–1991 Georgia
7 Xie Jun 1991–1996 Kiina
8 Zsuzsa Polgar 1996–1999 Unkari/USA
7 Xie Jun 1999–2001 Kiina
9 Zhu Chen 2001–2004 Kiina/Qatar
10 Antoaneta Stefanova 2004–2006 Bulgaria
11 Xu Yuhua 2006–2008 Kiina
12 Aleksandra Kostenjuk 2008−2010 Venäjä
13 Hou Yifan 2010−2012 Kiina
14 Hanna Ušenina[3] 2012−2013 Ukraina
13 Hou Yifan[4] 2013−2015 Kiina
14 Marija Muzytšuk 2015–2016 Ukraina
15 Hou Yifan 2016−2017 Kiina
16 Tan Zhongyi 2017– Kiina

MM-turnaukset ja -ottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiettävästi täydellinen lista. 1937 pelatun toisen ottelun Vera Menchikin ja saksalaisen Sonja Grafin välillä, jonka ensinnä mainittu voitti, status on epäselvä.

Vuosi Paikka Turnaus Voittaja
1927 Lontoo MM-turnaus Vera Menchik 10,5/11[5]
1930 Hampuri MM-turnaus Menchik[5]
1931 Praha MM-turnaus Menchik[5]
1933 Folkestone MM-turnaus Menchik[5]
1935 Varsova MM-turnaus Menchik[5]
1937 Tukholma MM-turnaus Menchik[5]
1939 Buenos Aires MM-turnaus Menchik[5]
1949/50 Moskova MM-turnaus Ljudmila Rudenko 11,5/15[5]
MM-ottelu Voittaja
1953 Leningrad Rudenko−Jelizaveta Bykova Bykova[5]
1956 otteluturnaus? Olga Rubtsova
1958 Rubtsova − Bykova Bykova
1960 Bykova − Kira Zvorykina Bykova
1962 Bykova − Nona Gaprindašvili Gaprindašvili
1965 Gaprindašvili − Alla Kushnir Gaprindašvili
1969 Gaprindašvili − Alla Kushnir Gaprindašvili
1972 Gaprindašvili − Alla Kushnir Gaprindašvili
1975 Gaprindašvili − Nana Aleksandrija Gaprindašvili
1978 Pitsunda, Georgia Gaprindašvili − Maia Tšiburdanidze Tšiburdanidze 8.5–6.5[5]
1981 Bordžomi/Tbilisi Tšiburdanidze − Nana Aleksandrija Tšiburdanidze
1984 Volgograd Tšiburdanidze − Irina Levitina Tšiburdanidze
1986 Sofia Tšiburdanidze − Jelena Ahmilovskaja Tšiburdanidze
1988 Telavi Tšiburdanidze − Nana Ioseliani (Georgia) Tšiburdanidze
1991 Manila Tšiburdanidze − Xie Jun Xie
1996 Jaén Xie Jun − Susan Polgar (Unkari/USA) Polgar
1999 Kazan/Shenyang Xie Jun − Alisa Galliamova (Venäjä) Xie
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2000 New Delhi/Teheran Cup-turnaus Xie Jun − Qin Kanying (Kiina) Xie 2,5–1,5[6]
2001/02 Moskova Cup-turnaus Aleksandra Kostenjuk (Venäjä) − Zhu Chen (Kiina) Zhu 5–3[7]
2004 Elista Cup-turnaus Antoaneta Stefanova (Bulgaria) − Jekaterina Kovalevskaja (Venäjä) Stefanova 2,5–0,5[8]
2006 Jekaterinburg Cup-turnaus Xu Yuhua (Kiina) − Alisa Galliamova (Venäjä) Xu 2,5–0,5[9]
2008 Naltšik, Venäjä Cup-turnaus Aleksandra Kostenjuk − Hou Yifan (Kiina) Kostenjuk 2,5–1,5[10]
2010 Antakya, Turkki Cup-turnaus Hou Yifan – Ruan Lufei (Kiina) Hou 5–3[11]
MM-ottelu Voittaja
2011 Tirana, Albania Hou Yifan – Humpy Koneru (Intia) Hou 5,5-2,5[12]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2012 Hanty-Mansijsk, Venäjä Cup-turnaus Antoaneta Stefanova – Hanna Ušenina (Ukraina) Ušenina 3,5–2,5[13]
MM-ottelu Voittaja
2013 Taizhou, Kiina Hanna Ušenina – Hou Yifan Hou 5,5–1,5[4]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2015 Sotši, Venäjä Cup-turnaus Marija Muzytšuk (Ukraina) – Natalia Pogonina (Venäjä) Muzytšuk 2,5–1,5[14]
MM-ottelu Voittaja
2016 Lviv, Ukraina Marija Muzytšuk – Hou Yifan Hou 6–3[15]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2017 Teheran, Iran Cup-turnaus Hanna Muzytšuk (Ukraina) – Tan Zhongyi (Kiina) Tan 3,5–2,5[16]
MM-ottelu Voittaja
2018 Shanghai/Chongqing, Kiina Tan Zhongyi – Ju Wenjun (Kiina) Ju 5,5–4,5[17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]