Leo Geyr von Schweppenburg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leo Geyr von Schweppenburg
GeyrvonSchweppenburgLondon.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt2. maaliskuuta 1886
Saksan keisarikunta Potsdam, Preussi, Saksan keisarikunta
Kuollut27. tammikuuta 1974 (87 vuotta)
Saksa Irschenhausen lähellä Müncheniä, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksan keisarikunta
Saksa Weimarin tasavalta
Saksa Natsi-Saksa
Palvelusvuodet 1904–1944
Taistelut ja sodat
Sotilasarvo Panssarikenraali
Kunniamerkit Rautaristin ritariristi

Leo Dietrich Franz Freiherr Geyr von Schweppenburg (2. maaliskuuta 1886 Potsdam27. tammikuuta 1974 Irschenhausen lähellä Müncheniä) oli saksalainen maavoimien panssarikenraali toisessa maailmansodassa.

Geyr liittyi Saksan armeijaan 1904. Ensimmäisessä maailmansodassa hän palveli rintamayksiköissä komentajana sekä esikuntatehtävissä. Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen noustua valtaan Geyr siirrettiin sotaministeriöön ja hän toimi sotilasasiamiehenä Lontoon ja Brysselin lähetystöissä 1933–1937.

Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939 ja aloitti toisen maailmansodan. Geyr oli mukana offensiivissa komentaen 3. panssaridivisioonaa. Ranskan valtauksen aikana hän komensi XXIV armeijakuntaa. Hän oli mukana itärintaman taisteluissa operaatio Barbarossan alusta vuoteen 1943, jolloin hänet siirrettiin Ranskaan. Geyr osallistui Normandian maihinnousun taisteluihin ja haavoittui itsekin kun Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimien hävittäjäkoneita hyökkäsi hänen esikuntaansa. Toivuttuaan elokuussa 1944 hänet siirrettiin reservin panssarijoukkojen tarkastajaksi. Liittoutuneet vangitsivat hänet 9. toukokuuta 1945 ja hän pysyi sotavankeudessa kaksi vuotta. Hän kuoli Baijerissa 1974.

Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.