Leo Geyr von Schweppenburg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leo Geyr von Schweppenburg
Henkilötiedot
Syntynyt2. maaliskuuta 1886
Saksan keisarikunta Potsdam, Preussi, Saksan keisarikunta
Kuollut27. tammikuuta 1974 (87 vuotta)
Saksa Irschenhausen lähellä Müncheniä, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksan keisarikunta
Saksa Weimarin tasavalta
Saksa Natsi-Saksa
Palvelusvuodet 1904–1944
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Panssarikenraali
Kunniamerkit Rautaristin ritariristi

Leo Dietrich Franz Freiherr Geyr von Schweppenburg (2. maaliskuuta 1886 Potsdam27. tammikuuta 1974 Irschenhausen lähellä Müncheniä) oli Saksan maavoimien panssarikenraali toisessa maailmansodassa.

Geyr liittyi Saksan armeijaan 1904. Ensimmäisessä maailmansodassa hän oli sekä rintamakomentajana että esikuntatehtävissä. Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen noustua valtaan Geyr siirrettiin sotaministeriöön. Hän oli 1933–1937 sotilasasiamiehenä Lontoossa ja Brysselissä.

Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939 ja aloitti toisen maailmansodan. Geyr oli offensiivissa 3. panssaridivisioonan komentajana. Ranskan valtauksessa hän oli XXIV armeijakunnan komentajana. Hän oli itärintamalla operaatio Barbarossan alusta alkaen, kunnes hänet siirrettiin 1943 Ranskaan. Geyr osallistui Normandian maihinnousun torjuntaan ja haavoittui ilmahyökkäyksessä, kun Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimien hävittäjäkoneita hyökkäsi hänen esikuntaansa. Toivuttuaan elokuussa 1944 hänet siirrettiin reservin panssarijoukkojen tarkastajaksi. Liittoutuneet vangitsivat hänet 9. toukokuuta 1945 ja hän pysyi sotavankeudessa kaksi vuotta. Hän kuoli Baijerissa 1974.

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.