Lewis Wallace
Lewis "Lew" Wallace (10. huhtikuutalähde? 1827[1] Brookville, Indianalähde? – 15. helmikuutalähde? 1905[1] Crawfordsville, Indiana, Yhdysvallatlähde?) oli yhdysvaltalainen kirjailija ja kenraalimajuri. Hänen tunnetuin romaaninsa on Ben-Hur – kertomus Kristuksen ajoilta (1880),[1] josta on tehty useita elokuvia.
Wallace oli naimisissa Susan Arnold Elstonin kanssa vuodesta 1852 kuolemaansa saakka vuoteen 1905. Heillä oli yksi poika Henry Lane Wallace.lähde?
Lew Wallacen isästä tuli Indianan kuvernööri ja sen jälkeen edustajainhuoneen jäsen. Isän toinen puoliso (Lew'n äitipuoli) Zeralda G. Wallace oli tunnettu kirjailija ja äänioikeuden laajentamisen kannattaja.lähde?
Vuonna 1846 Lew Wallace osallistui vapaaehtoisena Meksikon–Yhdysvaltain sotaan. Aiempi sotilaselämä oli sopinut Wallacelle, ja hän perusti miliisin.lähde? Kun sisällissota alkoi, tästä joukko-osastosta tuli 11. Indianan jalkaväkirykmentin (11th Indiana Infantry Regiment) ydin. Hän johti yksikköään everstinä. Maaliskuussa 1862 hänet nimitettiin liittovaltion armeijan nuorimmaksi kenraalimajuriksi. Sodan päätyttyä hän palasi kotiin harjoittamaan lakimiehenammattia.lähde?
Sisällissodan jälkeen hän pyrki kahdesti kongressiin, mutta ei tullut valituksi. Presidentti Rutherford B. Hayes nimitti Lew Wallacen New Mexicon territorion kuvernööriksi. Alusta lähtien hän oli epäsuositun Santa Fe Ringin puolella; Santa Fe Ring oli korruptoitunut juonittelijoiden piiri. Wallace yritti selvittää niin kutsutun Lincolnin piirikunnan sodan (Lincoln County War) tarjoamalla armahduksen kaikille niille, jotka olivat olleet mukana tässä väkivaltaisessa gangsterien toiminnassa. Yksi henkilö jäi ilman armahdusta: Billy the Kid.lähde?
Santa Fessä Wallace ja hänen puolisonsa asuivat kuvernöörien palatsissa (Palace of the Governors).lähde? Vapaa-aikaansa hän kuluttilähde? kirjoittamalla historiallista romaania nimeltä Ben-Hur, josta tuli hänen tunnetuin teoksensa[1].
Wallace erosi virastaan vuonna 1881lähde? ja lähti Yhdysvaltain lähettilääksi Konstantinopoliin Osmanien valtakuntaan,[1] nykyiseen Turkkiin. Hän palasi Yhdysvaltoihin vuonna 1885lähde? ja toimi sitten asianajanana[1]. Ennen kuolemaansa hän kirjoitti kauno- ja tietokirjoja sekä keksi ja patentoi mekaanisia laitteita. Ben-Hurista saadut myyntitulot kasvattivat hänen varallisuuttaan.lähde?
Ben Hurin suomennetut versiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Ben-Hur: kertomus Kristuksen ajoilta, suom. Aatto S., Porvoo: WSOY 1889. Sarja: Werner Söderströmin kokoelma kaunokirjallisuutta, 4. useita painoksia eri sarja-nimillä.
- Ben-Hur: haaste Rooman kotkille, mukaellut Antonio Sciotti, suom. Pirkko Eklund, Lehtimiehet 1978 Sarja: Maailman parhaita nuorisokirjoja sarjakuvina, 15. Sarjasuosikit 1978, 6.
- Tekijänimellä Lew Wallace
- Ben-Hur, lyhentäen kertonut Anne de Graaf; suomennos: Hannu Kymäläinen, Helsinki: Sley-kirjat 1992. Sarja: Lastenkirjojen klassikkoja
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lewis Wallace Wikimedia Commonsissa
- Vapaasti ladattavia Lew Wallacen e-kirjoja Projekti Lönnrotilta sekä Project Gutenbergiltä
- Lew Wallace Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
|