Liquid Tension Experiment

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liquid Tension Experiment
Liquid Tension Experiment esiintymässä NEARfestillä vuonna 2008.
Liquid Tension Experiment esiintymässä NEARfestillä vuonna 2008.
Tiedot
Toiminnassa 1997–1999, 2007–2008
Tyylilaji progressiivinen metalli,
instrumentaalimusiikki
progressiivinen rock
Kotipaikka Yhdysvallat New York, Yhdysvallat
Jäsenet

Tony Levinbasso
John Petruccikitara
Mike Portnoyrummut
Jordan Rudesskosketinsoittimet

Levy-yhtiö

Magna Carta Records

Liquid Tension Experiment on Yhdysvalloista kotoisin oleva instrumentaalinen, progressiivista metallia esittävä yhtye. Se sai alkunsa vuonna 1997, kun Magna Carta -levy-yhtiön Mike Varney pyysi Dream Theaterin rumpalia Mike Portnoyta kasaamaan superyhtyeen. Lopulta kokoonpanoksi muodostui Portnoy, kitaristi John Petrucci (Dream Theater), kosketinsoittaja Jordan Rudess (Dixie Dregs, nyk. Dream Theater) ja basisti Tony Levin (Yes, King Crimson, Peter Gabriel). Yhtye soitti fuusiojazz-vaikutteista Dream Theaterin tyylistä musiikkia, mutta ilman laulua.

Liquid Tension Experiment on julkaissut kaksi studioalbumia Magna Cartan kautta sekä kolme livealbumia ja CD/DVD-boksin oman levy-yhtiönsä Lazy Tomato Entertainmentin kautta. Yhtyeestä muodostunut Liquid Trio Experiment on myös julkaissut yhden albumin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoamisvaikeuksia (1996–1997)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liquid Tension Experiment sai alkunsa syksyllä vuonna 1996, kun Magna Carta Recordsin Mike Varney ja Pete Morticelli saivat idean luoda progressiivista rockia soittavia superyhtyeitä. He ehdottivat tällaisen yhtyeen perustamista Mike Portnoylle, joka otti tarjouksen vastaan ja rupesi kokoamaan yhtyettä. Kosketinsoittajan paikkaa varten Portnoy otti yhteyttä sekä Jordan Rudessiin että Jens Johanssoniin. Basistin paikkaa hän tarjosi Tony Levinille ja Billy Sheehanille. Rudess ja Levin eivät voineet ottaa tarjousta vastaan muiden kiireiden vuoksi, joten paikan saivat Johansson ja Sheehan. Kitaristin löytäminen osoittautui kuitenkin suureksi ongelmaksi: noin kahdestakymmenestä kitaristista, joihin Portnoy otti yhteyttä, yksikään ei tullut mukaan projektiin joko kiinnostuksen tai ajan puutteen vuoksi. Projekti jouduttiin lopulta hautaamaan, sillä aika loppui muiltakin yhtyeen jäseniltä.

Puoli vuotta myöhemmin Varney ja Morticelli pyysivät Portnoyta yrittämään uudelleen superyhtyeen kokoamista. Aika oli jälleen tiukalla: Portnoyn ensisijaisen yhtyeen Dream Theaterin Falling Into Infinityn julkaisun ja sitä seuraavan kiertueen harjoitusten alkamisen väliin jäi aikaa yksi viikko kappaleiden säveltämiseen ja nauhoittamiseen. Näin ahtaan aikavälin vuoksi Johansson ja Sheehan joutuivat tällä kertaa torjumaan projektin, mutta Rudess ja Levin olivat vapaina ja tulivat mukaan yhtyeeseen. Kitaristin ongelma säilyi kuitenkin yhä, kunnes Portnoyn vaimo Marlene ehdotti Dream Theaterin kitaristia John Petruccia. Portnoy epäröi, sillä hän halusi pitää sivuprojektin täysin erossa Dream Theaterista, mutta muutti lopulta mielensä.

Ensimmäinen albumi (1997–1998)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen studioon astumista Liquid Tension Experiment kokoontui Portnoyn kotiin aloittamaan sävellystyön. Yhtye, kuten levy-yhtiökin, oli etukäteen huolissaan lyhyestä studioajasta, mutta nämä harjoitukset osoittivat, että yhtye kykeni toimimaan nopeasti. Kokoontumisen aikana kolme ensimmäistä kappaletta, Paradigm Shift, Kindred Spirit, ja Universal Mind saatiin jo suurimmilta osin tehtyä. Muutamia viikkoja myöhemmin 20. syyskuuta 1997 ensimmäisen albumin äänitykset aloitettiin New Yorkin Millbrook Studiosissa. Nauhoitukset saatiin päätökseen jo kuuden päivän kuluttua. Materiaali oli osin sävellettyä, mutta myös suurelta osin improvisoitua. Albumin miksasi seuraavan marraskuun aikana paljon Dream Theaterin kanssa työskennellyt Kevin Shirley. Ensimmäinen albumi Liquid Tension Experiment julkaistiin 10. maaliskuuta 1998.[1]

Toinen albumi (1998–1999)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka ensimmäinen albumi ei ollutkaan varsinainen myyntimenestys, Liquid Tension Experiment kokoontui jälleen Millbrook Studiosiin nauhoittamaan toista albumiaan vuoden 1998 lokakuussa. Albumi tehtiin jälleen lyhyessä ajassa luottaen paljon spontaaniin improvisaatioon. Äänitysten aikana John Petruccin oli lähdettävä studiolta tukemaan vaimoaan Renaa heidän kolmannen lapsensa synnytyksessä. Portnoy, Rudess ja Levin jäivät studioon jammailemaan ja äänittivät kahden päivän aikana paljon materiaalia. Osa näistä täysin suunnittelemattomista improvisaatioista päätyi muokatussa muodossa uudelle albumille, ja osa julkaistiin myöhemmin vuonna 2007 Liquid Trio Experiment-nimellä levyllä Spontaneous Combustion alkuperäisessä muodossaan. Yhtyeen erityisen hyvin yhteensopivat musiikilliset mieltymykset johtivat äänitysten loppupuolella siihen, että Portnoy ja Petrucci pyysivät Jordan Rudessia liittymään Dream Theateriin Derek Sherinianin tilalle.[2] Rudess otti tarjouksen vastaan. Liquid Tension Experiment 2:n julkaisun yhteydessä yhtye teki myös muutaman konsertin kiertueen. Konserttien jälkeen Liquid Tension Experiment laitettiin jäihin, sillä nyt jo kolme yhtyeen neljästä jäsenestä kuului Dream Theateriin.

Odotettu paluu (2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymmenen vuotta ensimmäisen albumin julkaisun jälkeen Liquid Tension Experiment heräsi jälleen hetkeksi eloon ja teki lyhyen kiertueen Yhdysvalloissa kesäkuussa 2008. Kiertueeseen kuului muun muassa esiintyminen NearFestin pääesiintyjänä. Yhtyeen työskentelylle ominaisesti kiertueen ohjelmiston harjoitteluun jäi vain kaksi päivää. Konserteissa oli varattu aikaa yhtyeen kappaleiden lisäksi myös improvisoidulle osuudelle.

Kiertueelta julkaistiin livealbumi When the Keyboard Breaks: Live in Chicago vuonna 2009. Konsertti oli erikoislaatuinen, koska se oli improvisoitu alusta loppuun. Rudessin kosketinsoitin oli hajonnut kiertuebussissa, ja vika huomattiin vasta lavalla. Varasoitinta ei ollut, joten yhtye ei voinut soittaa kappaleitaan. Rudess poistui lavalta selvittämään ongelmaa sillä aikaa, kun yhtyeen muut jäsenet jäivät improvisoimaan lavalle. Albumi julkaistiin nimellä Liquid Trio Experiment 2 yhtyeen oman levy-yhtiön Lazy Tomato Entertainmentin kautta. Kiertueelta julkaistiin myös albumit Live in NYC ja Live in LA, kuten myös Liquid Tension Experiment Live 2008 - Limited Edition Boxset, joka sisälsi edellä mainitut livealbumit CD:nä ja DVD:nä, kaikkien kiertueen konserttien improvisoidut jamit ja kirjasen.[3]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wilson, Rich: Lifting Shadows, s. 384-398. The Authorized Biography of Dream Theater. Lontoo: Essential Works Limited, 2009. ISBN 978-1-906615-03-1. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liquid Tension Experiment magnacarta.net. Viitattu 15.6.2011. (englanniksi)
  2. *Wilson, Rich: Lifting Shadows, s. 229-230. The Authorized Biography of Dream Theater. Lontoo: Essential Works Limited, 2009. ISBN 978-1-906615-03-1. (englanniksi)
  3. Liquid Tension Experiment Live 2008 - Limited Edition Boxset ytsejamrecords.com. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 17.6.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]