Leo-Club

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leojärjestö on Lions Clubs Internationalin kansainvälinen nuorisoaktiviteetti. Toiminta tapahtuu leoklubeissa, joita tukevat, auttavat ja ohjaavat niiden perustajina toimineet lionsklubit, niin kutsutut taustaklubit.

Leot on hyväntekeväisyysjärjestö kuten leijonatkin.

Tarkoituksena järjestöihin kuuluvilla leoilla on auttaa erilaisia ihmisiä tai ihmisryhmiä. Leot ovat iältään 12-30-vuotiaita nuoria henkilöitä ja uskonnollisesti sekä poliittisesti sitoutumattomia. Kirjaimet L, E ja O tulevat englannin kielen sanoista Leadership, Experience ja Opportunity, eli johtajuus, kokemus ja mahdollisuus.

Ensimmäinen leoklubi syntyi Pennsylvaniassa 5. joulukuuta 1957. Suomeen ensimmäinen klubi, Helsinki/Lauttasaari, perustettiin virallisesti vuonna 1967. Nykyään leotoimintaa on yli 130 maassa [1], Euroopassa muun muassa Saksassa, Itävallassa, Ranskassa ja Italiassa. Leotoimintaa on myös Suomessa. [2]

Leot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä Suomessa on noin 20 klubia ja 150 jäsentä. [3] Suomi on yksi suurimmista ja aktiivisimmista leomaista Euroopassa suhteutettuna maan väkilukuun. Suomalaiset leot ovat aktiivisia ja avoimia nuoria, jotka haluavat auttaa ja tehdä maailmasta hieman paremman paikan tuleville sukupolville. Kaikki tapahtuu vapaassa ja iloisessa ilmapiirissä, jossa jokaisella jäsenellä on mahdollisuus kehittyä ihmisenä. Pyrkimys on leojen sloganin mukaan palvella yhdessä. Avainsanana kaikessa on yhdessä tekeminen, mikä tekee myös auttamisesta mukavaa yhdessäoloa. Jokainen klubi toimii itsenäisesti ja valitsee itse, millaisia aktiviteetteja ja muita tapahtumia haluaa järjestää

Suomi on myös aktiivinen kansainvälisten leotapahtumien järjestäjä. Vuonna 2013 Suomessa järjestettiin LEF eli Leo Europa Forum, joka kerää useita satoja eurooppalaisia leoja yhteen vuosittain. [4]

Leojen tärkeimmät vuotuiset aktiviteetit ovat Hyvänmielenpäivä, Auta Lasta, Auta Perhettä sekä pääsiäismunajahti. Leot ovat vuosien ajan käyneet pyhäinpäivänä paikallisilla hautausmailla ajatuksenaan jakaa hyvää mieltä ja lämmintä mehua hautausmaan kävijöille. Leot käyttävät päivästä nimeä Hyvänmielenpäivä, ja ajatuksena onkin lämmittää mieliä monille surullisena hetkenä. Hyvänmielenpäivänä voi toki tehdä muitakin hyvän mielen aktiviteetteja. Hyvänmielenpäivän mehut ja piparit on jaettu monessa kunnassa.Tärkeä osa aktiviteettia onkin myös sen esivalmistelu, jossa klubi saa yhdessä puuhailla auttamisen hengessä.

Auta Lasta, Auta Perhettä –aktiviteetti on rantautunut Suomeen sekä leojen että leijonien keskuuteen alun perin Keski-Euroopasta, jossa leot ovat kehittäneet aktiviteetin. Auta Lasta, Auta Perhettä – aktiviteetin ajatuksena on pyytää kaupan asiakasta ostamaan yhden ylimääräisen tuotteen, joka lahjoitetaan apua tarvitsevalle taholle. Leoilla yhteistyötahot ovat olleet Ensi- ja turvakotien liitto sekä diakoniatyö. Tuote voi olla mitä tahansa säilyvää. Aktiviteetin paras puoli on, että auttaja voi itse valita konkreettisen tuotteen, jonka haluaa antaa. Rahaa ei oteta vastaan.

Leo Club Ylivieskan alun perin kehittämä munajahti kokoaa yhteen paikalliset leot ja lapsiperheet pääsiäisen aikaan. Munajahdissa lapset pääsevät etsimään piilotettuja suklaamunia ympäri rajattua aluetta. Sarjoja on ollut yleensä kaksi ikäluokkiin jaettuna. Näin kaikki saavat tasavertaisen mahdollisuuden löytää munia. Lisäksi on ollut muuta ohjelmaa, kuten musiikkia, esityksiä ja puhvetti. Munajahti on pidetty useammassa Suomen kunnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]