Luettelo naisten maailmanmestareista shakissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hou Yifan - Humpy Koneru, Tirana 2011

Shakin naisten maailmanmestaruudesta alettiin pelata virallisesti 1927, jolloin Maailman shakkiliitto FIDE otti naisten maailmanmestaruuden suojelukseensa. Ennen toista maailmansotaa 1927-37 mestaruudesta pelattiin seitsemän kertaa, englanninvenäläisen Vera Menchikin voittaessa joka kerta. Menchikin kuoltua 1944 järjestettiin Moskovassa vuonna 1949–1950 ensimmäinen MM-turnaus toisen maailmansodan jälkeen. Uudeksi maailmanmestariksi tuli Ljudmila Rudenko. Tämän jälkeen FIDE lanseerasi 1952 ehdokasottelut ja ottelufinaalin täyskierrosturnauksen sijaan.[1]

Kahden muun venäläispelaajien Rudenkon, Jelizaveta Bykovan ja Olga Rubtsovan jälkeen valta siirtyi eteläisen Gruusian neuvostotasavallan edustajalle Nona Gaprindašvilille, joka piti mestaruutta 16 vuotta 1962–1978. Gaprindasvili oli myös ensimmäinen naispelaaja, jolle FIDE myönsi suurmestarin arvon. Hänen jälkeensä koitti toisen georgialaisen, Maia Tšiburdanidzen 13-vuotinen valtakausi 1978–1991. Vuonna 1991 naisten shakin valtaistuimelle nousi ensimmäinen kiinalainen, Xie Jun, murtaen neuvostopelaajien 41 vuotta kestäneen hegemonian.[1]

Xien jälkeisistä maailmanmestareista yksikään ei pystynyt menestyksellä uusimaan mestaruuttaan, kunnes 2011 vasta 17-vuotias kiinatar Hou Yifan menestyksellisesti puolusti mestaruuttaan intialaista Humpy Konerua vastaan. Tämän jälkeen Hou on voittanut mestaruuden vielä kaksi kertaa 2013 ja 2016. 2010- ja 2020-luvuilla Kiina on vakiinnuttanut hallintansa naisten shakissa ja ainoastaan ukrainalaiset Hanna Ušenina ja Marija Muzytšuk ovat kyenneet kerran murtamaan kiinalaisten rintaman.

Yleisen maailmanmestaruuden osalta maailmanmestaruuden yhdistymisen myötä palattiin 2008 pitkiin kaksinotteluihin, mutta naiset pelasivat vuosina 2000–2010 cup-muotoisia turnauksia. Vuosina 2011–2018 naisten maailmanmestaruudesta pelattiin vuorovuosin cup- ja ottelumuodossa.[2]. Maailman shakkiliitto päätti vuonna 2019 siirtyä taas kaksinotteluun sitä edeltävine ehdokasturnauksineen.[1]

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro nimi mestaruusvuodet kansallisuus
1 Vera Menchik 1927–1944 Venäjä/Yhdistynyt kuningaskunta
2 Ljudmila Rudenko 1950–1953 Neuvostoliitto
3 Jelizaveta Bykova 1953–1956 Neuvostoliitto
4 Olga Rubtsova 1956–1958 Neuvostoliitto
3 Jelizaveta Bykova 1958–1962 Neuvostoliitto
5 Nona Gaprindašvili 1962–1978 Georgia
6 Maia Tšiburdanidze 1978–1991 Georgia
7 Xie Jun 1991–1996 Kiina
8 Zsuzsa Polgar 1996–1999 Unkari/USA
7 Xie Jun 1999–2001 Kiina
9 Zhu Chen 2001–2004 Kiina/Qatar
10 Antoaneta Stefanova 2004–2006 Bulgaria
11 Xu Yuhua 2006–2008 Kiina
12 Aleksandra Kostenjuk 2008−2010 Venäjä
13 Hou Yifan 2010−2012 Kiina
14 Hanna Ušenina[3] 2012−2013 Ukraina
13 Hou Yifan[4] 2013−2015 Kiina
14 Marija Muzytšuk 2015–2016 Ukraina
15 Hou Yifan 2016−2017 Kiina
16 Tan Zhongyi 2017–2018 Kiina
17 Ju Wenjun 2018- Kiina

MM-turnaukset ja -ottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menchik ja Graf pelasivat vuosina 1934 ja 1937 kaksi ottelua, joita muun muassa FIDE nykyään pitää molempia maailmanmestaruusotteluina[1], vaikka ensimmäinen, Rotterdamissa pelattu ottelu oli vain neljä peliä pitkä. Menchik joka tapauksessa voitti sen 3–1, kuten voitti myös 1937 pelatun pidemmän ottelun. Vuoden 1937 ottelu oli myös 1924 perustetun FIDE:n tunnustama mestaruusottelu.[5]

Vuosi Paikka Turnaus Voittaja
1927 Lontoo MM-turnaus Vera Menchik 10,5/11[6]
1930 Hampuri MM-turnaus Menchik[6]
1931 Praha MM-turnaus Menchik[6]
1933 Folkestone MM-turnaus Menchik[6]
1935 Varsova MM-turnaus Menchik[6]
MM-ottelu Voittaja
1937 Semmering MM-ottelu Menchik – Sonja Graf (Saksa) Menchik 11,5 – 4,5[5]
Turnaus Voittaja
1937 Tukholma MM-turnaus Menchik[6]
1939 Buenos Aires MM-turnaus Menchik[6]
1949/50 Moskova MM-turnaus Ljudmila Rudenko 11,5/15[6]
MM-ottelu Voittaja
1953 Leningrad Rudenko − Jelizaveta Bykova Bykova 8 – 6[6][7]
1956 Moskova otteluturnaus[a] Olga Rubtsova[7]
1958 Moskova Rubtsova − Bykova Bykova 8,5 – 6,5[7]
1959/60 Moskova Bykova − Kira Zvorykina Bykova 8,5 – 6,5[7]
1962 Moskova Bykova − Nona Gaprindašvili Gaprindašvili 9 – 2[7]
1965 Riika Gaprindašvili − Alla Kushnir Gaprindašvili 8,5 – 4,5[7]
1969 Tbilisi/Moskova Gaprindašvili − Alla Kushnir Gaprindašvili 9,5 – 4,5[7]
1972 Riika Gaprindašvili − Alla Kushnir Gaprindašvili 8,5 – 7,5[7]
1975 Pitsunda/Tbilisi Gaprindašvili − Nana Aleksandrija Gaprindašvili 8,5 – 3,5[7]
1978 Pitsunda Gaprindašvili − Maia Tšiburdanidze Tšiburdanidze 8,5 – 6,5[6]
1981 Bordžomi/Tbilisi Tšiburdanidze − Nana Aleksandrija Tšiburdanidze 8 – 8[7]
1984 Volgograd Tšiburdanidze − Irina Levitina Tšiburdanidze 8 – 5[7]
1986 Sofia Tšiburdanidze − Jelena Ahmilovskaja Tšiburdanidze 8,5 – 5,5[7]
1988 Telavi Tšiburdanidze − Nana Ioseliani Tšiburdanidze 8,5 – 7,5[7]
1991 Manila Tšiburdanidze − Xie Jun Xie 8,5 – 6,5[7]
1993 Monaco Xie − Ioseliani (Georgia) Xie 8,5 – 2,5[7]
1996 Jaén Xie Jun − Susan Polgar (Unkari/USA) Polgar 8,5 – 4,5[7]
1999 Kazan/Shenyang[b][8] Xie Jun − Alisa Galliamova (Venäjä) Xie 8,5 – 6,5[7]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2000 New Delhi/Teheran Cup-turnaus Xie Jun − Qin Kanying (Kiina) Xie 2,5 – 1,5[9]
2001/02 Moskova Cup-turnaus Aleksandra Kostenjuk (Venäjä) − Zhu Chen (Kiina) Zhu 5 – 3[10]
2004 Elista Cup-turnaus Antoaneta Stefanova (Bulgaria) − Jekaterina Kovalevskaja (Venäjä) Stefanova 2,5 – 0,5[11]
2006 Jekaterinburg Cup-turnaus Xu Yuhua (Kiina) − Alisa Galliamova (Venäjä) Xu 2,5 – 0,5[12]
2008 Naltšik, Venäjä Cup-turnaus Aleksandra Kostenjuk − Hou Yifan (Kiina) Kostenjuk 2,5 – 1,5[13]
2010 Antakya, Turkki Cup-turnaus Hou Yifan – Ruan Lufei (Kiina) Hou 5 – 3[14]
MM-ottelu Voittaja
2011 Tirana, Albania Hou Yifan – Humpy Koneru (Intia) Hou 5,5 – 2,5[15]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2012 Hanty-Mansijsk, Venäjä Cup-turnaus Antoaneta Stefanova – Hanna Ušenina (Ukraina) Ušenina 3,5 – 2,5[16]
MM-ottelu Voittaja
2013 Taizhou, Kiina Hanna Ušenina – Hou Yifan Hou 5,5 – 1,5[4]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2015 Sotši, Venäjä Cup-turnaus Marija Muzytšuk (Ukraina) – Natalia Pogonina (Venäjä) Muzytšuk 2,5 – 1,5[17]
MM-ottelu Voittaja
2016 Lviv, Ukraina Marija Muzytšuk – Hou Yifan Hou 6 – 3[18]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2017 Teheran, Iran Cup-turnaus Hanna Muzytšuk (Ukraina) – Tan Zhongyi (Kiina) Tan 3,5 – 2,5[19]
MM-ottelu Voittaja
2018 Shanghai/Chongqing, Kiina Tan Zhongyi – Ju Wenjun (Kiina) Ju 5,5 – 4,5[20]
Turnaus Loppuottelu Voittaja
2018 Hanty-Mansijsk, Venäjä Cup-turnaus Ju Wenjun (Kiina) - Jekaterina Lagno (Venäjä) Ju 5 – 3[21]
MM-ottelu Voittaja
2020 Shanghai, Kiina / Vladivostok, Venäjä Ju Wenjun - Aleksandra Gorjatškina (Venäjä) Ju 8,5 – 7,5[22]

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kolme osallistujaa: Bykova, Rubtsova ja Rudenko
  2. Gröningenin ehdokasturnauksen 1997 kahden parhaan, Galliamovan ja Xien piti pelata superehdokasfinaali oikeudesta päästä haastamaan Polgar. Ensin Galliamova riitaantui Fiden kanssa otteluehdoista ja hylättiin. Xie pääsi suoraan MM-otteluun, mutta sitten Fiden kanssa riitaantui puolustava mestari Polgar. Niinpä maailmanmestaruudesta pelasivat lopulta Xie ja Galliamova.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d History of the Women's World Chess Championship FIDE. Arkistoitu . Viitattu 13.5.2022.
  2. Women's World Championship started in Khanty-Mansiysk ChessVibes 11.11.2012
  3. Tumultuous welcome for Women's World Champion Anna Ushenina 5.12.2012. ChessBase. Viitattu 6.12.2012. (englanniksi)
  4. a b Taizhou 07: Hou Yifan is World Champion 20.9.2013. ChessBase. Viitattu 27.11.2013.
  5. a b Mark Weeks: World Chess Championship (Women) 1927-39 Title Tournaments mark-weeks.com. Arkistoitu . Viitattu 14.5.2022.
  6. a b c d e f g h i j Clash of the Titans – man vs woman: Retrospect of the Women's World Champions chessbase.com. 11.6.2004. ChessBase. Viitattu 11.11.2010.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q Mark Weeks: World Chess Championship for Women mark-weeks.com. Arkistoitu . Viitattu 14.5.2022.
  8. Mark Crowther: THE WEEK IN CHESS 242 28.6.1999. The London Chess Center. Viitattu 14.5.2022.
  9. TWIC 319
  10. FIDE:n MM-kilpailut, kuudes kierros: Zhu Chen women's world champion ChessBase 2001
  11. Antoaneta Stefanova new Women's World Champion ChessBase 5.6.2004
  12. Xu Yuhua is the eleventh Women's World Champion ChessBase 25.3.2006
  13. Women`s World Chess Championship Nalchik 2008 FIDE 2008
  14. Doggers, Peter: Hou Yifan 13th Women’s World Champion 24.12.2010. ChessVibes. Viitattu 24.12.2010. (englanniksi)
  15. ChessBase.com: WWCC R08: Draw, Hou Yifan retains World Championship title chessbase.com. 24.11.2011. Viitattu 2011. (englanniksi)
  16. Anna Ushenina became the new World Champion MM-turnauksen kotisivu. 1.12.2012
  17. UKRAINIAN MARIYA MUZYCHUK IS THE NEW WOMEN’S WORLD CHAMPION Chess Daily News 5.4.2015
  18. Hou Yifan wins the Women's World Chess Championship Match Fide 14.3.2016
  19. Tan Zhongyi (China) becomes the 16th Women's World Chess Champion FIDE 3.3.2017
  20. Ju Wenjun becomes 17th Women's World Champion Chess Base. 18.5.2018. Viitattu 19.5.2018.
  21. Women's World Ch: Ju Wenjun defends her title Chess Base. 23.11.2018. Viitattu 26.11.2018.
  22. Macauley Peterson: Ju Wenjun remains World Champion 24.1.2020. ChessBase. Viitattu 7.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]